Ανακτορικές δολοπλοκίες

στις

Nikolai Rimsky-Korsakov 1844 – 1908

Nikolai Rimsky-Korsakov by Repin
Νικολάι Ρίμσκι – Κορσακόφ Προσωπογραφία – Ζωγραφικό Έργο Repin
Nikolai Rimsky Korsakov – The Flight of the Bumblebee (Interlude)

Το πέταγμα της μέλισσας – Νικολάι Ρίμσκι Κόρσακοφ

Flight of the Bumblebee – Orchestal Interlude από την Όπερα The Tale of Tsar Saltan (1899-1900)

Mozart – Salieri

Όπερα του Νικολάι Ρίμσκι-Κόρσακοφ βασισμένη σε δραματουργία Αλέξανδρου Πούσκιν

Mozart e Salieri

Mozart e Salieri

Ο Nikolai Rimsky-Korsakov ήταν ένας μετρ της ενορχήστρωσης, μέλος των Ρώσων συνθετών ονομαζόμενων η Πεντάδα (Five). Οι συνθέσεις του για ορχήστρα περιλαμβάνουν το “Ισπανικό Καπρίτσιο“, τη ¨Ρωσική Εισαγωγή” τη “Σεχραζάντ” – σημεία αναφοράς του κλασικού ρεπερτορίου αλλά επίσης και όπερες όπως η προαναφερόμενη. Το ορχηστρικό έργο “Σεχραζάντ” είναι παράδειγμα χρήσης ενός παραμυθιού με τοπικά στοιχεία.

Ο Κόρσακοβ πίστευε στον εθνικό χαρακτήρα της μουσικής, το δε στυλ που χρησιμοποίησε ήταν Ρωσικά τοπικά τραγούδια και ύμνους μαζί με μια εξωτική αρμονία με μελωδικά και ρυθμικά στοιχεία – μια πρακτική που έγινε γνωστή ως Ανατολίτικο μουσικό στυλ (Oriental music style) ενσωματωμένη στα παραδοσιακά δυτικά κριτήρια.

Ο Κόρσακοβ εκτιμούσε τις τεχνικές της Δύσης αφότου έγινε καθηγητής της μουσικής σύνθεσης, αρμονίας, και ενορχήστρωσης στο Ωδείο της Αγίας Πετρούπολης (St Petersburg Conservatoire) κατά τα έτη 1871~1906. Μετά από εξάσκηση τριών ετών δια της αυτοδιδαχής, έγινε κυρίαρχος στις δυτικές μεθόδους, ενσωματώνοντας μαζί τους την επιρροή από τον Μιχαήλ Γκλίνκα – μέλος της Ομάδας των 5 (Πεντάδα) στο έργο του. Οι μέθοδοι του Κόρσακοβ αργότερα οικειοποιήθηκαν από τον Ρίχαρντ Βάγκνερ.

Όπερα του Nikolai Rimsky-Korsakov

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *