Γερτρούδη

στις

Γερτρούδη 1910 – Hermann Hesse

Gertude - Hermann Hesse
Γερτρούδη

Στον κόσμο της μουσικής και του ονείρου

Με την Γερτρούδη (Gertrude and I) ο Χέρμαν Έσε συνεχίζει την αέναη του εξερεύνηση της αντιφατικότητας της ανθρώπινης ύπαρξης. Σ’ αυτό το φανταστικό memoir, ο γνωστός συνθέτης Kuhn, αναπολεί την μπερδεμένη του σχέση με δύο καλλιτέχνες – τον φίλο του Χάινριχ Μούοθ, έναν βαθυστόχαστο πλην όμως αυτοκαταστροφικό τραγουδιστή της όπερας και την ευαίσθητη, αγέρωχη Γερτρούδη Ίμθορ.

Την ερωτεύεται εξ αρχής, από την πρώτη του συνάντηση μαζί της, αλλά εκείνη ερωτεύεται τον Χάινριχ που γνώρισε σε μια ακρόαση όταν ο Κυν έψαχνε τους τραγουδιστές για τη νέα του όπερα. Δυστυχώς, ενώ τελικά παντρεύτηκαν ο Χάινριχ με την Γερτρούδη, αυτή τους η σχέση πήγε χάλια, αφήνοντας πίσω της ερείπια.

Gertude - Hermann Hesse Ωστόσο, αυτή η τραγική σχέση – τραγική και για τους τρεις, γίνεται η έμπνευση και το θέμα της νέας όπερας του Κυν που του προσέδωσε τη μεγαλύτερη καλλιτεχνική του επιτυχία, σε όλο το διάβα της ζωής του.

💌 Το βιβλίο υπήρξε η έμπνευση και αφορμή για τη ταινία του Καρλ Ντράγερ “Γερτρούδη“. Ωστόσο ο Δανός σκηνοθέτης, βασίστηκε στο θεατρικό έργο του επίσης Δανού Γιάλμαρ Σόντερμπεργκ, παίρνοντας ως βασικό άξονα της πλοκής την ηρωίδα και τον κόσμο της μουσικής, από το βιβλίο του Hermann Hesse.