Στην κουζίνα της Φρανσουάζ

στις
Tante Leonie

Κομπρέ – Ιλιέ Η κουζίνα

Combray Τόμος Α΄ Κεφ. 2

Στο Κομπραί η οικογένεια Προυστ έφθανε από το Παρίσι μετά ή λίγο πριν το Πάσχα, και συχνά παρέμενε εκεί για τις διακοπές του καλοκαιριού, ανελλιπώς κάθε χρόνο. Στο σπίτι της θείας Λεονί όπου κατέλυαν επικρατούσε η άφθαστη τάξη υπό την εποπτεία της οικονόμου, μαγείρισσας, καμαριέρας, Φρανσουάζ. Η οικογένεια της βρισκόταν στο γειτονικό χωριό ερχόταν από τα χαράματα και έφευγε με το σούρουπο.

‘Η Φρανσουάζ ήταν η έμπιστη της οικογένειας, ο “δερβέναγας” σα να λέμε του σπιτιού. Έκανε όλες τις εξωτερικές δουλειές – ψώνια, παραγγέλματα, ενώ στο σπίτι ήταν επιφορτισμένη ν’ ανοίγει την πόρτα και να υποδέχεται τους επισκέπτες, να φροντίζει την κλεισμένη στο δωμάτιο της θεία Λεονί, να αποφασίζει τι θα φάνε για πρωινό, γεύμα, δείπνο.

Το πρωινό σερβιριζόταν νωρίς γιατί έβγαιναν για τον πρωινό περίπατο αμέσως μετά. Στο γυρισμό τους, το γεύμα περίμενε ετοιμασμένο νωρίτερα ή και από την προηγούμενη. Τα ψώνια τα έκανε η Φρανσουάζ από το γειτονικό χωριό και από το Κομπρέ. Το βραδινό ήταν ελαφρύ εκτός κι αν είχαν καλεσμένους – συχνά τον κύριο Σουάν που τον περίμεναν με χαρά ιδίως ο μικρός Μαρσέλ που στενοχωριόταν γιατί τον έστελναν για ύπνο νωρίς ενώ η βεβαιότητα πως δεν θ’ ανέβαινε η μητέρα του για το βραδινό φιλί τον έριχνε σε απελπισία.

Τις Κυριακές το μεσημεριανό σερβιριζόταν πιο νωρίς στις 11 και όχι στις 12 γιατί η Φρανσουάζ περνούσε τη μέρα στο σπίτι της κι έτσι τους είχε το φαγητό έτοιμο στο τραπέζι λίγο πριν φύγει. Τι περιελάμβανε αυτό το γεύμα που ευχαριστούσε την οικογένεια και το είχε αναγάγει σε κάτι σαν ιεροτελεστία; Λοιπόν, από φαγητά… τι έτρωγαν οι άνθρωποι στα τέλη του 19ου – αρχές 20ου αιώνα; Τι ώρες έτρωγαν μεσημεριανό; Ξυπνούσαν νωρίς; Πήγαιναν στην εκκλησία; Τι μαγείρευαν; Από που ψώνιζαν;

Τόμος Α΄΄ “Από τη μεριά του Σουάν” Combray

Illiers – Combray Κεντρική Γαλλία: Στα ίχνη του Μαρσέλ Προυστ

Πρωινό ☕

  • Μαρμελάδα
  • Καφές
  • Μπισκότα (τις περίφημες Μαντλέν (Madeleines) που έτρωγε ο μικρός σε ωραίο σχήμα αχιβάδας) 🍪
  • Τσουρέκι

Φαγητά 🍲

  • Κοτόπουλο – η σπεσιαλιτέ της Φρανσουάζ ψημένο στη σούβλα στον φούρνο με τα ξύλα, της αυλής
  • Ομελέτα
  • Κοτολέτες (παϊδάκια)
  • Γαλοπούλα
  • Μπιφτέκι
  • Μπούτι ψητό (αρνί, μοσχάρι)
  • Συνοδευτικά
    • Πατάτες
    • Αντίδια (χόρτα)
    • Σπαράγγια Σπαράγγια
    • Σπανάκι
  • Μεδούλι αλειμμένο σε φέτα ψωμιού ψημένη
  • Αυγά βραστά
  • Από ψάρια
    • Καλκάνι
    • Σκολύμπρια

Επιδόρπια 🍮

  • Τυρί κρέμα (άσπρο τυρί)
  • Γλυκό με αμύγδαλα αγορασμένο μετά την εκκλησία συνήθως, από το ζαχαροπλαστείο το Κομπρέ
  • Τσουρέκι
  • Κρέμα σοκολάτας – το αγαπημένο του γιατρού Προυστ

Το γλυκό της Φρανσουάζ – Μους σοκολάτας

Υλικά:
  • 100 γρ. απλή πικρή σοκολάτα
  • 100 γρ. ζάχαρη άχνη
  • μισό λίτρο γάλα
  • έξι αυγά
Ετοιμασία:

Ρίξτε το γάλα στο μπολ, προσθέστε τη σοκολάτα θρυμματισμένη και αφήστε την να λιώσει, αναμειγνύοντας με ξύλινη κουτάλα. Χτυπήστε τη ζάχαρη με τους κρόκους των έξι αυγών. Προθερμάνετε το φούρνο στους 130 βαθμούς. Όταν λιώσει τελείως η σοκολάτα περιχύστε την στα αυγά με τη ζάχαρη, ανακατέψτε ζωηρά και γρήγορα, έπειτα σουρώστε το μείγμα. Ρίξτε το υγρό σε μικρά μπολάκια διαμέτρου 8 εκατοστών και τοποθετείστε τα σε μπεν μαρί στο φούρνο επί μία ώρα. Αφήστε να κρυώσουν πριν να σερβίρετε.

Από Φρούτα 🍒

  • Φραγκοστάφυλα
  • Σμέουρα
  • Κεράσια

Από μικρός πλάγιαζα νωρίς… Με αγωνία περίμενα τον ερχομό της μητέρας για το βραδινό φιλί… συνέχεια εδώ “Στο πάρκο των Σουάν”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *