Μέχρι την τρέλα

στις
Martin Eaden Writer

Μέχρι την τρέλα

Αγώνας μέχρι την τρέλα – Μάρτιν Ίντεν

Ο Μάρτιν Ίντεν δια μέσου των άπορων καθ’ όσον προλεταριακών συνθηκών της ζωής του, αγωνίζεται ως αυτοδίδακτος να αποκτήσει μόρφωση που θα τον οδηγήσει να βρει μια θέση στη λογοτεχνική ελίτ.

Θέμα βιβλίου του Jack London (Αμερικανός συγγραφεύς 1876-1916)
Martin Eden movie
Martin Eden

🎥 Υπόθεση: Ένας φτωχός ναύτης στο λιμάνι της Νάπολης έχει μέσα του τη φλόγα της γραφής. Δεν ξέρει γράμματα ωστόσο φιλοδοξεί να γίνει συγγραφέας. Αυτή του την τάση την ενισχύει η γνωριμία του με την αριστοκράτισσα Έλενα Ορσίνι όταν συνοδεύει τον αδελφό της στην εξοχική της έπαυλη τον οποίο είχε σώσει από μια επίθεση χαμινιών στο λιμάνι.

Η γνωριμία του με την πλούσια κόρη Ορσίνι, εξελίσσεται σε ένα ειδύλλιο μεταξύ τους παρ’ όλο που εκείνος είναι ένας φτωχός προλετάριος. Αυτή τον ενθαρρύνει να μορφωθεί διαβάζοντας βιβλία για να μπορέσει να γράφει ιστορίες από τη ζωή του στις φτωχογειτονιές της Νάπολης.
Έτσι εκείνος με τη φλόγα της έμπνευσης που εκείνη του αν αζωπύρωσε γράφει ολημερίς ιστορίες που στέλνει κατόπιν σε εκδοτικούς οίκους και περιοδικά. Δυστυχώς του επιστρέφονται με την αιτιολογία της απόρριψης. Δεν το βάζει ποτέ όμως κάτω καθώς είναι ένας επίμονος και φιλόδοξος άνθρωπος. Θέλει πάση θυσία να πραγματοποιήσει τον στόχο του – να γίνει μεγάλος συγγραφεύς και να κατακτήσει μια θέση στη λογοτεχνική ελίτ.

Martin Eden - Elena Orsini
Martin Eden – Elena Orsini

Ο Μάρτιν ζει στο φτωχό σπίτι της μητέρας του που είναι παντρεμένη με τον πατριό του ο οποίος δεν τον θέλει στο σπίτι συνεχώς διώχνοντας τον ως τεμπέλη που δεν φέρνει χρήματα στο σπίτι. Στην πορεία ο Μάρτιν ανακατεύεται στα πολιτικά παίρνοντας μέρος στις συναντήσεις του συνδικάτου για τις απεργίες, όμως δεν είναι σύμφωνος με τις αρχές της ιδεολογίας τους καθώς πιστεύει στο άτομο και την ελευθερία του. Σε ένα λόγο του παρακινούμενος από τον φίλο του Νίνο, τους λέει καθαρά “Από τη δυνάστευση των καπιταλιστών, οδηγείστε σε μια άλλη δυνάστευση από τους κομματικούς αρχηγούς σας“. Τον αποδοκιμάζουν και έτσι εγκαταλείπει αυτές τις συγκεντρώσεις των ναυτεργατών για να συνεχίσει τη συγγραφή των διηγημάτων με θέμα πάντα την απελπιστική ζωή των φτωχών στο λιμάνι και στα περίχωρα της Νάπολης.
Το ειδύλλιο που έχει εξελιχθεί σε έρωτα δεν είναι αρεστό στην πλούσια οικογένεια Ορσίνι. Εγκαταλείπεται στο τέλος από την Έλενα Ορσίνι παρ’ όλο που έχει γίνει αποδεκτός ως συγγραφεύς με τη δημοσίευση των ιστοριών του σε περιοδικά.

Ποτέ δεν είναι είναι αργά για να πετύχεις – Κάποτε ίσως να είναι αργά για να σωθείς

Δικτυακός τόπος ταινίας σε IMDB
Martin Eden – Σκηνοθεσία Pietro Marcello
Martin Eden – Official US Trailer
Martin Eaden Writer
Μάρτιν Ίντεν

Στη πορεία κατακτά τη φήμη με την έκδοση των βιβλίων που τον κατατάσσουν επιτέλους στους γνωστούς συγγραφείς. Έχει κερδίσει τη φήμη αλλά και χρήματα που του επιτρέπουν πια να ζει σε ένα παλάτι. Η Έλενα γυρίζει σ’ αυτόν αλλά λόγω της εριστικής προς τους συγγενείς και τον κύκλο της εν γένει συμπεριφοράς τον αφήνει ξανά. Τον βλέπουμε μόνο στη πολυτελή του έπαυλη να οδηγείται σταδιακά στην τρέλα. Θα μπορέσει να σωθεί; (Το τέλος δεν διαφαίνεται καθαρά, – ούτε και αποκαλύπτεται… για την οικονομία της παρουσίασης καλλιτεχνικού έργου)

Η ταινία Martin Eaden – Στοιχεία

Martin Eaden Κριτική: Η ταινία βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Jack London, καταφέρνει να αποθανατίσει τη πορεία ενός φτωχού, φιλόδοξου επίδοξου συγγραφέα, με τη καταπληκτική ηθοποιία του Λούκα Μαρινέλι και τη σκηνοθετική μαεστρία – με τη χρήση των flash-backs, που πάνε βαθύτερα ακόμη – στον “ιστορικό” χρόνο, του Πιέτρο Μαρτσέλο.
Πρόκειται για την “άλλη” όψη – τη σκοτεινή, της πορείας προς τη φήμη και τον πλούτο έτσι όπως καταδεικνύεται με τη συντριβή του ήρωα πιασμένου στα θλιβερά γρανάζια της παραφροσύνης στο τέλος .
Η φωτογραφία του κινηματογραφιστή Francesco di Giacomo ανέδειξε στο έπακρο τις πτυχές της συνολικής, δαιδαλώδους αφήγησης καθιστώντας τα από τη σκηνοθεσία του Pietro Marcello – σε χρονική απόσταση τεκταινόμενα, ενιαία και κατανοητά.

Πρόκειται για  μια πολύ ελεύθερη μεταφορά του μυθιστορήματος του Τζακ Λόντον "Οι περιπέτειες του Μάρτιν Ίντεν" - βιβλίο που μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο με πρωταγωνιστή τον Γκλεν Φορντ (1942).
  • Τίτλος: Μάρτιν Ήντεν Martin Eden
  • Σκηνοθεσία: Pietro Marcello
  • Σενάριο : Pietro Marcello βασισμένο στο βιβλίο του 1909 του Jack London
  • Πρωταγωνιστούν: Luca Marinelli, Jessica Cressy
  • Έτος: 2019
  • Είδος: Δραματική
  • Διάρκεια: 129
  • Τόποι γυρισμάτων: Νάπολη, Campania Ιταλία
  • Φωτογραφία: Francesco Di Giacomo, Alessandro Abate
  • Martin Eden movieΤιμητικές διακρίσεις: CinEuphoria 2021, Top10 of the year Pietro Marcello, Καλύτερος ηθοποιός Luca Marinelli, David di Donatello 2020 Καλύτερη ταινία /σκηνοθέτης (migliore regista), καλύτερος ηθοποιός (migliore attore protagonista), καλύτερη προσαρμογή σεναρίου, ICS (International Cinephil Society) Καλύτερος ηθοποιός Luca Marinelli κ.ά
  • Εταιρεία παραγωγής: Avventurosa, Rai Cinema κ.ά
  • Αξιολόγηση: 💛💛💛💛
  • Η ταινία διαγωνίστηκε στο 76ο Φεστιβάλ Βενετίας (Mostra) εκπροσωπώντας την Ιταλία.