Δένδρα & Λουλούδια του Προυστ

στις

Illiers – Combray

Δένδρα & Λουλούδια στο έργο του Προυστ

Συχνά στους περιπάτους του ο αφηγητής παρατηρεί τη Φύση: στο πάρκο του Ιλιέ-Κομπραί, στις ακτές του Μπαλμπέκ στη Νορμανδία, όπου περπατούν στους κήπους του ξενοδοχείου του τα “Ανθισμένα Κορίτσια”. Αργότερα, τα χρώματα, οι μυρωδιές φέρνουν στο νου του περασμένες εικόνες από τα μέρη αυτά καθώς βρίσκεται κλεισμένος στους τέσσερις τοίχους του Παρισινού του διαμερίσματος γράφοντας το έργο “Στην Αναζήτηση του Χαμένου Χρόνου“. Στο διαμέρισμα η πιστή του οικονόμος Σελεστίν του ετοιμάζει ένα τσάι, τον περιποιείται ταλαιπωρημένος ακόμη από μια κρίση άσθματος που τον βασάνιζε από παιδί.

Στην εξοχή

Λουλούδια, ανθισμένα δένδρα, οι δενδροστοιχίες με τις Ασπραγκαθιές (Λευκάκανθες /Aubepines) μιας άνοιξης παντοτινής, μυρωδιές από φρεσκοψημένα μπισκότα (μαντλέν /madeleines) στην κουζίνα του σπιτιού της θείας Λεονί στο Ιλιέ. Τα απογεύματα στο σπίτι με τη βροχή, οι ίριδες στον κήπο, το ανθισμένο κλωνάρι από μια μαυροσταφυλιά που μπαίνει απ’ το παράθυρο στο σαλονάκι. Στις αφηγήσεις του από τη νεότητα του – οι ορχιδέες στο σπίτι της απελπισμένα ερωτευμένης κυρίας Μαντλέν ντε Γκουβρ που κοσμούν το μπούστο της κατά τις εξόδους της στο θέατρο. Οι κατλέγιες, (είδος ορχιδέων) οι ίδιες με της Οντέτ ντε Κρεσύ του Σαρλ Σουάν μετέπειτα γυναίκας… Οι ανθισμένες πασχαλιές καθώς ανάμεσα τους τιτιβίζουν τα πουλιά που κρύβονται στις φυλλωσιές τους.

Ένας κόσμος από αρώματα και χρώματα

Και ήχους φυσικά… σονάτες, ήχοι από ποτήρια και φλιτζάνια που λάμπουν στο φως των κεριών, αναστεναγμοί, κρυφά βλέμματα, μικρές επιστολές ήταν ο κόσμος του Μαρσέλ Προυστ, της πιο λεπταίσθητης και ντελικάτης φυσιογνωμίας – με το έργο – ποταμός, το “Αναζητώντας το χαμένο χρόνο“, που σφράγισε τα τέλη του 19ου με με αρχές του 20ου αιώνα, για να το κρατάμε σήμερα ανέπαφο στα χέρια μας με τον προσήκοντα σεβασμό προς μια ιδιοφυΐα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.