Εντγκάρ Ντεγκά – σκοτεινές αναμνήσεις

στις

Edgar Degas – Trois Têtes 1881

Ο Εντγκάρ Ντεγκά (Edgar Germain Hilaire Degas, 19 Ιουλίου 1834 – 27 Σεπτεμβρίου 1917) ήταν Γάλλος ζωγράφος, γλύπτης και χαράκτης, από τους σημαντικότερους του 19ου αιώνα. Θεωρείται από τους θεμελιωτές του ιμπρεσιονισμού, μολονότι ο ίδιος απέρριπτε τον όρο και προτιμούσε να αποκαλείται ρεαλιστής. Ήταν σπουδαίος σχεδιαστής και δεξιοτέχνης στην απόδοση της κίνησης, όπως φαίνεται στους πίνακές του με θέματα τον χορό (περισσότερα από τα μισά έργα του απεικονίζουν χορεύτριες), τις ιπποδρομίες και τα γυναικεία γυμνά. Οι προσωπογραφίες του είναι αξιοπρόσεκτες για την απόδοση του σύνθετου ψυχισμού του εικονιζομένου και της ανθρώπινης απομόνωσης.

Βιογραφικά στοιχεία

Γεννήθηκε στο Παρίσι, γιος του τραπεζίτη Ωγκύστ Ντεγκά. Στα 21 του, μετά από ολιγόχρονες σπουδές νομικής, μπήκε στη Σχολή Καλών Τεχνών και πήρε τα πρώτα μαθήματα ζωγραφικής από τον Λουί Λαμότ, παλαιό μαθητή του Ενγκρ (Ingres). Ένα χρόνο μετά γνώρισε τον ίδιο τον Ενγκρ και την επόμενη χρονιά (1857), πήγε στην Ιταλία για να μελετήσει ζωγράφους της Αναγέννησης. Επισκέφτηκε τη Φλωρεντία, την Ασίζη, τη Νάπολη και τη Ρώμη. Επίσης ταξίδεψε πολλές φορές στην Ιταλία ξανά (1870 /’73), αργότερα στην Ισπανία και το Μαρόκο (1880). Από την εποχή των ταξιδιών αυτών είναι επηρεασμένο και το έργο “Τρία Κεφάλια” και συγκεκριμένα θα ‘λεγε κανείς, από τον Ισπανό ζωγράφο Francisco Goya (1746-1828) – από τα έργα “Οι εκτελέσεις της 3ης Μαΐου 1808” και “Άνδρες που διαβάζουν” (προσωπική εικασία).

Το 1859 επέστρεψε στο Παρίσι και άνοιξε ατελιέ. Τρία χρόνια μετά γνώρισε τον Εντουάρ Μανέ, και επηρεασμένος εντάχθηκε στον ιμπρεσιονισμό. Το 1870 ξέσπασε ο Γαλλοπρωσικός Πόλεμος και επιστρατεύτηκε για να υπηρετήσει στο πυροβολικό, όπου άρχισε να εμφανίζει πρόβλημα όρασης.

Ο Ντεγκά στη Νέα Ορλεάνη 1872 Δύο χρόνια μετά (1872) ταξίδευσε με τον αδελφό του μαζί, στη Νέα Ορλεάνη των ΗΠΑ για να επισκεφθεί συγγενείς – δεδομένου ότι καταγόταν από την πλευρά της μητέρας του από εκεί (ο παππούς του ήταν από την Ταϊτή) και επέστρεψε μετά από ένα χρόνο. Το 1874 πέθανε ο πατέρας του, αφήνοντάς του πολλά χρέη, κι έτσι αναγκάστηκε να πωλήσει μεγάλο μέρος απ’ τη συλλογή του. Το 1885 γνωρίζεται με τον Πολ Γκωγκέν και τον βοήθησε πολλές φορές αγοράζοντας έργα του τα οποία κόσμισαν τη διάσημη εκ των υστέρων, πινακοθήκη του.

Τράβα γραμμές συνέχεια γραμμές… στο τέλος θα γίνεις ζωγράφος

Ingres – δάσκαλος του Ντεγκά
Καλλιτεχνικές ιδιότητες

Ζωγράφος Γλύπτης Χαράκτης Σκιτσογράφος Ποιητής Σχεδιαστής Λιθογράφος, Φωτογράφος

Θεματολογία

Σκηνές από σχολές μπαλέτου, χορεύτριες, απεικονίσεις με σκηνές από τον Ιππόδρομο και τις ιπποδρομίες καθώς επίσης κλασσικές προσωπογραφίες – αυτοπροσωπογραφίες, με έντονο το στοιχείο του μυστηρίου, φωτογραφίσεις, γλυπτά μικρού μεγέθους.

Σχετικό άρθρο Ο θεατρώνης Ludovic Halevy και η κυρία Cardinal εδώ
Edgar DegasEdgar Degas - Τρία κεφάλια
Edgar Degas (1834 – 1917) Τα τρία κεφάλια (Trois têtes) /1881

Ιδιαιτέρως γνωστά έργα του Μάθημα χορού 1874, Ο πότης του αψεντιού 1876

Διάσημα έργα / Εντγκάρ Ντεγκά

Ο Ντεγκά στη Νέα Ορλεάνη 1872
Degas Αυτοπροσωπογραφία Φωτο

Degas
“Στο “Καφενείο των Νέων Αθηνών” είχα πάντα κρατημένη μια θέση

— Edgar Degas (1870)

Edgar Degas – Ballerines