Παρίσι – Πλανόδιοι πωλητές βιβλίων
- Pen 1 – Balzac
Αντί σε γαλέρα, σκλάβος είμαι σε μελάνι και πένα
Honoré de Balzac
1799 – 1850 “Αντί σε γαλέρα σκλάβος είμαι σε μελάνι και πένα” –
Πραγματικά ο Μπαλζάκ αφιέρωσε τα μέγιστα της ζωής του στο γράψιμο. Αποτέλεσμα ένα τεράστιο έργο που στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό είναι ελάχιστα έως καθόλου γνωστό. Επίσης ο Μπαλζάκ εκτός από το γράψιμο, είχε και μια άλλη μανία – παρασάγγες πιο συνηθισμένη: έπινε απεριόριστα φλυτζάνια καφέ! Το “une petite tasse de café?” προφανώς θα ήταν η πρώτη κουβέντα του σε κάθε επισκέπτη!
Στο Παρίσι το σπίτι του είναι σήμερα ένα από τα 3 Λογοτεχνικά Μουσεία της πόλης.
Φωτο: Μπαλζάκ σε ηλικία περίπου 20 ετών —σχέδιο Achille Devéria – περισσότερα για Honoré de Balzac
Σημειωματάριο: σκέψεις παρατηρήσεις ενδιαφέροντα
Το μυθιστόρημα Η Εξαδέλφη Μπέττυ (1846), (La cousine Bette) —που μαζί με τον Εξάδελφο Πονς (Le cousin Pons) ανήκουν στην ενότητα “Φτωχοί Συγγενείς” (Les Parents Pauvres) της “Ανθρώπινης Κωμωδίας”, θεωρείται το αριστούργημα της λεγόμενης τρίτης περιόδου του Μπαλζάκ, η οποία κυριαρχήθηκε από τον ερωτικό του δεσμό με την κυρία Eve Hanska, και διαμορφώνεται γύρω από την ίδια τη πνευματική της υπόσταση.
Ποιος θα ήταν ο Μπαλζάκ πριν από την κυρία Hanska; Ο ίδιος την αποκαλούσε ήδη κυρία Ονορέ - την εποχή που αγόρασε το μέγαρο (Hotel Particulier) έχοντας ξοδέψει τεράστια ποσά, όπου θα ζούσαν μαζί.
Ο ίδιος της έγραφε το 1842: "Είσαι όλη η οικογένεια μου" - και εποχή μετά το Νοέμβριο (1849) που πεθαίνει ο σύζυγος της, κόμης Hanski. "Είσαι το πιο πολυπόθητο όνειρο της ζωής μου που βγήκε αληθινό" της γράφει.
Ωστόσο έμελλε να μείνουν μόνο έξι μήνες μαζί αφού ο γάμος τους έγινε λίγο καιρό πριν πεθάνει ξαφνικά (1850), σε ηλικία 51 ετών.
Στον πρόλογο του συνολικού του έργου (91 ολοκληρωμένοι τόμοι, 48 ημιτελείς) με τον γενικό τίτλο “Ανθρώπινη Κωμωδία” (La Comédie Humaine) ο Honoré de Balzac, συνοψίζει τη φιλοσοφία του: “Όπως η κληρονομικότητα, οι περιβαλλοντικές διαφορές καθορίζουν τα είδη στο ζωϊκό βασίλειο, έτσι και οι ποικίλες κοινωνικές πιέσεις ευθύνονται για τις διαφορές ανάμεσα στα ανθρώπινα όντα”.
Λεπτομέρειες Σε διάστημα 25 ετών ως τον αιφνίδιο θάνατο του, ο Μπαλζάκ εργαζόταν επί καθημερινής βάσεως 15 ώρες περίπου, πίνοντας αμέτρητα φλυτζάνια καφέ —για να διατηρεί τη διαύγεια του (όπως έλεγε). Κατά τη διάρκεια εκτύπωσης των έργων του στο τυπογραφείο πραγματοποιούσε συνεχείς διορθώσεις, ακόμη και αλλαγές.
Ο Γάλλος Ακαδημαϊκός Αντρέ Μωρουά συνέγραψε και τη βιογραφία του Μπαλζάκ μεταξύ άλλων βιογραφιών (Λόρδος Μπάυρον, Προυστ κ.ά.)
Πηγή πληροφοριών: Editions Baudelaire /el.wikipedia.org/wiki
περισσότερα Balzac, Honoré de