Εγώ σε ζέσταινα και συ μου έλυωνες
Στίχος από τον Χιονάνθρωπο 1986
Κτυπημένος αλλά θεραπευμένος από τον κορωνοϊό έφυγε τελικά στις 11/3 ένας άλλος μεγάλος του λαϊκού τραγουδιού ο συνθέτης – στιχουργός Τάκης Μουσαφίρης (γ. Γιάννενα 1938 – 2021). Στο ενεργητικό του είχε πολλές συνεργασίες με γνωστούς τραγουδιστές του ρεμπέτικου και του λαϊκού τραγουδιού. Επιτυχία του όχι πολύ γνωστή στο ευρύ κοινό και ο “Χιονάνθρωπος”.
Σύντομο Βιογραφικό: Ο Τάκης Μουσαφίρης γεννήθηκε στα Γιάννενα το 1938. Μεγάλωσε σε μουσική οικογένεια. Προτού μετακομίσει στην Αθήνα, έπαιζε σε ταβέρνες και κουτούκια των Ιωαννίνων. Και οι δύο γονείς του ήταν μουσικά καταρτισμένοι και του μετέδωσαν τις γνώσεις τους. Όλοι μαζί μετακόμισαν, για μια καλύτερη τύχη στην πρωτεύουσα όπου και έκανε τις πρώτες του μουσικές δουλειές.
Οι πρώτες του εμφανίσεις στην Αθήνα ήταν σε μικρά ταβερνάκια και μπουάτ της Πλάκας, όπου τραγουδούσε με την κιθάρα του. Στη συνέχεια έδειξε και το δημιουργικό του ταλέντο γράφοντας τραγούδια που έγιναν μεγάλες εμπορικές επιτυχίες καθώς τραγουδήθηκαν από επώνυμους τραγουδιστές του λαϊκού τραγουδιού (Διονυσίου, Μενιδιάτης, Μοσχολιού, Μαρινέλα, Μητροπάνος κ.ά).
Μεγάλες ερμηνείες 🎼 Τραγούδι Δημήτρης Μητροπάνος: Ο Χιονάνθρωπος Σύνθεση, Στίχοι: Τάκης Μουσαφίρης.
🔎 Εκτενέστερα για τον Τάκη Μουσαφίρη εδώ
Ποιος είναι ο χιονάνθρωπος; Κατά μία μεταφυσική έννοια είμαστε όλοι… Μπορεί ο ήλιος να μας ζεσταίνει, το φως να λαμπυρίζει στο στερέωμα όμως εξ αιτίας της δοτικότητας προς τους άλλους, προς τα γύρω πράγματα της ζωής γρήγορα χάνουμε την ορμή μας, καταπονούμαστε και λίγο λίγο απομένουμε σαν τον χιονάνθρωπο που χάνει το σχήμα του, την άσπιλη λευκότητα του, την ικανότητα του ν’ ακούει χαρούμενες φωνές και τέλος λυώνει γιατί το μόνο που ήθελε ήταν μια θέση στη βαρυχειμωνιά, κάτω από τους βοριάδες και τα κλαδιά χωρίς φύλλα των λυπημένων δένδρων.
Διδακτικές ιστορίες: Μια ανάλυση για το τραγούδι.