Ψωμί …24 καρατίων

στις

Ψωμί από Χαρούπι

Ψωμί & Ρόφημα από Χαρούπι

Τι σχέση μπορεί να έχει το χαρούπι με το χρυσό; Και όμως…  Το “κακάο των αρχαίων Ελλήνων”, χάρη σε μια μοναδική ιδιότητα των σπόρων του (το σταθερό τους βάρος), χρησιμοποιούνταν ως μονάδα μέτρησης του βάρους του χρυσού. Έτσι, από το «κεράτιον» που ήταν η αρχαιοελληνική του ονομασία, προήλθε το σημερινό «καράτι» που είναι η μονάδα μέτρησης του χρυσού.  

Καρπός και Αλεύρι Χαρουπιού

Το χαρούπι ή αλλιώς ξυλοκέρατο, είναι ο καρπός της Χαρουπιάς. Μοιάζει σαν αυτόν της Φασολιάς, αλλά είναι πολύ μεγαλύτερος. Όταν είναι χλωρό, είναι πράσινο, ενώ μετά την ωρίμανσή του παίρνει ένα καφετί χρώμα και γίνεται σκληρό. Τα χαρούπια χρησιμοποιήθηκαν ιδιαίτερα ως ζωοτροφή, αλλά ο καρπός αυτός έθρεψε και πολλούς λαούς σε περιόδους πολέμων και λιμών, όταν τα άλλα τρόφιμα ήταν δυσεύρετα, γεγονός που αποδεικνύει την υψηλή διατροφική του αξία.

Το χαρούπι περιέχει υψηλό ποσοστό φυτικών πρωτεϊνών (4%), υδατανθράκων (76%), σιδήρου, ασβεστίου, φωσφόρου (81 mg/100 γρ),  καλίου (800 mg/100 γρ) και βιταμινών Α και Β, ενώ εν περιέχει οξαλικό οξύ, που μειώνει  την ικανότητα του σώματος να αφομοιώνει το ασβέστιο. Αν και έχει πολύ γλυκιά γεύση, είναι πολύ χαμηλότερης θερμιδικής αξίας από τη σοκολάτα (έχει 60% λιγότερες θερμίδες) και για αυτό θεωρείται το τέλειο υποκατάστατο της. Μάλιστα, ακριβώς λόγω της υψηλής του περιεκτικότητας σε ασβέστιο, θεωρείται ότι συμβάλλει στην πρόληψη της οστεοπόρωσης.  Επιπλέον, είναι κατάλληλο και για όσους έχουν δυσανεξία στη γλουτένη, αφού δεν περιέχει.

Επίσης, χάρη στην πηκτίνη και τη λιγνίνη που περιέχει, βοηθά στην πέψη και στην καλή λειτουργία του εντέρου. Ταυτόχρονα συμβάλλει στη μείωση των επιπέδων της ολικής χοληστερίνης, καθώς και εκείνων της «κακής» (LDL) χοληστερίνης

Αν το χαρούπι έχει βρεθεί κάποια στιγμή στο δικό σας πιάτο σας, σίγουρα θα εντυπωσιαστείτε από την ήπια, ευχάριστη και γλυκιά του γεύση!

πηγή pharmnet.gr

Χαρουπάλευρο

Αλέθοντας τα χαρούπια παρασκευάζεται το χαρουπάλευρο, ένα αλεύρι με ευχάριστη, γλυκιά γεύση που χρησιμοποιείται για την παρασκευή ψωμιού, μπισκότων, κέικ και παξιμαδιών . Τα γλυκά μας θα πάρουν ένα καφετί χρώμα σοκολάτας και η  γεύση τους θα θυμίζει σοκολάτα. Ωστόσο, καλό είναι πάντα να διαβάζουμε τη συσκευασία γιατί αν και το καθαρό αλεύρι  είναι το πιο υγιεινό, συχνά προστίθενται και άλλα συστατικά  όπως η σοκολάτα, η ζάχαρη και το κακάο. Επομένως, είναι σημαντικό για αλλεργικά άτομα να γνωρίζουν ότι το  χαρουπάλευρο που αγοράζουν είναι καθαρό.

Χαρουπόμελο

Όταν βράζεται το χαρούπι παράγεται ένα παχύρευστο υγρό που μοιάζει με μέλι, το λεγόμενο «χαρουπόμελο», που η γεύση του θυμίζει σοκολάτα. Το χαρουπόμελο όμως είναι υψηλότερης διατροφικής αξίας από τη σοκολάτα ενώ περιέχει λιγότερα από τα μισά της λιπαρά, χωρίς να περιέχει καφεΐνη. Το χαρουπόμελο αποτελεί πλούσια πηγή υδατανθράκων, ασβεστίου, σιδήρου, μαγνησίου, καλίου και ριβοφλαβίνης και είναι  χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο.

Ακατέργαστη Σκόνη Χαρουπιού

Αν αποξηράνουμε τους λοβούς του χαρουπιού, αφού αφαιρεθούν οι σπόροι, τους αλέσουμε και τους ψήσουμε,  παράγεται η σκόνη χαρουπιού που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη θέση της σοκολάτας ή του κακάο, το οποίο το αντικαθιστούμε με την ίδια ακριβώς ποσότητα. Το χαρούπι είναι ένα υγιές υποκατάστατο του κακάο, φυσικά γλυκό και χωρίς καφεΐνη. 

Ένα Σχόλιο Προσθέστε το δικό σας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *