Ισλανδία – Snaefellsnes
Ισλανδία
21/8/'19 Περιβάλλον/ κλίμα
—
Η Ισλανδία είναι νήσος – η βορειότερη χώρα της Ευρώπης με ψυχρές θερμοκρασίες που δεν ξεπερνούν τους 11° C κατά το μήνα Ιούλιο. Εκεί βγαίνει και το Βόρειο Σέλας αξιοθέατο με μεγάλο ενδιαφέρον καθώς και οι πίδακες θερμού νερού που αναβλύζουν φυσικά από το έδαφος, σε ορισμένες ιαματικού ενδιαφέροντος τοποθεσίες. Άλλο σημείο αναφοράς είναι οι παγετώνες που αναπόφευκτα αρχίζουν να λιώνουν υπό τις παρούσες κλιματικές αλλαγές… (συνέχεια στο άρθρο εδώ)
Σιβηρία
10/5/'16 Περιβάλλον
—
Η Γιακουτία είναι η μεγαλύτερη σε έκταση περιοχή της Ρωσίας και μία από τις πιο αραιοκατοικημένες στον κόσμο, αν σκεφθεί κάποιος ότι παρότι είναι μεγαλύτερη σε έκταση από την Αργεντινή και σχεδόν ίση με την Ινδία, ο συνολικός πληθυσμός της υπολογίζεται στους λιγότερο από ένα εκατομμύριο κατοίκους (950.000) με πυκνότητα πληθυσμού 0,3 κατοίκους ανά τετραγωνικό χλμ. Δεδομένης της γεωγραφικής της θέσης το 40% της συνολικής της έκτασης βρίσκεται εντός του Αρκτικού Κύκλου, η Γιακουτία βιώνει τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής αφού το αυξανόμενο λιώσιμο των πάγων απειλεί το οικοσύστημα της περιοχής. Ο DiCaprio στη Σιβηρία – Δες το πλήρες άρθρο
Περιβαλλον
29/12/'15 Περιβάλλον
—
Σολομός από την Ιρλανδία, καπνιστός σολομός από την Σκωτία, σολομός Ατλαντικού, βιολογικός άγριος σολομός. Στα καταστήματα δημιουργείται η εντύπωση στον καταναλωτή ότι υπάρχουν αναρίθμητα είδη, αλλά και μεγάλα αποθέματα σολομού. Μια προσεκτική ματιά στη συσκευασία δείχνει ωστόσο ότι ο σολομός που συνήθως βρίσκουμε στο ράφι προέρχεται από ιχθυοκαλλιέργειες. Ο λόγος είναι ότι ο άγριος σολομός απειλείται από εξαφάνιση και περιλαμβάνεται στον κατάλογο των ειδών που χρήζουν ιδιαίτερης προστασίας. Τα αποθέματα άγριου σολομού είναι μικρά, λέει ο Φίλιπ Κάνστινγκερ από το Κέντρο Θαλάσσιας Προστασίας του Παγκόσμιου Ταμείου για τη Φύση (WWF). περισσότερα
Ελλάδα
22/1/'22
Χιονιάς Ελπίδα
Χτύπησε τη χώρα μας τρομαχτική χιονόπτωση – από τη Ρωσία προερχόμενα έντονα καιρικά φαινόμενα. Όλα είναι ντυμένα στα λευκά στο προάστιο μας . Χιονίζει ακατάπαυστα από τις 11π.μ. και τώρα είναι περασμένες μεσημέρι. Οι θερμοκρασίες στα βόρεια τμήματα της χώρας (Φλώρινα, Καστοριά, Μέτσοβο) έχουν πέσει στους -12ο Χιονοθύελλα Ελπίς δες το πλήρες άρθρο.
Πλανήτης Αφροδίτη
3/12/'11 Photos
—
Σπάνια κοιτάζουμε τον ουρανό, ωστόσο τα πλανητικά φαινόμενα υπάρχουν ψηλά κι απαρατήρητα… κάνουν τον κύκλο τους γύρω από τον ήλιο και το φεγγάρι.
Η Αφροδίτη είναι ορατή με γυμνό μάτι από τη Γη. Μπορεί κανείς να τη δει είτε νωρίς το πρωί, πριν την ανατολή του Ηλίου, ή λίγο μετά τη δύση του Ηλίου. Το επίπεδο της τροχιάς της Αφροδίτης γύρω από τον Ήλιο είναι σχεδόν ίδιο με αυτό της Γης – έτσι παρατηρείται. Οι διαβάσεις της Αφροδίτης συμβαίνουν κάθε 120 έτη, σε ζευγάρια δυο διαβάσεων με διαφορά οκτώ χρόνων η μία από την άλλη. Η πιο πρόσφατη διάβαση έγινε το 2012.
— πηγή
Πλανήτης Σελήνη
Ήταν η πρώτη αποστολή στη Σελήνη. Ο αστροναύτης της NASA Neil Armstrong (1930-2012), περπατά στο φεγγάρι. Ήταν το έτος 1969 όταν η Αμερικανική διαστημική αποστολή έφθασε στον πιο κοντινό πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος, δορυφόρο της Γης – Σελήνη. Ο ήταν πρώην πιλότος της Ναυτικής Αεροπορίας (50’s) πριν ενταχθεί στο δυναμικό της NASA (National Advisory Committee for Aeronautics). Επάνδρωσε την αποστολή ως μηχανικός – αστροναύτης, με την ονομασία Apollo 11 η οποία και έφθασε στο φεγγάρι – η πρώτη ανθρώπινη παρουσία στο έδαφος όπου ως σήμερα κυματίζει η Αμερικανική σημαία (υπάρχουν κάποιες θεωρίες που αμφισβητούν τον Άρμστρονγκ – και ότι πράγματι υπήρξε προσελήνωση…)