Φασολάκια λαδερά

στις
Fasolakia ladera

Φασολάκια με πατάτες και καρότα

Χτες αγόρασα έτοιμο φαγητό από ένα σουπερ-μάρκετ (γνωστό μου για τα νόστιμα φαγητά του – εννοείται!) – Φασολάκια λαδερά! Είχαν πατάτες, καρότα και μπόλικη σάλτσα ντομάτας. Όταν κάθισα να τα φάω ήταν ακόμη ζεστά! Είχα και σκόρδο το οποίο συνέθλιψα στην ειδική πρέσα του σκόρδου και πασπάλισα μ’ αυτό τα φασολάκια. Ήταν εξαιρετικά – καλομαγειρεμένα, τρυφερά, χωρίς ίχνος ίνας. Απαραίτητο συστατικό για τα φασολάκια είναι ο φρέσκος μαϊνταντός. Προς το τέλος του μαγειρέματος προσθέτεις το μαϊντανό, ψιλοκομμένο φυσικά για να μη φαίνεται αλλά να δίνει τη σπέσιαλ γεύση.

Λοιπόν για δείπνο προτείνω: Φασολάκια λαδερά -προτιμώμενο φαγητό της μαμάς μου και specialité της! —στο νου μου έρχεται η εικόνα της να καθαρίζει φασολάκια δίπλα στο πεζούλι με το μεγάλο πεύκο κι αργότερα στο μικρό τραπέζι της κουζίνας με το σωρό των φλουδών τους στη χάρτινη σακκούλα και τα φασολάκια ένα ένα να σωρεύονται στο σουρωτήρι…

Αναμνήσεις

Υπάρχουν διάφορα είδη νωπών φασολακιών – κυριότερα είδη μπαρμπούνια, τσαουλιά, αμπελοφάσολα (τα τελευταία) γίνονται σαλάτα με λαδόξυδο, Ωραία γεύση δίνει ο συνδυασμός τους με δυο-τρεις σκελίδες πρεσαρισμένο σκόρδο – ωμό φυσικά. Μόνο καλύτερα μετά, να μη καθίσεις κοντά σε κάποιον γιατί θ’ ακούσεις: “Πω-πω! έφαγες σκόρδο;”… Το σκόρδο όμως είναι λίαν εύγεστο και ωφέλιμο. Αντί για μήλο “ένα σκόρδο την ημέρα το γιατρό τον κάνει πέρα!”.

Garlic
Σκόρδο

Παρασκευή: 1 κιλό φασολάκια φρέσκα που τα καθαρίζουμε αφαιρώντας προσεχτικά τις πλαϊνές τους γωνίες και κλωστές. Αν είναι πολύ μακριά τα κόβουμε στα δύο με το χέρι.Τα πλένουμε και τα τοποθετούμε σε κατσαρόλα όπου έχουμε τσιγαρίσει ελαφρώς το κρεμμύδι. Τα αχνίζουμε σε χαμηλή φωτιά ώσπου να μαλακώσουν αλλά να κρατάνε λίγο. Προσθέτουμε το χυμό ντομάτας, μυρωδικά κατά βούληση, χαμηλώνουμε τη φωτιά, προς το τέλος προσθέτουμε το μαΪντανό, κι αφήνουμε να ψηθούν σκεπασμένα. Έχουμε προσθέσει το καθαρισμένο και κομμένο στα δύο εγκάρσια σκόρδο έχοντας αφαιρέσει το φύτρο. Ενδιάμεσα προσθέτουμε όσο χρειάζεται ζεστό νερό.
Συνοδεύουμε με τυρί τριμμένο – πασπαλισμένο αν θέλουμε καθώς και με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Fasolakia ladera
.🍽 Bon appétit!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *