Έρωτας στην Κριμαία

στις
Η κυρία με το σκυλάκι – ταινία του Iosif Kheifits

Άντον Τσέχωφ “Η κυρία με το σκυλάκι”

Κατά τον 19ο αιώνα στην εξοχική παραθαλάσσια τοποθεσία της Κριμαίας Γιάλτα στη Μαύρη θάλασσα, ο ευγενής της ανώτερης Μοσχοβίτικης τάξης Διμίτρι [Ντμίτρι] Γκούροφ, συναντά τυχαία την Άννα Σεργκέιγιοβνα κι αυτή από μια ανώτερη τάξη της επαρχίας επίσης, να προχωρά με το μικρό σκυλάκι της στην προκυμαία της λουτρόπολης. Και οι δύο προέρχονται από άτυχους γάμους:

Lady with the dog
Η κυρία με το σκυλάκι – Σκηνή από τη ζωή στην παραλία
Η υπόθεση στο διήγημα - στη κινηματογραφική μεταφορά έχουν αλλάξει κάποια στοιχεία

Ο Διμίτρι παντρεμένος από κοινωνική σύμβαση από μαθητής κολεγίου απ’ τους γονείς του (λογοδοσμένος), η Άννα παντρεμένη από έρωτα, που ‘χει φύγει πια. Δημιουργούν οι δύο στην ειδυλλιακή ατμόσφαιρα της θαλασσινής εξοχής, μια καινούργια σχέση πλέον. Στην επιστροφή από το ταξίδι η Άννα επιστρέφει στο σύζυγο, στο Σαρατόφ, πόλη που διαμένουν, ο Διμίτρι στη Μόσχα, όπου συνεχίζει την ίδια βαρετή ζωή, εργαζόμενος και βγαίνοντας για τη λέσχη μετά από ώρες μοναξιάς στο σπίτι, για να πιει και να παίξει χαρτιά με τους φίλους του.

Ενώ η λογική επιβάλλει τη διάλυσή του δεσμού με την επιστροφή στην πεζή πραγματικότητα, ο Ντμίτρι Γκούροφ διαπιστώνει πως αυτή η γυναίκα έχει κάτι που δεν τον αφήνει να την ξεχάσει.

Στο γνωστότερο και, ίσως το αρτιότερο, διήγημά του ο Τσέχωφ αναλύει αριστοτεχνικά την ένταση των συναισθημάτων και την αλλαγή στην καρδιά και τη συμπεριφορά των δύο πρωταγωνιστών, δημιουργώντας μια αξέχαστη ιστορία παθιασμένου έρωτα.

Στο παραθαλάσσιο καφέ

Γύρω στα Χριστούγεννα η Άννα έχει αρχίσει να του λείπει πολύ και αποφασίζει να τη συναντήσει λέγοντας στη γυναίκα του πως θα φύγει για δουλειά στην Αγία Πετρούπολη. Κατευθύνεται στο Σαρατόφ όπου συναντά την Άννα στην Όπερα μαζί με το σύζυγο της. Ο έρωτας τους αναζωπυρώνεται και η Άννα του λέει πως θα τον συναντήσει στη Μόσχα. Σε μια εποχή που το διαζύγιο ήταν αδιανόητο, η Άννα και ο Διμίτρι θα συνεχίσουν να βλέπονται σε σκοτεινά δωμάτια ξενοδοχείων, κρυφά και με το άγχος της ανακάλυψης τους.

Ξεχωριστοί Έρωτες Ντιμίτρι Γκούροφ – Άννα Σεργκέιγιοβνα

Anton Chekhov – Η Κυρία με το Σκυλάκι (διήγημα)

1960, Η κυρία με το σκυλάκι – Σκηνοθεσία Γιοσίφ Κέιφιτς, Βραβείο Φεστιβάλ Κανών στο είδος “Ξεχωριστοί Έρωτες“. Επανέκδοση κόπιας 2013, από τη New Star.

Lady with a dog (Dama s sobachkoy) 1960
Russian Directors – No 35 Iosif Kheifits

Η “Κυρία με το σκυλάκι” του Iosif Kheifits (1905-1995), σημείωσε στην εποχή της μεγάλη εμπορική αλλά και καλλιτεχνική επιτυχία, όχι μόνο μέσα στα στενά σοβιετικά όρια και τους λεγόμενους δορυφόρους του σοσιαλιστικού μπλοκ, αλλά και στη δυτική Ευρώπη.

Θεωρείται ως μία από τις πιο σπουδαίες ταινίες του σοβιετικού κινηματογράφου, σε μια εποχή μάλιστα που το σινεμά στη χώρα πάλευε ανάμεσα στον αρτηριοσκληρωτικό σοσιαλιστικό ρεαλισμό και στο νέο κύμα (nouvelle vague) των αρχών της δεκαετία του ’60.

Πρωταγωνιστούν: Anna Sergeyovna (Lady with dog) Iya Savvina, Aleksey Batalov Dimitri Gourov – Από το διήγημα του Anton Chekhov: Η κυρία με το σκυλάκι, σενάριο του Josif Kheifits. Διάρκεια 83΄

Η κυρία με το σκυλάκι
Η κυρία με το σκυλάκι 1960 (Όλη η ταινία, υπότιτλοι, 84΄) – Iya Savvina – Aleksey Batalov

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *