Μειονότητες

στις
Πομάκοι
Πομάκοι Ξάνθης
  1. «Τι πραγματικά συμβαίνει στην Θράκη»;
  2. «Ποια η έκταση της Τουρκικής προπαγάνδας»;
  3. «Απειλείται η εθνική κυριαρχία»;
  4. «Ποια τα λάθη του ελληνικού κράτους»;
  5. «Πώς θα γίνει η προσέγγιση των Πομάκων»;
  6. «Ποια η κατάλληλη στρατηγική»;

Τουρκική στρατηγική – Μυστική πολιτική – Μειονοτικές Ομαδες – Πρόκειται για ερωτήματα που για δεκαετίες απασχόλησαν την απόρρητη αλληλογραφία επίσημων φορέων με αποφασιστικό ρόλο στη χάραξη της ελληνικής πολιτικής για τη μειονότητα.

Η έρευνα του Χρήστου Ηλιάδη φέρνει στο φως άγνωστο αρχειακό υλικό για τα μειονοτικά ζητήματα της Θράκης: μυστικές συναντήσεις, εμπιστευτικές εκθέσεις και κρυφές διαδρομές ανθρώπων που καταθέτουν τη δική τους πραγματικότητα για τον ρόλο της Τουρκίας, τον χαρακτήρα της μειονότητας, τη δράση του Προξενείου, το μέλλον της περιοχής. Αποκαλύπτεται η πρώτη συνεδρίαση του Συντονιστικού Συμβουλίου, ενός απόρρητου οργάνου που καθόρισε τις εξελίξεις κάτω από άκρα μυστικότητα.

Το βιβλίο του Χρήστου Ηλιάδη αποτελεί μια πρωτότυπη μελέτη των μειονοτικών πολιτικών που εφαρμόστηκαν στην Θράκη, χρησιμοποιώντας σύγχρονα θεωρητικά εργαλεία. Δεν κάνει μόνο μια ιστορική αποτίμηση του παρελθόντος, αλλά σκιαγραφεί και μια ανάλυση του παρόντος, αναδεικνύοντας τις εντυπωσιακές ομοιότητες με ζητήματα που μας απασχολούν σήμερα. Με τον τρόπο αυτό μας βοηθά να σχεδιάσουμε το επερχόμενο μέλλον.

Εκ των ανωτέρω συνάγεται πως οι Τούρκοι δεν διεκδικούν μερίδιο κυριαρχίας μόνο στο Αιγαίο αλλά και στην Θράκη… Οι μειονότητες ενσωματώνονται στον πληθυσμό δεν έχουν δικό τους σχολείο – okulu: επιγραφή στη γλώσσσα τους…

Μια ανταλλαγή πληθυσμών με κατάλοιπα εις βάρος των ελληνικών συμφερόντων
Πομάκοι

Το Μακεδονικό ζήτημα της Θράκης – Τάσου Κωστόπουλου – Κρατικοί σχεδιασμοί για τους πομάκους (1956-2008)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *