Σπόρος της γης

στις

Κινόα, (Chia) ο σπόρος της Γης

Λαοί Λατινικής Αμερικής πέριξ της οροσειράς των Άνδεων (Salvia Ispanica)
Σαλάτα Κινόα με Ρεβίθια

Σπόρο της γης – έτσι αποκαλούν την Κινόα οι λαοί της Λατινικής Αμερικής. Προέρχονται από το Μεξικό – από το φυτό κινόα (Chia). Η Κινόα είναι μικροσκοπικοί αποξηραμένοι καρποί του θάμνου Κινόα, που περιέχουν περισσότερες πρωτεΐνες και από το σιτάρι και ανήκει στα ψευδοδημητριακά.
Φυτό με καρπούς με ωμέγα 3 λιπαρά που είναι ωφέλιμα για την καρδιά αλλά και για την απώλεια λίπους. Αποτελεί πηγή σιδήρου, φωσφόρου και μαγνησίου, δεν περιέχει γλουτένη και είναι ελαφριά για το πεπτικό σύστημα.
Σαλάτες με κινόα βοηθούν στον μεταβολισμό και την απώλεια λίπους εκτός από το ότι είναι δροσιστικές και εύκολες στην παρασκευή τους.

Μαροοκινή Κινόα με ρεβίθια
Σαλάτα Ρεβίθια με Κινόα

Υλικά: Κινόα (36%), ρεβίθια (6%), κόκκινες πιπεριές, φακές κόκκινες, σάλτσα βινεγκρέτ, πράσινη πιπεριά, χαλαπένιο, βερίκοκα αποξηραμένα, μαϊντανός, κράνμπερι
Διαδικασία παρασκευής: Βράζουμε χωριστά τα ρεβίθια, τις φακές
Βράζουμε αναλόγως την κινόα / στραγγίζουμε.
Σοτάρουμε ώσπου να μαλακώσουν τις πιπεριές κομμένες σε κύβους.
Ετοιμάζουμε μια σάλτσα Βινεγκρέτ με λάδι, ξύδι, μέλι, λίγο λεμόνι.
Ανακατεύουμε την κινόα με τα ρεβίθια προσθέτουμε τις φακές, τις πιπεριές, τον μαϊντανό ψιλοκομμένο, τα βερίκοκα ψιλοκομμένα σε κύβους, τα κράνμπερι.
Περιχύνουμε με τη σως βινεγκρέτ.
Ενέργεια 100 γρ. = 119 θερμ. (συνταγή Σκλαβενίτης συσκευασία έτοιμο φαγητό /υλικά).
Προσθέτουμε και τυρί φέτα αν θέλουμε.

Ρεβίθια με κινόα και φακές

Τρόπος παρασκευής Φακής: Σε μια κατσαρόλα προσθέστε 3 κούπες νερό και τις φακές (1 κούπα). Μαγειρέψτε το μείγμα για 50 λεπτά και στη συνέχεια σβήστε τη φωτιά και αφήστε τες να κάτσουν για μερικά λεπτά, έτσι ώστε να απορροφήσουν ακόμα λίγο νερό.
Σουρώστε τις φακές πολύ καλά και τοποθετήστε τες σε μια μεγάλη κούπα σερβιρίσματος.
Προσθέστε το ξύσμα και το χυμό λεμονιού, το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, το αλάτι και το πιπέρι και ανακατέψτε.
Τρόπος παρασκευής ρεβιθιών: Μουσκεύουμε από βραδίς τα ρεβίθια με λίγη σόδα φαγητού. Την επομένη ξεπλένουμε πολύ καλά και τα βράζουμε.
Τρόπος παρασκευής Κινόας: Ξεπλένουμε πολλές φορές την κινόα μέσα σε ένα μπολ αλλάζοντας συνεχώς το νερό. Όταν πλέον το νερό είναι εντελώς καθαρό, την σουρώνουμε και την βάζουμε σε μια μικρή κατσαρόλα με 1½ φλ. νερό, την κανέλα (ξυλαράκι / προαιρετικά) και λίγο αλάτι. Μόλις πάρει βράση, χαμηλώσουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να σιγοβράσει περίπου 20 λεπτά, μέχρι να απορροφηθεί όλο το νερό και να μαλακώσει εντελώς η κινόα. Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, αφήνουμε 5 λεπτά, ανακατεύουμε με ένα πιρούνι να γίνει αφράτη.

Κινόα με σπανάκι και ρεβίθια

Υλικά: 1 κούπα κινόα 1 σκελίδα σκόρδο 1 κούπα ρεβίθια 1/2 κούπα αμύγδαλα 1/3 κούπας μαύρες ελιές 1/3 κούπας κόκκινη πιπεριά σε κύβους ρόκα ή σπανάκι αλάτι, πιπέρι ελαιόλαδο χυμός λεμονιού
Εκτέλεση:-Βράζουμε ξεχωριστά τη κινόα και τα ρεβίθια σε αλατισμένο νερό και στη συνέχεια τα στραγγίζουμε καλά. Λιώνουμε τη σκελίδα σκόρδου και ανακατεύουμε σε ένα μπολ με το αλάτι, το πιπέρι, το χυμό λεμονιού και το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε σε αυτά τη κινόα, τα ρεβίθια, τις πιπεριές, τα αμύγδαλα και τις ελιές. Σερβίρουμε πάνω σε φύλλα ρόκας ή σπανακιού.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *