Μόνικα η μούσα

στις

Monica Vitti (1931-2022)

MonicaCapture

Monica Vitti – Modesty Blaise 1966

Η Ιταλίδα ηθοποιός αν και τέλειωσε θεατρικές σπουδές, εμφανίστηκε στον κινηματογράφο – αρχικά στο έργο “Ridere, Ridere, Ridere” του Ettore Scola το 1954. Από το 1957 έπαιξε σε έργα ανεβασμένα στη σκηνή από τον Michelangelo Antonioni, ο οποίος της έδωσε τον πρώτο ρόλο στο βραβευμένο κατόπιν έργο “Η Περιπέτεια” το 1960 με το οποίο ξεκίνησε η αποτύπωση της ως μια ταραγμένη, κομψή, απόμακρης ομορφιάς Persona, αναδεικνύοντας τη σε μια διεθνή ηθοποιό.

Χρίζεται με επιτυχία ως μούσα του Αντονιόνι με τα έργα που ακολουθούν όπως η “Έκλειψη” 1962, “Κόκκινη Έρημος” 1964, όπου εκείνος κινηματογραφεί τη γυναίκα με την οποία συνδέεται ερωτικά στην προσωπική του ζωή. Γι’ αυτήν, επινοεί την εικόνα της ωραίας διανοούμενης γυναίκας, λίγο νευρωτικής αστής, που πάντα αισθάνεται έξω από το περιβάλλον πλήττοντας σ’ αυτό και κρύβοντας τις μυστικές της πλευρές. Τα μάτια της δεν εστιάζουν σε κάποιο αντικείμενο – σαν να είναι απορροφημένη πάντα από κάποιο κρυμμένο ενδότερα, μυστικό.

Όταν η σχέση τους τελειώνει, εκείνη αρχίζει να παίζει σε κωμικούς ρόλους, φανερώνοντας την κωμική αίσθηση που έχει μέσα της παίζοντας σε ειρωνικά και παρακμιακά Βρετανικά έργα, όπως το “Modesty Blaise” του Joseph Losey 1966.
Στη δεκαετία του ’70 καθιερώνεται ως η μεγαλύτερη κωμική ηθοποιός όπως στο “Pizza Triangle” το 1970.

Κατά τη δεκαετία του ’80 αρχίζουν να χαμηλώνουν τα φώτα για τη Μόνικα Βίτι αποδεχόμενη λίγες μόνο προτάσεις για ταινίες.
Σήμερα η απρόσιτη σφίγγα πάσχει από Αλτσχάιμερ σαν οι σιωπές της και τα απόμακρα βήματα της στην οθόνη, να είχαν υπάρξει προφητικές.

Από theredlist.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *