Edouard Cortès (1882 – 1969)
Ο Edouard Cortès γεννήθηκε στο Lagny Γαλλίας τον Απρίλιο 26, 1882, την εποχή που το Παρίσι θεωρούνταν το κέντρο της παγκόσμιας τέχνης. Καλλιτέχνες απ’ όλο τον κόσμο έφθαναν εκεί για να μελετήσουν τους μεγάλους ζωγράφους και να αποτυπώσουν στον καμβά τους τα ωραία τοπία της Γαλλίας, τις πόλεις και τα αξιοθέατα του Παρισιού καθώς είχε ονομασθεί η Πόλη του Φωτός και η ζήτηση για έργα τέχνης ήταν μεγάλη.
Ο Cortès μεταξύ άλλων ζωγράφων όπως οι Antoine Blanchard, Eugene Galien-Laloue, Luigi Loir, Jean Beraud, ανταποκρίθηκαν σ’ αυτή τη ζήτηση: έχοντας στρέψει το ενδιαφέρον τους στις απεικονίσεις σκηνών των δρόμων με αποτέλεσμα μια ευρεία γκάμα έργων με σκηνές από την πόλη που συνεχίστηκε ως τον 20ο αιώνα.
Ο Edouard ήταν γιος του ζωγράφου Antonio Cortès της Ισπανικής Αυλής που υπήρξε κι αυτός γιος του λαϊκού ζωγράφου André Cortès.
Ο Antonio γεννήθηκε στη Σεβίλη το 1827 και ζωγράφισε επίσης αγροτικά θέματα. Το 1855 πηγαίνει στο Παρίσι στην Παγκόσμια Έκθεση κι από ‘κει βρίσκεται στη πόλη Lagny-sur-Marne, όπου και εγκαταστάθηκε. Εκεί συνέχισε να ζωγραφίζει. Είχε τρία παιδιά τους Edouard, Henri, Jeanne που είχαν όλα ταλέντο με τον Edouard να έχει τα σκήπτρα – με το πάθος που τον διέκρινε.
Ο Antonio άρχισε να τον διδάσκει από τη νεαρή ηλικία που φοιτούσε σε ένα ιδιωτικό εκπαιδευτήριο ως τα 13 του χρόνια. Από ‘κει και μετά αφοσιώθηκε στη ζωγραφική μελετώντας με τον πατέρα και τον αδελφό του. Το 1899 σε ηλικία 16 ετών εξέθεσε την πρώτη του δουλειά στην εταιρεία Γάλλων Καλλιτεχνών με τίτλο “Η Εργασία”. Τα έργα έτυχαν ευνοϊκών κριτικών και υποδοχής από το κοινό βοηθώντας έτσι να καθιερώσει μια καλή φήμη στο Παρίσι.
Ήταν η εποχή της αλλαγής του αιώνα το 1900, που αρχίζει να ζωγραφίζει τα έργα που θα εμπέδωναν τη φήμη του: σκηνές από τους δρόμους και τα μνημεία του Παρισιού. Ένας από τους διασημότερους καλλιτέχνες της εποχής του ο Cortès βρήκε το καταφύγιο του και εκεί παρέμεινε. Οι απόψεις του Παρισιού είναι από τα πλέον εκφραστικότερες και όμορφες εικόνες αυτού του είδους: ένα πλήθος εικόνων όλων των εποχών για περισσότερα από 60 χρόνια.
Ο Edouard Cortès παντρεύτηκε τη Ferdinande Joyeuse το 1914 και έκαναν μια κόρη τη Jacqueline Simone το 1916. Η Ferdinande πέθανε το 1918 και λίγο μετά ο Edouard νυμφεύθηκε την κουνιάδα του Lucienne Joyeuse. Εγκαταστάθηκαν στο Παρίσι και εκεί συνέχισε τοπία του Παρισιού. Στα μέσα του ’20 επέστρεψε στο Lagny (Νορμανδία) κι άρχισε να ζωγραφίζει σκηνές της ζωής στην εξοχή συμπεριλαμβάνοντας τοπία, σκηνές εσωτερικών χώρων, νεκρές φύσεις. Ήταν ενεργό μέλος της Ένωσης Καλών Τεχνών στο Lagny-sur-Marne, και πρώτος πρόεδρος της Ένωσης. Η πρώτη έκθεση έγινε το 1927 και ο συνέχισε να εκθέτει εκεί ως το τέλος του 1930.
Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου έλαβε πολλά βραβεία, που δυνάμωσαν τη φήμη και τον έκαναν διάσημο καθώς εξέθετε έργα του σε αίθουσες Τέχνης του Παρισιού συμπεριλαμβανόμενου του Φθινοπωρινού Σαλονιού, του Χειμερινού, του Εθνικής Εταιρείας Αγροκαλλιέργειας και του Σαλονιού των Ανεξαρτήτων.
Κατά τη διάρκεια του πολέμου ο Κορτές κατέφυγε με την οικογένεια του στη Cornelles-le-Royal στη Νορμανδία προσπαθώντας να αποφύγει τη σκληρή πραγματικότητα του πολέμου. Στις αρχές του 1950 επέστρεψε στο Lagny-sur-Seine, όπου και έζησε ως το τέλος της ζωής του.
Ο A.P. Larde κάνει την κάτωθι παρατήρηση για τον Κορτές στο βιβλίο του για τον Antoine Blanchard – άλλος μεγάλος ζωγράφος με ανάλογη θεματική:
“Ιδιαιτέρως ήταν ο ζωγράφος του Παρισιού των ετών ’20. Κατάφερνε να ζωγραφίζει ωραίες σκηνές μέσα σ’ ένα γοητευτικό φωτισμό συνάμα αληθινό.
Με τα πινέλα του ήταν μια φιγούρα αστραποβολούσα σε κάθε γωνιά που επέλεγε να ζωγραφίσει, ανακατώνοντας τα χρώματα με μια ευαισθησία που γοητεύει και συγκινεί. Με απλά μέσα κατάφερνε να δημιουργήσει ακαταμάχητα αποτελέσματα. Ποτέ οι λεπτομέρειες δεν είναι υπερβολικές. Η επιδεξιότητα του βρίσκεται κυρίως στη χρήση των χρωμάτων του ήλιου ή της βροχής καθώς αντανακλώνται στους λιθόκτιστους δρόμους.
Μ’ αυτά όλα, αναδείχθηκε σαν αναγνωρισμένο ταλέντο στη Γαλλία και σ’ όλο τον κόσμο. Δεν εκπλήσσει πως τα έργα του όλο και πιο αξιόλογα κάθε μέρα, εκτιμώνται τόσο πολύ από τους συλλέκτες“.
Οι ωραίες αναπαραστάσεις σκηνών του Παρισιού από τον Edouard Cortès ήταν πάντα σε ζήτηση και εκείνος εξακολούθησε να τις ζωγραφίζει ως το θάνατο του, το 1969.
Αρχική Πηγή: (Rehs Galleries, N.Y) rehs.com