Η Νύχτα

στις
laNotteCapture

La Notte, 1961

Στο ίδιο ερωτικό μοτίβο – αυτό της σταδιακής αποξένωσης των δύο συντρόφων η ταινία είναι η β΄της τριλογίας του Michelangelo Antonioni – αποκαλούμενης της Αποξένωσης. Πρωταγωνιστούν οι Jeanne Moreau, Monica Vitti και ο Marcello Mastroianni. Πρόκειται για την ιστορία ενός ζευγαριού που διαπράττει απιστίες και η επακόλουθη ερωτική απογοήτευση.

Θέμα: Η συζυγική απιστία

Το Ανέφικτο του έρωτα – Μια πραγματεία

La Notte

Επ’ ευκαιρία της επίσκεψης τους σ’ ένα φίλο τους γιατρό σε νοσοκομείο του Μιλάνου, ο Τζιοβάνι Παντάνο συγγραφεύς, καλείται σε ένα πάρτι για την παρουσίαση του νέου του βιβλίου ενώ η γυναίκα του Λύντια επισκέπτεται τα μέρη όπου είχε ζήσει παλιότερα. Αργότερα πηγαίνουν σε μια δεξίωση που δίνει ο μεγιστάνας Γκεραρντίνι στην έπαυλη του όπου αυτός φλερτάρει με την κόρη του Βαλεντίνα ενώ του προτείνεται να εργασθεί ως υπεύθυνος επικοινωνίας αλλά και να γράψει ένα βιβλίο με θέμα την επιτυχημένη διαδρομή της εταιρείας του. Την ίδια βραδιά η Λύντια φλερτάρει με τον πλέυ-μπόι Ρομπέρτο.

La Notte 1961

Ο Marcello Mastroianni στο σετ της “Νύχτας”

Η ταινία εκτυλίσσεται μέσα σε μια μέρα (νύχτα ακριβέστερα) – διάστημα αρκετό να αναπτύξει ο Αντονιόνι το μοτίβο του ανέφικτου της ευτυχίας ανάμεσα σε ένα ζευγάρι. Παρ’ όλη την αγάπη που έχουν μεταξύ τους αυτή δεν στέκεται εμπόδιο για τη σύναψη άλλων σχέσεων. Σε μια σκηνή η Jeanne Moreau εξομολογείται στον σύζυγο της M. Mastroianni: “Εσύ είσαι η αιτία που ζω και αναπνέω. Χωρίς εσένα δεν υπάρχει τίποτα, όλα γκρεμίζονται“.


Η νύχτα (1961) on IMDb

“Η Νύχτα” απέσπασε πολλές εγκωμιαστικές κριτικές με αποκορύφωμα τη Χρυσή Άρκτο – ανώτατο βραβείο, στο φεστιβάλ Βερολίνου (1961), βραβείο David Donatello Ιταλίας, προς καλύτερο σκηνοθέτη (1961), Ένωση Ιταλών Κριτικών Κινηματογράφου βραβείο Silver Ribbon στους Michelangelo Antonioni (σκηνοθεσία), Gianni di Venanzo (μαυρόασπρη φωτογραφία), υποστηρικτικός ρόλος Monica Vitti (1961).

La Notte
MinaTintarella di Luna

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *