Σαρλ Σουάν

στις

Ένας έρωτας του Σουάν

Συχνά τη θεωρούσα άσχημη όμως αυτό δεν εμπόδισε να την ερωτευθώ… ήταν κάτι σαν αρρώστια…

Charles Swann – Ένας έρωτας του Σουάν
Ornella Muti – Odette de Crecy

Ένας έρωτας του Σουάν


Ο κομψός, καλλιεργημένος και “εκ πεποιθήσεως” εργένης Σαρλ Σουάν, συχνάζει στους πιο ισχυρούς και μοντέρνους κύκλους στο Παρίσι του 1890. Όταν ερωτεύεται την Οντέτ ντε Κρεσί μια γυναίκα ελαφρών ηθών που συχνάζει στους ίδιους κύκλους, οι φίλοι του τον προειδοποιούν για έναν επιζήμιο γι’ αυτόν γάμο.

Αρνούμενος την σεμνοτυφία του τέλους του 19ου αιώνα, παρ’ όλες τις ελευθερίες των κοσμικών κύκλων, θέλοντας να αποδείξει στον εαυτό του πως δεν υποκύπτει σε κοινωνικά προσχήματα, παγιδεύεται εν τέλει από την Οντέτ με αποτέλεσμα σταδιακά να αποκλεισθεί από τα κοσμικά σαλόνια, παρ’ όλη τη προσχηματική ευγένεια των πρώην φίλων του – ακόμη και των Βερντιρέν όπου στο σαλόνι τους υπό τους ήχους της “σονάτας του Βεντέιγ” (αγαπημένο κομμάτι του Σουάν βλ. Προυστ), κάποια βραδιά, είχαν γνωρισθεί…

La Sonate de Vinteuil – César Franck: Σονάτα για Βιολί & Πιάνο

Βρισκόμαστε στο Παρίσι, τέλη 19ου αιώνα: Πρόσωπα στη δομή του έργου, το ζεύγος του δούκα ντε Γκερμάντ, οι κοσμικοί οικοδεσπότες Βερντιρέν, ο βαρώνος ντε Σαρλί, οι κυρίες γιατρού Κοτάρ, Γκαλαρντόν, ντε Καμπρεμέρ, καθώς περιφέρονται στο σαλόνι των Βερντιρέν όπου εκκολάπτεται κατά τη διάρκεια πολλαπλών δείπνων, το ειδύλλιο Σουάν – Οντέτ.
Μετά την ευτυχή έκβαση του με το γάμο, βρίσκεται ωστόσο μετά από λίγο καιρό  ο Σαρλ Σουάν, να ομολογεί στον εαυτό του πως “αγάπησε μια γυναίκα που δεν ήταν του είδος του“.

Σύνοψις Ταινίας

Μια ημέρα στη ζωή του Σαρλ Σουάν πλούσια, γοητευτική, αφοσιωμένη στους κύκλους της υψηλής κοινωνίας των ευγενών, μέσω του καλλιτεχνικού του αισθητηρίου. Τον ξαναβρίσκουμε πλαισιωμένο από τη δούκισα ντε Γκερμάντ, από τον φίλο του βαρώνο ντε Σαρλύς, και φυσικά από την Οντέτ ντε Κρεσύ – το μεγάλο του πάθος, που τον κάνει να τρέχει σ’ όλο το κοσμικό Παρίσι της Μπελ Επόκ. Ο Βόλκερ Σλέντορφ υπογράφει την πρώτη μεταφορά στην οθόνη ενός ψήγματος του έργου του Μαρσέλ Προυστ που υπηρετείται από μια εξαιρετική ερμηνεία των ηθοποιών

Τίτλος: Ένας έρωτας του Σουάν (Swann in love)
Σκηνοθεσία: Βόλκερ Σλέντορφ (Volker Schlöndorff)
Σενάριο: Peter Brook, Jean-Claude Carrière – βασισμένο στο μυθιστόρημα του Μαρσέλ Προυστ ” Ένας έρωτας του Σουάν”
Πρωταγωνιστούν: Jeremy Irons (Σαρλ Σουάν), Ornella Muti (Οντέτ ντε Κρεσί), Alain Delon (βαρώνος ντε Σαρλί), Fanny Ardan (δούκισα ντε Γκερμάντ)
Είδος: Κοινωνικό, εποχής
Έτος: 1984
Διάρκεια: 110΄
Τόποι γυρισμάτων: Château de Champs-sur-Marne,
Τιμητικές διακρίσεις: Bafta 1985 (καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας, κοστούμια, ντεκόρ)

Το έργο εκτυλίσσεται μέσα σε ένα 24ωρο κι εκεί έχουν στριμωχθεί πολλές εξιστορήσεις απ’ το βιβλίο του Μαρσέλ Προυστ, με κεντρικό θέμα μια μέρα από τη ζωή του ζευγαριού Charles Swann, Odette de Cresy.

Βρίσκουμε τα πάντα στη μνήμη μας – είναι σαν ένα φαρμακείο όπου υπάρχουν διάφορα φάρμακα: άλλοτε παίρνουμε ένα ελαφρύ ηρεμιστικό,

άλλοτε ένα επικίνδυνο δηλητήριο…

Marcel Proust Quotes
Charles Swann
Ο Σαρλ Σουάν με τη δούκισσα ντε Γκερμάντ (Jeremy Irons, Fanny Ardant)

Ο Μαρσέλ Προυστ υπήρξε Γάλλος διανοητής, συγγραφεύς και κριτικός. Το 7τομο έργο του “Αναζητώντας τον χαμένο χρόνο” υπήρξε έργο ζωής γι’ αυτόν βασισμένο αποκλειστικά σε προσωπικά βιώματα από τη ζωή και τις συναντήσεις του – εισάγοντας δια μέσου των αφηγήσεων του, την έννοια “άθελη (απρόσκλητη) μνήμη” που στη σύγχρονη ψυχολογία ονομάστηκε “εφέ Προυστ”.

Αυτή την απρόσκλητη μνήμη ανακαλούν λεπτομέρειες από το παρελθόν που εμφανίζονται στο παρόν με τη μορφή ακόμη και των πιο λεπτών μυρωδιών – όπως η περίφημη Μαντλέν που ψήνεται στο φούρνο βλέπε A΄ τόμος Combray. Η μνήμη αυτή η απρόσκλητη, μπορεί να γίνει κατόπιν επιλεκτική – με το να ανακαλείται με την αντίστοιχη ευκαιρία.

Ο Μαρσέλ Προυστ απεβίωσε το Νοέμβριο του 1922 (51) από πνευμονία οφειλόμενη στο άσθμα που τον ταλαιπωρούσε από παιδί. Γεννήθηκε τον Ιούλιο του 1871 στο Παρίσι και βαφτίστηκε με τα ονόματα Βαλεντέν, Λουί , Ζορζ, Ευγένιος, Μαρσέλ – κάτι που (καρμικά) ίσως συνάδει με την πολυπλοκότητα χαρακτήρων και συναισθημάτων, που ανέδειξε στο έργο του.

Ένας έρωτας του Σουάν 1984 του Volker Schlöndorff

3 Σχόλια Προσθέστε το δικό σας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *