Βίλα Βασίλιεφ

στις

Βίλα Βασίλιεφ – Ο ανακαινισμένος παράδεισος των καλλιτεχνών στο Μονπαρνάς

villaVassilieff2Capture
Villa Vassilieff – Σ’ έναν γραφικό δρομίσκο του Μονπαρνάς…

Το παλιό ατελιέ της Ρωσίδας ζωγράφου και γλύπτριας Μαρίας Βασίλιεφ (Maria Vassilieff) που στέγασε στη συνέχεια το μουσείο Μονπαρνάς (musée du Montparnasse) παίρνει νέα ζωή με τη μορφή ενός πολιτιστικού χώρου. Ένα μέρος ξεχωριστό στην αριστερή όχθη (Rive Gauche) για την διοργάνωση εκθέσεων, χώρος υποδοχής των Γάλλων καλλιτεχνών και ξένων που διαμένουν όμως μόνιμα στο Παρίσι.

Κατά τη διάρκεια του μεσοπολέμου η βίλα αυτή ήταν τόπος όπου σύχναζαν οι μεγαλύτεροι καλλιτέχνες όπως οι Πικάσο, Ματίς και Μοντιλιάνι. Οι Πικάσο, Ματίς, Σουτίν, Μοντιλιάνι, Απολιναίρ, Μπλέιζ Σεντράρ, Μαρκ Ζακόμπ υπήρξαν τακτικοί θαμώνες… Οι μεγαλύτεροι καλλιτέχνες του περασμένου αιώνα σύχναζαν σ’ αυτή τη βίλα χωμένη σ’ έναν βουκολικό δρομίσκο του Μονπαρνάς.

Vassilieff-CantineCapture
Cantine – Villa Vassilieff

Την εποχή εκείνη η Villa Vassilieff στέγαζε το ατελιέ της ρωσίδας ζωγράφου και γλύπτριας Μαρίας Βασίλιεφ (1884-1957) αλλά και μια καντίνα (πρόχειρου φαγητού) που είχε ανοίξει η καλλιτέχνις. Στη συνέχεια στέγασε το μουσείο Μονπαρνάς που έκλεισε το 2013.

Εκθέσεις και κατοικίες καλλιτεχνών
villaVassilieffCapture
Εσωτερικό της βίλας στους τοίχους, έργα μεγάλων καλλιτεχνών

Η τοποθεσία αυτή παρ’ ολίγον να εξαφανισθεί αλλά διασώθηκε χάρις στον όμιλο Μπετανσαλόν που του παραδόθηκαν τα κλειδιά από τη Δημαρχία Παρισιού ιδιοκτήτρια του οικήματος. Η επαναλειτουργία αυτού σαν καινούργιο πνευματικό κέντρο έγινε προσφάτως. Πέραν αυτού η Βίλα Βασίλιεφ θα προτείνει εγκαινιάζοντας εκθέσεις και θα φιλοξενεί τη δουλειά καλλιτεχνών που διαμένουν σε προσωπικό τους ατελιέ στο Παρίσι τουλάχιστον τρεις μήνες. Η πρώτη έκθεση που πληρούσε τις προδιαγραφές αυτές είναι της μεξικάνας νεωτερίστριας Αντρέα Ανκίρα, κατόπιν κινέζοι καλλιτέχνες, κορεάτες και αμερικανοί θα τη διαδεχθούν στην φιλοξενία.

Ένας ιδιότυπος χώρος

Πρόκειται για ένα μέρος όπου δεν θα το επισκέπτεται κανείς μόνο για την τέχνη επισημαίνει η Βιρζινί Μπομπέν επικεφαλής της ομάδας επαναλειτουργίας.
Ο όμιλος Μπετονσαλόν (Equipe Bétonsalon) επέλεξε να δημιουργήσει ένα μέρος για όλους τους καλλιτέχνες, το κοινό, τους περαστικούς. Θα μπορείς να έρχεσαι να επισκεφθείς μια έκθεση, να συνομιλήσεις με τον καλλιτέχνη ή απλά να πιεις έναν καφέ.
Η πρώτη έκθεση που προτείνει η βίλα είναι η “Κινητή ομάδα”  (Groupe Mobile) εμπνευσμένη από το έργο του Μαρκ Βώ (Marc Vaux) ενός παλιού ξυλουργού που στράφηκε στη φωτογραφία και που άφησε ένα έργο από περισσότερες από 250.000 γυάλινες πλάκες στα ατελιέ του Μονπαρνάς και του Παρισιού. Αυτά τα στιγμιότυπα ανταποκρίνονται σε έργα δεκάδων σύγχρονων καλλιτεχνών όπως του Μπρανκουζί, Καλντέρ, Μαξ Έρνστ, Τζιακομέτι (Brancusi, Calder, Max Ernst, Giacometti).

Villa Vassilieff 15ο Διαμέρισμα Παρισιού, Montparnasse 2ο οίκημα Χώρου Τεχνών Betonsalon (13ο Διαμέρισμα Παρισιού – Πανεπιστήμιο Παρισιού 7 – Ισόγειο)
Μεσοπόλεμος: διάστημα μετά τον Α΄παγκόσμιο και πριν τον Β΄παγκόσμιο πόλεμο

 

Les élèves des Ateliers Beaux Arts Montparnasse sont venues admirer leurs œuvres presentés dans l’exposition #groupemobile et profiter de l’espace cantine …

Δημοσιεύτηκε από Villa Vassilieff στις Παρασκευή, 18 Μαρτίου 2016

Related Posts
BlaiseCapture
Blaise Cendrars

 

Henri Miller – Ο Κολοσσός του Μαρουσιού

ManRayCapture
Juliette Browner

 

Man Ray: Κοιτώντας στον φακό

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *