Το ναυάγιο του Τιτανικού

στις

Ο Τιτανικός ήταν Βρετανικό – μόλις ναυπηγηθέν υπερωκεάνιο, που απέπλευσε από το Southampton με 2.224 επιβάτες με προορισμό τη Νέα Υόρκη, αλλά μετά από τέσσερις μέρες πλεύσης, βυθίστηκε στον Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό κατά την πρόσκρουση του με ένα παγόβουνο όπου έχασαν τη ζωή τους 1.514 επιβαίνοντες – μέσα στους οποίους και ο ναυπηγός του Τόμας Άντριους.

Ήταν 14 Απριλίου 1912 11:40 μ.μ η ώρα πλοίου της πρόσκρουσης και στις 2:20 π.μ της 15ης, το πλοίο έσπασε στη μέση και άρχισε να βυθίζεται ολοταχώς. Το Carpathia της Cunard που έσπευσε στο σημείο, περισυνέλεξε 705 ναυαγούς σε λέμβους. Από τους ανθρώπους που έπεσαν στη θάλασσα διεσώθησαν μόνο οι έξι και αιτία του πνιγμού τους ήταν η υποθερμία λόγω της χαμηλής θερμοκρασίας (+2 C) της θάλασσας που έγινε πιο κρύα (-2 C) εξ αιτίας των κομματιών του πάγου απ’ το παγόβουνο.
Στο ναυάγιο υπήρχαν και τέσσερις Έλληνες εκ των οποίων ουδείς διεσώθη.

Η ταινία του Τζέιμς Κάμερον “Τιτανικός” – που είχε ήδη τραβήξει κάποια πλάνα με το αληθινό ναυάγιο, προγραμματίστηκε από το 1995 και βγήκε στις αίθουσες το 1997. Οι σκηνές της εγκατάλειψης του υπερωκεανίου έγιναν με τη βοήθεια ηλεκτρονικών υπολογιστών που δημιούργησαν τη βύθιση του κατασκευασμένου για την ταινία πλοίου.

Titanic real
Τιτανικός – Κατάστρωμα 1912

Η Λουίζ Πατέν (Louise Patin) είναι συγγραφέας και εγγονή του δεύτερου αξιωματικού του Τιτανικού, Τσαρλς Λαϊτχόλερ (Charles Lightholer). Στο μυθιστόρημα με τίτλο “Good as Gold“, το οποίο εξέδωσε, υποστηρίζει ότι γνωρίζει την αλήθεια για τα αίτια του πιο διάσημου ναυαγίου στον κόσμο!

Titanic
Τιτανικός Ναυάγιο
Τα δύο μοιραία λάθη!

Σύμφωνα λοιπόν με την εκδοχή της, το “αβύθιστο υπερωκεάνιο” βυθίστηκε από δύο μοιραία αλλά και παιδαριώδη, ανθρώπινα λάθη: ένα σφάλμα του χειριστή του πηδαλίου και μια λάθος εντολή του προέδρου της ιδιοκτήτριας εταιρείας του Τιτανικού προς τον καπετάνιο. Η Πάτεν ισχυρίζεται ότι η αλήθεια για τα αίτια του τραγικού ναυαγίου, παρέμενε κρυφή γιατί όσοι από τους επιζήσαντες την γνώριζαν, φοβόντουσαν να μιλήσουν!

Δίνοντας περισσότερα στοιχεία, εξηγεί ότι το βασικό λάθος έγινε από τον πηδαλιούχο Ρόμπερτ Χίτσινς (Robert Hichins), ο οποίος τη μοιραία εκείνη νύχτα έστριψε το πηδάλιο προς την πλευρά του παγόβουνου και όχι από την αντίθετη!

Είναι δυνατόν να μπέρδεψαν το αριστερό με το το δεξί; Κι αν σήμερα μας ακούγεται παιδαριώδες κάτι τέτοιο, η συγγραφέας υποστηρίζει πριν 100 χρόνια ήταν δικαιολογημένο αφού το πέρασμα από τα ιστιοφόρα στα ατμόπλοια είχε ως αποτέλεσμα να υπάρχουν για αρκετά χρόνια δύο διαφορετικά συστήματα πλοήγησης του πλοίου.

Με απλά λόγια, για να στρίψει κάποιος δεξιά, με το ένα σύστημα, έπρεπε να στρίψει το πηδάλιο δεξιά και με το άλλο αριστερά. Πάνω στον πανικό του ο πηδαλιούχος του Τιτανικού μπερδεύτηκε και στη συνέχεια δεν υπήρχε χρόνος αντίδρασης!

Titanic Oval
Τιτανικός – Εγκατάλειψη του πλοίου που βυθίζεται

Μετά το πρώτο μοιραίο λάθος, ακολούθησε και ένα δεύτερο, που έδωσε τη χαριστική βολή στον Τιτανικό! Ο ίδιος ο πρόεδρος της ιδιοκτήτριας εταιρείας “White Star Line”, διέταξε το πλήρωμα να συνεχίσει την ίδια πορεία μετά τη σύγκρουση με το παγόβουνο, γεγονός που βύθισε το πλοίο σαφώς πιο γρήγορα.

Η δημοσιοποίηση των παραπάνω ισχυρισμών από άλλους έγινε δεκτή με ενδιαφέρον ενώ από κάποιους με ιδιαίτερο σκεπτικισμό, αφού όπως είπαν, έναν αιώνα μετά το θρυλικό ναυάγιο συνεχίζει να αποτελεί πηγή πλουτισμού για δεκάδες ανθρώπους!

  • Titanic

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *