Block-note

Σκέψεις, παρατηρήσεις, ενδιαφέροντα – δε σταματάνε ποτέ, η γή πάντα γυρίζει: Μεταξύ αυτών και κάποιες Σταθερές Αξίες

    1. blocnote10/12/’09 Le dernier Bloc Note – Το αριστούργημα του François Mauriac: O François Mauriac γεννήθηκε το 1885 στο Μπορντό Γαλλίας, μέσα σε μια μεγαλοαστική οικογένεια αυστηρά καθολική.
      Σπούδασε Λογοτεχνία στο Μπορντό και κατόπιν συνέχισε τις σπουδές του στο Παρίσι.

      Η έκδοση το 1909 της ποιητική συλλογής του “Ενωμένα χέρια”, χαιρετίζεται από τον Μoρίς Μπαρές αλλά μόνο με τα βιβλία του “Φιλί στο λεπρό” και “Τερέζα Ντεκερού” – Thérèse Desqueyroux – το 1927, κερδίζει μια καθολική αναγνώριση.
      Γενικά στο έργο του ασχολείται με βασανισμένες από την αμαρτία υπάρξεις που συχνά αγγίζουν την αθωότητα.

      Το 1933 γίνεται μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας και το 1952 κερδίζει το βραβείο Νόμπελ. Σαν δημοσιογράφος από το 1951, έγραψε πλήθος ταξιδιωτικών δοκιμίων με το γενικό τίτλο “Σημειωματάρια” – Bloc Notes με εκτενείς σημειώσεις και αναφορές – εκτός από τις ταξιδιωτικές εντυπώσεις και σε πλείστα άλλα θέματα.
      Πεθαίνει στο Παρίσι το 1952. Απόσπασμα (Γαλλικά) κεφ. 3 της Therese Desqueyroux.

    2. 10/12/’09 Ο Ντένης Ηλιάδης κάνει καριέρα στο Χόλιγουντ (Γιος του Τάκη Ηλιάδη της εταιρείας παρκέτων Σέλμαν, από μικρός ασχολιόταν με τον κινηματογράφο – στην αρχή φυσικά σαν απλός θεατής) – με την ανάθεση από τον παραγωγό, της σκηνοθεσίας του remake της ταινίας “Τα Πουλιά” λεπτ. Εμένα ποτέ δε μ’ άρεσε αυτό το έργο – όσα κάποια άλλα του Χίτσκοκ (όπως το Notorius) ωστόσο η ατμόσφαιρα ήταν θυμάμαι λίαν εντυπωσιακή και άκρως τρομακτική. Ο Ηλιάδης θα δώσει πιο “επιθετικό” τόνο σύμφωνα με το τελευταίο του έργο “Το τελευταίο σπίτι αριστερά“. Παρουσίαση της ταινίας “Τα Πουλιά” σκηνοθεσία Άλφρεντ Χίτσκοκ εδώ.
    3. Angelina Jolie11/12/’09 Η Angelina Jolie ως πρέσβειρα καλής θελήσεως του ΟΗΕ, λαμβάνει θέση για τις αγριότητες στο Σουδάν κάνοντας έκκληση για τη διαμεσολάβηση προσωπικά του Μπαράκ Ομπάμα μέσω του αντιπροσώπου του όπως λάβει μέτρα για τις αγριότητες εκεί που ήδη κόστισαν 300.000 νεκρούς και 2.7 εκ. εκδιωχθέντας από τα σπίτια τους. λεπτ.
    4. 19/12/’09 Ο Jeremy Irons μάγεψε το Αθηναϊκό κοινό. Ο διάσημος ηθοποιός ερμήνευσε το βασικό ρόλο στη “Χριστουγεννιάτικη ιστορία” στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Ο ηθοποιός τιμηθείς με Όσκαρ 1991, για το έργο “Reversal of Fortune”, (δεν το έχω δει το έργο, ωστόσο άλλα έργα του βρίσκονται στη λίστα έργων που είδα και μου έκαναν εντύπωση με την ερμηνεία του ηθοποιού και με το άριστο σενάριο καθώς και σκηνοθεσία) – (σελίδα του ηθοποιού στο imdb), βρέθηκε για λίγες μέρες στην Αθήνα για την παράσταση “A Chrismas Carol”.
      Ο Βρετανός ηθοποιός έχει ξαναβρεθεί επανειλημμένως στη χώρα μας, κυρίως για φιλανθρωπικούς σκοπούς.
      Πέρα από φιλάνθρωπος πάντως, είναι ένας από τους πιο σημαντικούς ηθοποιούς της χώρα του (2011 γυρίσματα τηλεοπτικής σειράς “Οι “Βοργίες (The Borgias) – η ζωή των περιφήμων Βοργιών – του πιο ονομαστού δε για την ανηθικότητα του, Αλέξανδρου – που διετέλεσαν και Πάπες της Ρώμης) – υποψηφιότητα Golden Globes Σειρές, ερμηνείας για το 2012.
      Ο Jeremy Irons έχει γεννηθεί στην Αγγλία – Cows (isle of Wight) και έχει βραβευτεί επανειλημμένως από διάφορες διοργανώσεις, imdb com - Jeremy Irons - Reversal of fortune ενώ στη συλλογή του από βραβεία έχει και ένα Oscar, για την ερμηνεία του στην ταινία Reversal of fortune
      (Το Γύρισμα της Τύχης), 1990 – η ζωή του μεγιστάνα του πλούτου Claus Von Bulow που κατηγορείται για απόπειρα φόνου της παράλυτης συζύγου του την οποία υποδύεται η Γκλεν Γκλόουζ – σε σενάριο του Nicholas Kazan,
      ελληνικός τίτλος: «Το γύρισμα της τύχης». πηγή αρχικού άρθρου
    5. 20/12/’09 Ένας λόγος για να πάρει κανείς το μετρό – γραμμή Α. Αντώνιος, είναι για να κατέβει στο σταθμό Μεταξουργείο όπου είναι αναρτημένα έργα του Αλέκου Φασιανού πράγματι πολύ μεγάλων διαστάσεων.Ο Φασιανός είναι πολύ μεγάλος ζωγράφος, έχει μια απολύτως δική του τεχνοτροπία και αξίζει κανείς να παρακολουθεί τις σειρές και τα είδη των έργων του.
      Το ότι το “Αττικό Μετρό” τον έχει συμπεριλάβει στη λίστα των καλλιτεχνών που κοσμούν τους σταθμούς και τις αποβάθρες του είναι μια προσφορά για τη γνωριμία της Ελληνικής Τέχνης σ’ ένα ευρύτερο εντόπιο και αλλοδαπό κοινό.
    6. 23/12/’09 Απεβίωσε ο Γιάννης Μόραλης. [Δες σχετικό video] – Καθηγητής στην ΑΣΚΤ ο Γιάννης Μόραλης, από τη νεαρή του ηλικία έδειξε τη έφεση που είχε προς τη Ζωγραφική. Ο πατέρας του – Γυμνασιάρχης στην Άρτα, τον ενεθάρρυνε από νωρίς προς αυτή την κατεύθυνση και έτσι, κατά την εγκατάσταση της οικογένειας στην Αθήνα (1927), ο Μόραλης γράφτηκε στη ΑΣΚΤ (1931) όπου από την ηλικία των 15 ετών παρακολουθούσε μαθήματα – τις Κυριακές συνοδευόμενος από τον πατέρα του.
      Δεν αρκέσθηκε στον Ακαδημαϊσμό αλλά στράφηκε από νωρίς στη Σχολή του αφαιρετικού Μοντερνισμού ακολουθώντας τα νέα ρεύματα της εποχής. Τακτικός καθηγητής από το 1947 στην ΑΣΚΤ στο Προπαρασκευαστικό τμήμα και από το 1957 στο εργαστήρι ζωγραφικής έως το 1981, συνέβαλλε στην ανανέωση της – κατατασσόμενος από τους κριτικούς Τέχνης ως ο κύριος εκφραστής και εκπρόσωπος της λεγόμενος Γενιάς του ’30 στη Ζωγραφική. Στο εργαστήρι του Μόραλη διάχυτο ήταν το κλίμα της ελευθερίας στην έκφραση – τουτέστιν, μακριά από κάθε Ακαδημαϊσμό. Αντίληψη που τεκμαίρεται πως επικρατούσε ήταν – ότι εφ’ όσον η Ζωγραφική Τέχνη αναπαριστά έναν κόσμο που δεν υπάρχει – αυτό τον κόσμο πρέπει να τον επινοήσεις
      Μεταξύ άλλων είχε πει: «Η ζωγραφική δεν είναι έτοιμη, δεν υπάρχει στη φύση για να την πάρεις και να την αντιγράψεις. Πρέπει να δημιουργήσεις μια σύνθεση. Παίρνεις τα στοιχεία από τη φύση, τα οργανώνεις και τα ισορροπείς.  Άμα το καλοσκεφτείς, οι κλίμακες είναι ελάχιστες. Από το οξύ στο αμβλύ, από το μεγάλο στο μικρό, από το φωτεινό στο σκοτεινό, από το θερμό στο ψυχρό. Με αυτές τις ελάχιστες κλίμακες καλείσαι να εκφραστείς».
      Πηγή αρχικού άρθρου, Έργα Μόραλη, [post’s related links: 3]
    7. Fireworks 1/1/’10 Με δριμύ κρύο (5ο υπό το μηδέν) γιορτάστηκε και φέτος με πυροτεχνήματα, ο ερχομός του 2010. Πάνω από 80.000 άτομα ξεχύθηκαν στους δρόμους του Εδιμβούργου για να πανηγυρίσουν τον ερχομό του νέου χρόνου. Παράδοση είναι στη Σκωτία να γιορτάζουν με συναυλίες, κωπηλατοδρομίες, πάρτι σε ανοιχτούς χώρους – εκδηλώσεις που αναμένονταν με ανυπομονησία από τους χιλιάδες συρρέοντας και από το Λονδίνο ακόμη, που ωστόσο πολλές από αυτές ματαιώθηκαν λόγω κρύου στους δρόμους (συναυλίες) και πάγου (κωπηλατοδρομίες) στον ποταμό Dee στην περιοχή Aberdeen) – πηγή φωτό, info web
    8. 9/1/10 Celine Paris – Printemps Eté 2910 Collections – Video [το κατάστημα δεν υπάρχει πλέον]
    9. 26/1/’10 Έκθεση Γιάννη Τσαρούχη – 100 χρόνια από τη γέννηση του. Ο Γιάννης Τσαρούχης είναι ένας καλλιτέχνης που σφράγισε με το έργο του τη νεοελληνική ζωγραφική δημιουργία και διαμόρφωσε την εικόνα της εθνικής μας αυτογνωσίας. 100 χρόνια από τη γέννηση 1910 του Γιάννη Τσαρούχη – 21 χρόνια σήμερα (updated 30!!), από το θάνατο του 1989.
      Γιαννης Τσαρουχης – 4 εποχες Χειμωνας

      Για να τιμήσουν τα εκατό χρόνια από τη γέννησή του, το Μουσείο Μπενάκη, το Ίδρυμα Γιάννη Τσαρούχη και το Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τραπέζης Κύπρου, διοργανώνουν μεγάλο αφιέρωμα, στους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου Μπενάκη στην οδό Πειραιώς, έως τις 14 Μαρτίου.
      Η έκθεση «Γιάννης Τσαρούχης 1910-1989», η πρώτη αναδρομική έκθεση έργων του μεγάλου ζωγράφου που παρουσιάζεται στην Αθήνα, περιλαμβάνει περίπου 670 έργα, που ανήκουν σε μουσεία και ιδιωτικές συλλογές της Ελλάδας και του εξωτερικού info web

  1. 2/6/’10 Στη δημοσιότητα οι ερωτικές επιστολές του Ρίτσαρντ Μπάρτον προς τη Τέιλορ – Η Elizabeth Taylor για πρώτη φορά αποκάλυψε αποσπάσματα από τις ερωτικές επιστολές που της είχε στείλει ο Richard Burton στη διάρκεια της σχέσης τους.
    Οι επιστολές θα δημοσιευτούν στο τεύχος Ιουλίου γνωστού περιοδικού, το οποίο την Τρίτη δημοσίευσε ήδη κάποια αποσπάσματα.

    Εκτενέστερη αναφορά στις επιστολές γίνεται στο βιβλίο “Λυσσαλέα Αγάπη: Η Elizabeth Taylor, ο Richard Burton και ο Γάμος του Αιώνα”. Η σχέση του ζευγαριού ξεκίνησε το 1962 στα γυρίσματα της ταινίας “Κλεοπάτρα”, όταν ήταν και οι δύο στο απόγειο της δόξας τους, και καταδικάστηκαν από το Βατικανό γιατί ήταν αμφότεροι παντρεμένοι. Ο πρώτος τους γάμος διήρκεσε από το 1962-1974. Ξαναπαντρεύτηκαν έναν χρόνο αργότερα και χώρισαν οριστικά τον Ιούλιο του 1976. “Από τα πρώτα εκείνα λεπτά στη Ρώμη, είμαστε συνέχεια ερωτευμένοι τρελά. Δεν μας έφτανε ποτέ ο χρόνος”, λέει η Taylor.
    “Αν με εγκαταλείψεις, τότε θα πρέπει να σκοτωθώ. Δεν υπάρχει ζωή χωρίς εσένα”, έγραψε ο Burton σε μία από τις επιστολές του (συνέχεια) πηγή άρθρου
  2. 26/7/’11 Μια μεγάλη ηθοποιός του Χόλιγουντ δεν υπάρχει πια. Όμως υπάρχουν οι φωτογραφίες της, τα τόσα αφιερώματα, τα κινηματογραφικά έργα που άφησε πίσω της να μας τη θυμίζουν. Η Λιζ Τέιλορ άφησε ένα κενό που με τίποτα δεν μπορεί να γεμίσει.Οι ερμηνείες της στο “Γίγα“, στο “Ξαφνικά Πέρυσι το Καλοκαίρι“, στο “Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ“, στη “Λυσσασμένη Γάτα”, στο “Ζήσαμε στην αμαρτία”, στο “Η τελευταία φορά που είδα το Παρίσι”, στη “Νύχτα της Ιγκουάνα” κλπ. θα μείνουν για να σφραγίζουν την 7η Τέχνη με τα ανεξίτηλα στο χρόνο χρώματα τους.Η προσωπική της ζωή ταραχώδης κι αυτή σφραγίστηκε από το δεσμό και μετέπειτα γάμο της και επακόλουθο διαζύγιο και ξανά γάμο με τον Ρίτσαρντ Μπάρτον. Στο πλευρά πάντα των αναξιοπαθούντων συναδέλφων της πιστή φίλη του Ροκ Χάτσον και του Μάικλ Τζάκσον δίδαξε πως πράγματι “Ηθοποιός σημαίνει φως” γιατί μέσα της το μόνο φως που την οδηγούσε στη ζωή της ήταν εκείνο που φώτισε και τα πρώτα της βήματα: εκείνο του Ηθοποιού του αφοσιωμένου στη Τέχνη του – πάνω απ’ όλα.
  3. 2/12/’11 Στις 5 Δεκεμβρίου θα δημοπρατηθούν τα κοσμήματα που σ’ όλη της τη ζωή συνέλεγε η Ελίζαμπεθ Τέιλορ. Κοσμήματα που πολλά απ’ αυτά της χάρισαν οι κατά καιρούς σύζυγοι της. “Ελπίζω να βρουν ένα σωστό σπιτικό όταν θα πεθάνω και δημοπρατηθούν” φέρεται πως έλεγε… Κάτι που συνήθιζε να λέει χαριτολογώντας και ο Ρίτσαρντ Μπάρτον με τον οποίο είχαν παντρευτεί και χωρίσει δυο φορές! ήταν η φράση με το χαρακτηριστικό ιρλανδέζικο χιούμορ: “Της έμαθα τη μπίρα και μου έμαθε τον Καρτιέ!” αποδεικνύοντας περίτρανα τη προτίμηση της ηθοποιού για τα ακριβά κοσμήματα! Το γεγονός της δημοπρασίας θα κλείσει λοιπόν ευχάριστα το έτος 2011 για ‘κείνους που θα έχουν τα εκατομμύρια ν’ αγοράσουν κάποιο κόσμημα της συλλογής της!
    λεπτομέρειες στο άρθρο με φωτογραφίες από τη μυθική συλλογή της Λίζ Τέϊλορ
  4. Sapore di Mare – Σταθερη Αξια Καλοκαιριου

    Αυτό το τραγούδι πάλι θα παίξει σ’ αυτό το καλοκαίρι. Θάλασσα, Αλμύρα, Γαλάζιο, Τζιτζίκια που γιορτάζουν την έλευση του καλοκαιριού. Τι άλλο να πούμε παρά “Καλό Καλοκαίρι 2919” – για ακόμη μια φορά!

2 Σχόλια Προσθέστε το δικό σας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *