Τα Κονάκια των εμπόρων

στις

Κατά τα πρότυπα των “κονακιών” των Τούρκων μπέηδων —ως κατασκευές κτισμάτων οικιών πλούσιων Οθωμανών κατοίκων της περιοχής αναπτύχθηκε και στην Ξάνθη, ομοιάζουσα αρχιτεκτονική παράδοση, των κατοικιών των πλούσιων Ελλήνων εμπόρων. Τα “κονάκια” τους ήταν μεγαλοπρεπείς κατασκευές δύο ορόφων τουλάχιστον με πολλά παράθυρα και εξώστες με σαχνισιά. Ο ιδιοκτήτης αυτής της κατοικίας είχε και δεύτερη και τρίτη κατοικία συχνά γι’ αυτό βλέπουμε στο ίδιο μέρος, διάφορες κατοικίες του ίδιου ιδιοκτήτη.

Οδός Στάλιου Συνοικία Μητροπόλεως οικία,κατά τα πρότυπα της Φιλιππούπολης

Ένας απ΄αυτούς ο Παναγιώτης Λ. Στάλιος πλούσιος καπνέμπορος της Ξάνθης. Σε μία κατοικία που διέθετε στεγαζόταν το υποκατάστημα της Τράπεζας της Ελλάδος της προπολεμικής εποχής. Όπως βεβαιώνει ο σήμερα, Επίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, Δημήτριος Μαυρίδης, η ύπαρξη της Τράπεζας ήταν απαραίτητη για την χρηματική αρωγή των επιχειρηματιών, για να βοηθηθούν στην ανόρθωση της μετά τον πόλεμο καταστραφείσας οικονομίας.

Αρχοντικό Στάλιου

Στο βιβλίο του ο Δημήτρης Μαυρίδης διηγείται: “Στην Ξάνθη μείναμε σε ένα ξενοδοχείο για αρκετές μέρες. Φαίνεται ότι το διαμέρισμα που προοριζόταν για μας δεν ήταν ακόμη έτοιμο. Ήταν ο πρώτος όροφος στο αρχοντικό Στάλιου, στο ισόγειο του οποίου στεγαζόταν το υποκατάστημα της Τράπεζας της Ελλάδος. Για μέρες άκουγα συζητήσεις για τα χρήματα που ήταν να έρθουν. Πράγματι, ένα πρωινό κατέφθασε ένα φορτηγό και χωροφύλακες σε μοτοσικλέτες. Ήταν γεμάτο πράσινους σάκους με χαρτονομίσματα σε πακέτα. Εγώ είχα την εντύπωση ότι ήταν δικά μας. Ήταν τα χρήματα που θα κινούσαν τη νεκρή αγορά της Ξάνθης και που η Τράπεζα δάνειζε με ευνοϊκούς όρους στους επαγγελματίες και στους εμπόρους της Ξάνθης. Είχαν μόλις επιστρέψει από τη φυγή που τους επέβαλαν οι Βούλγαροι και προσπαθούσαν να ανορθώσουν τα καταστήματα και τις επιχειρήσεις τους”.
Πηγή από Δημήτρης Α. Μαυρίδης Ξάνθη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *