Άρωμα μαστίχας

στις
Πυργί

Πυργί – Χίος

Ονομαστά χωριά Πυργί – Χίος

Το Πυργί είναι έδρα του πρώην πια δήμου Μαστιχοχωρίων. Πυργί και Καλαμωτή είναι τα δύο χωριά της Χίου που η κόντρα τους κρατά δεκαετίες καθώς το Πυργί είναι το μεγαλύτερο σε πληθυσμό χωριό και η Καλαμωτή ήταν το διοικητικό κέντρο των Μαστιχωρίων από την εποχή της Τουρκοκρατίας.

Στο Πυργί όλα είναι πιο έντονα ακόμα και οι μυρωδιές από τα φαγητά που φτιάχνονται στις μικρές κουζινίτσες στα ισόγεια τω παλιών τρίπατων σπιτιών, που γεμίζουν τα στενά δρομάκια. Αρχές του χειμώνα όλο το χωριό μυρίζει μαστίχα. Οι γυναίκες μόνες στους στα κατώφλια τω σπιτιών ή με παρέα μέσα στα σπίτια και αποθήκες καθαρίζουν κούκουδο-κούκουδο το μαστίχι και οι άντρες κάνουν την προεργασία: πλένουν και κοσκινίζουν. Μεγάλο μέρος της παραγωγής μαστίχας παράγεται στο Πυργί.

Νωρίς τα καφενεία της πλατείας είναι ακόμη άδεια. Ο ήλιος θαμπώνει με το έντονο το φως. Στο καφενείο στους τοίχους κάδρα με παλιές φωτογραφίες, μια πανοραμική του χωριού, ένα ποδήλατο στο χωματόδρομο που οδηγεί στο χωριό, μια άλλη η πλατεία το λιβάδι όπως τη λένε οι ντόπιοι, με τους ανθρώπους να κρέμονται από τα μπαλκονάκια τω τρίπατων σπιτιών γύρω στο ’30. “Βλέπεις τον πύργο; πήραν τις μεγάλες πέτρες από τις πολεμίστρες για να χτίσουν το σχολείο”.

Μπερδεύεσαι στα στενά αν δεν γνωρίζεις το χωριό. Αν ξεπεράσεις την αρχική γοητεία του διαφορετικού και της “μνημειακότητας” της πέτρας, σε διακατέχει η “κλειστότητα” καθώς πολύ πιο έντονη από τα άλλα χωριά. Οι περισσότεροι κάτοικοι σε όλα τα μαστιχοχώρια έχουν κτίσει καινούρια σπίτια έξω από τους παραδοσιακούς οικισμούς, μέσα μένουν ηλικιωμένοι, μετανάστες – το καλοκαίρι τουρίστες και όσοι έχουν αναπαλαιώσει τις κατοικίες.

Νυχτώνει. Στο καφενείο κάποιοι παίζουν χαρτιά απορροφημένοι, οι υπόλοιποι μιλούν ήσυχα μεταξύ τους ή βλέπουν τηλεόραση. “Το καλοκαίρι έχει αρκετή δουλειά με τους τουρίστες, το χειμώνα λιγότερος κόσμος παραδοσιακά καφενεία και καφετέριες είμαστε έντεκα-δώδεκα”.

Αρχική πηγή aplotaria.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *