Από την Ξάνθη στη Φιλιππούπολη

στις

Αυτή η Φιλιππούπολη, είναι η ομορφότερη πόλη. Η ομορφιά της λάμπει από μακρυά. Λουκιανός

Plovdiv
Φιλιππούπολη – Παλιά πόλη

H Φιλιππούπολη (Πλόβντιβ) βρίσκεται στο νότιο-κεντρικό τμήμα της Βουλγαρίας με πληθυσμό 341.567 κατοίκους (2005. Η ιστορία της χρονολογείται από το 4000 π.Χ. με σημαντικά παλαιολιθικά ευρήματα – κάτι που την κατατάσσει στις αρχαιότερες πόλεις του κόσμου. Κτισμένη σε επτά λόφους μερικοί των οποίων φθάνουν στα 250 υψόμετρο, εκτείνεται εκατέρωθεν των οχθών του Νέστου και είναι διοικητικό κέντρο του ομώνυμου δήμου καθώς και των δήμων Έβρου, Ροδόπης. Είναι σημαντικό συγκοινωνιακό, πολιτιστικό, εκπαιδευτικό (το παλαιότερο εκτός συνόρων εκπαιδευτικό Αμερικανικό ίδρυμα ιδρύθηκε εκεί πρώτα που σήμερα έχει μεταφερθεί στη Σόφια ως Αμερικανικό Κολλέγιο Σόφιας) και οικονομικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής. Έχει αδελφοποιηθεί με τη Θεσσαλονίκη και έχει προκριθεί ως πολιτιστική πρωτεύουσα Ευρώπης για το έτος 2019. Ανήκε παλιά ως σημαντικό εμπορικό διαμετακομιστικό κέντρο, στην εδαφική οντότητα της Βόρειας Θράκης.

Συνδέεται με αυτοκινητόδρομο απόστασης 127 χλμ με τη Σόφια ενώ τελευταία παρεδόθη στην κυκλοφορία ο νέος μεθοριακός σταθμός Κομοτηνής. Ο πληθυσμός είναι Βουλγαρικός αλλά ζουν και μειονοτικοί πληθυσμοί Τσιγγάνων, Ελλήνων, Τούρκων, Αρμενίων, Εβραίων. Το 1878 οι Έλληνες αποτελούσαν το 87% του πληθυσμού για να κατέβουν στο 16,5 το 1884 έως το 0,19 το 1939.

PLOVDIV_Museum
Εθνογραφικό Μουσείο – Παλιά Πόλη – Οικία Αργύρη Κουγιουμτζόγλου

Αν αποφασίσετε μια εκδρομή ως εκεί, κάντε μια στάση οπωσδήποτε στα οικήματα που έχουν μετατραπεί σε μουσεία ή αίθουσες τέχνης και αναδεικνύουν την εξέλιξη της τοπικής αναγεννησιακής αρχιτεκτονικής. Σημειώστε τα σπίτια μουσεία Μπαλαμπόνοφ (Balabanov), Χιντιλιάν (Hindlyan), Νέντκοβιτς (Nedkovich) καθώς και το Εθνογραφικό Μουσείο το οποίο στεγάζεται στο αρχοντικό του Έλληνα εμπόρου Αργύρη Κουγιουμτζόγλου (Argir Kuyumdzhioglu) – αρχιτεκτονικό κόσμημα της παλιάς πόλης που κατασκευάστηκε το 1847 και φιλοξενεί εκθέματα από την αγροτική ζωή των κατοίκων της πόλης αλλά και από την ευρύτερη περιοχή της Ροδόπης.

Αρχοντικό Στάλιου
Ξάνθη – Αρχοντικό Στάλιου

Το κτίριο της Ξάνθης έχει ομοιότητες μ’ αυτά της παλιάς πόλης της Φιλιππούπολης: Καμπύλες σε στέγη και κεντρικές μπαλκονόπορτες, εξωτερικός στεγασμένος εξώστης με σαχνισί.

Το κτίσμα χαρακτηρίζεται ως ένα από τα εξοχότερα δείγματα της μπαρόκ αρχιτεκτονικής σ’ όλη τη Βουλγαρία. H Παλιά πόλη της Φιλιππούπολης είναι ιστορική διατηρητέα περιοχή, γνωστή για το αρχιτεκτονικό της ύφος της Βουλγαρικής Αναγέννησης. Η Παλιά Πόλη καλύπτει την περιοχή των Τριών Λόφων Νεμπέτ Τεπέ, Τζαμπάζ Τεπέ και Ταξίμ Τεπέ. Σχεδόν κάθε σπίτι στην Παλιά Πόλη έχει τη χαρακτηριστική εξωτερική και εσωτερική του διακόσμηση.

Ο Πύργος Ρολόι βρίσκεται πάνω από το λόφο Σασά Τεπέ (Sachat Tepe) και τα μεγαλοπρεπή τεμένη Τζουμαγιά στην ομώνυμη πλατεία και Ιμαρέτ Τζαμιά κοντά στο Ρωμαϊκό Θέατρο κτισμένο τον 15ο αιώνα, αποτελούν τις αρχιτεκτονικές μαρτυρίες της μακραίωνης παρουσίας των Τούρκων στην πόλη.

Το πιο ζωντανό κομμάτι της Φιλιππούπολης είναι ο πεζόδρομος Κνιάζ Αλέξαντερ (Knyaz Aleksandar), όπου κτυπά η καρδιά της εμπορικής ζωής της πόλης με καταστήματα, όμορφα καφέ και παραδοσιακά εστιατόρια κατά μήκος της. Η Φιλιππούπολη ακόμη απ’ τον Μεσαίωνα είχε μεγάλη παράδοση στη ζωγραφική και σήμερα διαθέτει 30 αίθουσες τέχνης και μια παγκοσμίως γνωστή πινακοθήκη. Ονομαστά είναι επίσης το Θέατρο Μαριονέτας, η Όπερα Πλόβντιβ, η Φιλαρμονική με την οποία συνεργάστηκαν διάσημοι μουσικοί όπως ο Σοστάκοβιτς, ο Ρίχτερ και ο Ροστρόποβιτς.

Η βουλγαρική κουζίνα έχει ως βάση της το κρέας. Από τις τοπικές γεύσεις πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε αρνί στα κάρβουνα, λαγό γεμιστό, κιοφτέ, καβουρμά Ροδόπης, φασιανό και γεμιστές πιπεριές. Στα συνοδευτικά πρωταγωνιστεί το τουρσί και οι πράσινες σαλάτες με τυρί και διάφορες σως, πολλές από τις οποίες έχουν ως βάση το γιαούρτι. Επίσης η Βουλγαρία είναι μια από τις ανερχόμενες οινοπαραγωγικές δυνάμεις του κόσμου, με την ποικιλία Μαβρούδι να βγάζει πολλές εξαιρετικές ετικέτες.

Σημαντικά αξιοθέατα είναι το μοναστήρι Μπάχκοβο Bachkovo 28 χλμ νότια της Φιλιππούπολης που είναι ένα από τα μεγαλύτερα και παλαιότερα ορθόδοξα μοναστήρια της Ευρώπης και ένα από τα πιο ιερά προσκυνήματα στη Βουλγαρία. Επίσης το καμπαναριό της Αγίας Κυριακής – ένα σωστό έργο τέχνης.

πληροφορίες, φωτό : Αρχική πηγή: el.wikipedia.org / wiki/ – real.gr

Και ένα video από τη Βουλγαρία…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *