Sun δισκογραφική

στις
Sun Recordings

Elvis Presley Sun RecordsMemphis Tennessee

That’s alright – 1954 – “The Essentials” (Στυλ Rocabilly)
Sun Studio Memphis TN
Sun Studio – Μέμφις Τενεσή

Με έδρα το Μέμφις, της πολιτείας Τενεσή, η εταιρεία Sun ανέδειξε πλήθος τραγουδιστών μεταξύ των οποίων τους Τζέρι-Λη Λιούις, Τζόνι Κας, Τσακ Μπέρι, Μπιλ Χάρλει, Έλβις Πρίσλει κ.ά.

Όσο για τον Έλβις ήταν η καλύτερη δημιουργική περίοδος 1952 – 1962 – διάστημα που εξέφρασε το στυλ που τον εκπροσωπούσε και υποστήριζε τότε – που ονομαζόταν Ροκάμπιλι – ένα μείγμα μουσικής κάντρι μαζί με ροκ και μπλουζ ήχους. Το στυλ αυτό εμπνευσμένο από τους μαύρους μουσικούς του Νότου, εκδηλώθηκε στις αρχές του ’50 και εκτελούνταν από έναν τραγουδιστή υπό τη συνοδεία διπλού μπάσου, ντραμς, πιάνου και κιθάρας.

Elvis Presley in 50's
Elvis Presley 50’s

Ο Έλβις αρχικά ήταν ένας οδηγός φορτηγού στο Μέμφις – δουλειά που βρήκε μόλις τέλειωσε το σχολείο. Η μητέρα του Γκλάντις του αγόρασε μια μέρα, μια κιθάρα από ένα κατάστημα στο Μέμφις όπου διέμεναν μετά την μετοίκηση από το Τουπέλο, κι αυτό ήταν… ! η μουσική καριέρα για τον Έλβις θα ξεκινούσε τα προσεχή χρόνια…

Πράγματι, το 1953 περνάει την πόρτα της Sun έχοντας το τραγούδι “My Happiness” ένα τραγούδι αφιερωμένο στη μητέρα του και το ηχογραφεί παρουσία της βοηθού του διευθυντή και ιδιοκτήτη Sam Phillips που έλειπε. Αυτό όμως δεν προχώρησε και χρειάστηκε το επόμενο τραγούδι στις 4 Ιουλίου, το “That’s all right” για να κλείσει η συνεργασία του με το στούντιο.

Elvis – The Essential

Το 1954 λοιπόν με το single τραγούδι “That’s all right mama” του Arthur Crudup (σε γρηγορότερο ρυθμό) που έγινε μεγάλη επιτυχία μαζί με το ‘Blue moon of Kentucky’ του Bill Montroe – με μια σειρά πέντε τραγουδιών στη Sun δισκογραφική σηματοδοτήθηκε η αρχή της καριέρας του.

Το 1956 με το hit Heartbreak Hotel που άνοιξε το δρόμο για μια λαμπερή τροχιά (πούλησε 1 εκατομμύριο αντίτυπα) στον κόσμο αρχικά της δισκογραφίας, των ζωντανών εμφανίσεων, μετέπειτα σε όλο το φάσμα του θεάματος – συμπεριλαμβανομένου και του κινηματογράφου με 31 ταινίες.

Έλβις Πρίσλει ένας άνθρωπος – Persona θύμα της εικόνας του
Elvis Quotes
Elvis Presley Quotes

Η εικόνα είναι ένα πράγμα ο άνθρωπος είναι κάτι άλλο. Είναι πολύ δύσκολο να ζεις και με τα δύο.

Elvis Presley

Αποκορύφωμα η εποχή του Λας Βέγκας όταν οι εμφανίσεις του εκεί ήταν γεγονός της χρονιάς για ένα ευρύτατο κοινό – που κράτησε ως τη μέρα του τέλους του – συντελώντας δυστυχώς όμως στη μεγάλη κόπωση του από αυτές τις μετακινήσεις. Στο Λας Βέγκας σήμερα, υπάρχει το δωμάτιο όπου διέμενε όταν πήγαινε για τις συναυλίες του, που έχει διατηρηθεί όπως ήταν και αποτελεί αξιοθέατο του ξενοδοχείου Las Vegas Hilton.

Κάθε μέρα ο Έλβις παράγγελνε να του φέρουν ένα μπολ μους σοκολάτας. Ήταν το αγαπημένο του γλυκό.

Μαρτυρία από άνθρωπο του προσωπικού της εποχής του Lass Vegas Hilton
Sun studio
Η ροζ Κάντιλακ του Πρίσλει

Elvis Presley, Memphis: That’s Alright Mama 1954 Τραγούδι αποχαιρετισμού “(Εντάξει μητέρα) δεν θα με ξαναδείς να τριγυρίζω στην πόρτα σου…”

Lyrics, That’s Alright 1954

That’s Alright Mama : Elvis Presley Sun Recordings 1954

That’s Alright Mama A΄ Εκτέλεση 1954

Πάντως η εποχή Rockabilly ήταν από τις καλύτερες του. Εκεί ανέδειξε ένα στυλ που αμέσως τον ξεχώρισε σαν μοναδικός. Έκτοτε ανέπτυξε κάποια άλλα στυλ αλλά κανένα δεν μπορεί να συγκριθεί μ’ εκείνο της εποχής του Μέμφις και της “Σαν Ρέκορντς”.

Δες το σχετικό video

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *