Ταξίδι στην Άνδρο

στις

Άνδρος -Κρυφές εκπλήξεις

Η Άνδρος των ποιητών

Η Άνδρος των Εκπλήξεων

Η Άνδρος είναι νήσος του Αιγαίου, ΝΑ της Εύβοιας η βορειότερη από τις Κυκλάδες και η δεύτερη σε έκταση μετά τη Νάξο. Έχει επίμηκες σχήμα με άξονα ΒΔ-ΝΑ, μέγιστο μήκος + – 40χλμ, μέγιστο πλάτος +-17χλμ. Χωρίζεται ΒΑ από την Εύβοια με τον Πορθμό του Καφηρέα (Κάβοντόρο), πλάτους 6ν.μ. και ΝΑ από την Τήνο με το Στενό Τήνου, πλάτους – 1ν.μ.. Η ακτογραμμή της είναι 177χλμ και ο πληθυσμός της 10.000 κατοίκους (2001).

Νησιά του Βορειου Αρχιπελάγους: Άνδρος

Batsi - Andros Τα παράλια της Άνδρου είναι βραχώδη, απόκρημνα, χωρίς προφυλαγμένους όρμους. Οι δυτικές ακτές παρουσιάζουν μικρότερο διαμελισμό από τις ανατολικές, όπου διαμορφώνονται από βορρά προς νότο οι όρμοι Μικρογιάλι, Βιταλίου, Κάστρου όπου βρίσκεται η πρωτεύουσα Άνδρος (Χώρα), Μέλισσας και Κορθίου. Στις δυτικές ακτές υπάρχουν οι μικρότεροι όρμοι του Γαυρίου προς βορρά, που είναι και ο πιο προφυλαγμένος της νήσου, και του Μπατσίου. Απέναντι από τους δύο τελευταίους βρίσκονται τα μικρά Γαβρονήσια.

Γαύριο Κυριότερο λιμάνι για τη θαλάσσια επικοινωνία της Άνδρου με την Αττική, την Τήνο και τη Σύρο είναι ο όρμος του Γαυρίου. Γενικά υπάρχουν γραφικοί όρμοι με ωραίες αμμουδιές για την τουριστική ανάπτυξη.

Στο βόρειο τμήμα της νήσου διαμορφώνεται η ορεινή περιοχή Άγιοι Σαράντα υψόμετρο 716 ενώ στο κέντρο και στις δυτικές ακτές υψώνεται το όρος Πέταλο, που είναι η υψηλότερη κορυφή της νήσου 994 μέτρα. Στο νότο εκτείνεται η τρίτη οροσειρά γνωστή παλιότερα ως Καταφύγιο σημερινή ονομασία Γερακώνες υψόμετρο 736. Νοτιότερα υψώνεται η κορυφή Προφήτης Ηλίας υψόμετρο 682.

Χώρα - Οικία Η Άνδρος δεν έχει ποταμούς υπάρχουν όμως πολλοί χείμαρροι και άφθονα πηγαία νερά που εξασφαλίζουν την ύδρευση της. Η γεωλογική συγκρότηση του υπεδάφους της ευνοεί τη συγκράτηση νερού, κάτι που συντελεί στη δημιουργία πολλών πηγών. Σ’ αυτόν τον υδρολογικό πλούτο οφείλεται η ονομασία Υδρούσα. Τα πηγαία νερά περιέχουν μεταλλικά συστατικά που είναι υγιεινά, με ιαματικές ιδιότητες. Στις ιαματικές πηγές περιλαμβάνονται η γνωστή σε όλη την Ελλάδα πηγή Σάριζα, η αλατούχα πηγή της Άρνης, η πηγή της Αγίας Ειρήνης, του Αλασά κ.ά.

Χώρα - Οικία Εμπειρίκου Το κλίμα έχει τα χαρακτηριστικά των νησιών του Αιγαίου που διακρίνεται για τα δροσερά καλοκαίρια και τους ήπιους χειμώνες. Λόγω της θέσης της είναι εκτεθειμένη στους βόρειους ανέμους, τόσο κατά το καλοκαίρι με τα μελτέμια, όσο και το χειμώνα. Από όλες τις Κυκλάδες παρουσιάζει το μεγαλύτερο μέσο ετήσιο ύψος βροχόπτωσης. Ο πιο βροχερός μήνας είναι ο Δεκέμβριος.
Τα τελευταία χρόνια μεγάλη είναι η ανάπτυξη του τουρισμού με επίκεντρο τη Χώρα, το Μπατσί, το Γαύριο κ.ά. Σε αυτό συνετέλεσε η μικρή απόσταση από την Αθήνα και η ακτοπλοϊκή σύνδεση με τη Ραφήνα.

Η εμπορική ναυτιλία έπαιξε πρωταρχικό ρόλο στην οικονομική ζωή του νησιού από τα πρώτα μετεπαναστατικά χρόνια. Το 1880, με την επικράτηση του ατμού στη ναυτιλία, η Άνδρος διέθετε 56 ιστιοφόρα. Το ναυτιλιακό συνάλλαγμα αποτελεί ουσιαστικό πόρο του νησιού ως εκ τούτου η ναυτική παράδοση ήταν ανέκαθεν παρούσα έχοντας πολλές εφοπλιστικές παρουσίες στο χώρο της Ελληνικής ναυτιλίας, π.χ. Γουλανδρής, Εμπειρίκος κ.ά.
Τα εδάφη που είναι αρκετά εύφορα προσφέρονται για παραγωγή εσπεριδοειδών, ελαιολάδου, σταφυλιών κ.ά. δημιουργώντας μια πρόσθετη οικονομική δυνατότητα.

Πληροφορίες "Πάπυρος Larousse Britannica" - Άνδρος Γεωγραφία, Κλίμα, Θέση, Τουρισμός

Το φαγητό στην Άνδρο

Γιαννούλης Από φαγητά φυσικά ξεχωρίζουν τα ψαρικά, οι σαλάτες, η ομελέτα, κατσικάκι που λιώνει, μπιφτέκια πεντανόστιμα και ένα ορεκτικό με μελιτζάνα (Γιαννούλης). Από γλυκά στην Άνδρο βρίσκεις τα αμυγδαλωτά, τα γλυκά κουταλιού. Καλύτερη μες τις καλύτερες είναι η ταβέρνα του Γιαννούλη, στον Κάτω Άγιο Πέτρο, δίπλα στο κύμα της παραλίας – κι αυτή απ’ τις καλύτερες του νησιού – ενός χλμ. και πλέον μήκους!

Σημεία Ενδιαφέροντος
  • Μουσείο Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή
  • Αρχαιολογικό Μουσείο όπου φυλάσσεται το άγαλμα του “Ερμή της Άνδρου”, έργο Πραξιτέλη
  • Μνημείο “Αφανούς Ναύτη” Χώρα, έργο Μιχαήλ Τόμπρου
  • Ιαματικές πηγές όπου λειτουργούσε η εμφιάλωση του νερού “Σάριζα”
  • Εστιατόρια στο Νεμποριό (επίνειο Χώρας) όπου σερβίρεται η σπεσιαλιτέ του νησιού “Φρουτάλια” (είδος ομελέτας), ομοίως και στον Άγιο Πέτρο
Άνδρος Κρυφές εκπλήξεις

Άνδρος, “το Ανεμοδαρμένο στέμμα των Κυκλάδων”

portreto.wordpress.com