Ωραίος σαλίγκαρος

στις

Ο Σαλίγκαρος της Χίου

Phaseolus Caracalia

Phaseolus Caracalla – κοινώς Σαλίγκαρος

Ένα καταπληκτικό αναρριχώμενο φυτό ευδοκιμεί στους κήπους της Χίου. Φθάνει τα δύο μέτρα ύψος και στολίζει τους φράχτες και τα μπαλκόνια των σπιτιών.

Phaseolus Caracalla

Η φίλη μου είχε ένα τέτοιο φυτό στο μπαλκόνι της “πλησίασε” μου λέει “να δεις το λουλούδι πως μοσχοβολά”. Πράγματι ένα θεσπέσιο άρωμα από τα λεπτεπίλεπτα πέταλα του αναδυόταν, που έμοιαζε μ’ εκείνο της βιολέτας με μια πουδρένια απαλή μυρωδιά που μόνο μ’ εκείνη της γαρδένιας, του φούλι, μπορούσε να αντιπαραβληθεί. Ήταν αρχές Νοέμβρη και το φυτό αποχαιρετούσε την εποχή της ανθοφορίας του (ως τον Οκτώβρη).

Το υπέροχο αναρριχώμενο φυτό το είχε αρχικά δει σε να ταξίδι της στη Χίο. Ήταν μια εξοχική έπαυλη, περνούσαν με τον άνδρα της, όταν είδαν στο μπαλκόνι μια γηραιά κυρία – αρχόντισσα που το πότιζε, Αργότερα το βρήκε κοντά στο σπίτι της σε ένα φυτώριο που είχε πινακίδα μπροστά στο μαγαζί “Πωλούνται σαλίγκαροι“. Ήταν σ’ ένα γλαστράκι τότε που το αγόρασε… και τώρα έχει πια έχει γίνει ο πυκνός ψηλός θάμνος με το ένα του μοναδικό λουλούδι κρυμμένο μέσα στη φυλλωσιά του “λόγω κλιματικής αλλαγής” μου λέει , “κανονικά βγάζει άπειρα λουλούδια και όλο το Νοέμβριο”.

Ο Σαλίγκαρος – Phaseolus Caracalla

Ο σαλίγκαρος είναι αναρριχώμενο, αειθαλές φυτό που αναπτύσσεται εύκολα και γρήγορα. Τα άνθη του μοιάζουν με φασόλι και παίρνουν διάφορα χρώματα με πιο συνηθισμένα το λευκό, κίτρινο και μωβ. Είναι φυτό που παρουσιάζει ευαισθησία στις χαμηλές θερμοκρασίες και προτιμά τις ηλιόλουστες θέσεις φύτευσης και τα καλά στραγγιζόμενα εδάφη. Είναι κατάλληλο φυτό για πέργκολες και φράκτες.

Το αναρριχώμενο αυτό φυτό έχει μέγιστο ύψος που μπορεί να φθάσει τα 6-7 μέτρα με περίοδο άνθησης Μάρτιο με Οκτώβριο. Το φύλλωμα του είναι αειθαλές με αντοχή ως τους 0 ο C. Ανώτατη τιμή στα φυτώρια 18 e. Αξίζει το έξοδο αν φυσικά κατορθώσεις να το βρεις στο φυτώριο της γειτονιάς σου.

Οι φωτο είναι από το φυτώριο στη Νέα Ερυθραία isaris.gr

Related Κήποι της Χίου εδώ

Στο νησί της Χίου
  • Σαλίγκαρος
  • Σαλίγκαρος της Χίου
  • Σαλίγκαρος Μωβ
  • Άνθος Σαλίγκαρου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *