Στο σαλόνι του Προυστ

στις

Salon Marcel Proust

Στον Ίσκιο των Ανθισμένων Κοριτσιών – βραβείο Γκονκούρ 1919, Νοέμβριος

Γνωστό ως τα χθες ως το σαλόνι Ροντέν (Salon Rodin), ξαναβαφτίστηκε στις μέρες μας ως σαλόνι Προυστ (Salon Proust) για να υποδηλώσει την 100ετία + των βραβείων Γκονκούρ, από τη βράβευση του μυθιστορήματος “Στον ίσκιο των ανθισμένων κοριτσιών”. Μπορεί κανείς να δει στον όροφο του σαλονιού του εστιατορίου το αντίτυπο Νο 8/128 Νοεμβρίου 1918 όταν κέρδισε ο διάσημος συγγραφεύς το βραβείο Γκονκούρ …το μακρινό 1919. Τιμάται ο συγγραφεύς επίσης με ένα αναμνηστικό φρέσκο στους τοίχους του σαλονιού που εμπνεύστηκε από το βιβλίο, ο Ιταλός καλλιτέχνης Roberto Ruspoli.

Drouant
Place Gaillon

Το εστιατόριο Drouant βρίσκεται στο Παρίσι, 16-18 Place Gaillon 75002

Drouant – Σαλόνι Proust
Εστιατόριο Drouant – Παρίσι – Αίθουσα Μαρσέλ Προυστ

Το εστιατόριο Drouant διαθέτει και άλλες αίθουσες όπου συνεδριάζουν μέλη του βραβείου καθώς και αίθουσα Colette, που ως πρόεδρος – πρώτη γυναίκα συγγραφεύς, της Ακαδημίας Γκονκούρ της εποχής, δεχόταν κάθε βδομάδα κι από έναν καλεσμένο.

Colette Η Κολέτ (Sidonie Gabrielle Colette ) ήταν Γαλλίδα συγγραφεύς γνωστή από το έργο της Ζιζί που παίχτηκε στον κινηματογράφο καθώς και το Σερί. Διήγε τολμηρή ζωή που σκανδάλισε τους συγχρόνους της. Ήταν υποψήφια για το Νόμπελ λογοτεχνίας το 1948. Η μόνη γυναίκα του πνευματικού χώρου στη Γαλλία που κηδεύτηκε δημοσία δαπάνη. Τη ζωή της υποδύθηκε η Κίρα Νάιτλι στη ταινία Κολέτ (1873 – 1954).

Colette 2018 Keira Knightley