Καπετάν Παναγιώτης

στις
Hippolyte Bisson

Ο καπετάνιος του Παναγιώτη

Hippolyte Bisson
Hippolyte Bisson – Ο καπετάνιος του Παναγιώτη

Ο Ιππόλυτος Μπισόν (Hippolyte Bisson), γεννήθηκε στο Γκεμενέ (Guémené) στις όχθες του ποταμού Σκόρφ (Scorff) της Βόρειας Γαλλίας, το 1796 και από πολύ μικρή ηλικία τον τράβηξαν τα καράβια – στην αρχή σαν μούτσος κατόπιν σαν νεοφώτιστος ναύτης, στις παράκτιες περιοχές της Βρετάνης. Συνέχισε τις ναυτικές του ενασχολήσεις σαν σπουδαστής πάνω στο πλοίο Τουρβίλ (Tourville) – πλοίο που ήταν αγκυροβολημένο αρόδο στο λιμάνι της Βρέστης (Brest) και λειτουργούσε σαν Ναυτική Σχολή έχοντας τη Βρέστη μόνιμο αγκυροβόλιο.

Μετά από πολλά ταξίδια στον Ατλαντικό και Ινδικό Ωκεανό προήχθη σε κυβερνήτη πλοίου – λίγο πριν ξεκινήσει τις καταδιωκτικές πλόες στο Αιγαίο Πέλαγος και στην Ανατολή: Το 1827 η Γαλλία αποφασίζει να στείλει βοηθητική ναυτική αποστολή στη Μεσόγειο για την καταστολή της πειρατείας που κυριολεκτικά ελυμαίνετο τις ακτές και τις θάλασσες των νησιών, το εμπόριο αγαθών προς άγραν λαφύρων – τρομοκρατώντας τους νησιωτικούς και παράκτιους πληθυσμούς του Αιγαίου πελάγους, χωρίς καμία ποινή και τιμωρία.

Στις 5 Νοεμβρίου το νησί της Αστυπάλαιας (Κυκλάδες νήσοι) έγινε το επίκεντρο μιας ιστορικής καταδίωξης τους με το πλοίο “Παναγιώτης” που κυβερνήτης του ήταν ο Ιππόλυτος Μπισόν. Με τον ηρωΪσμό και το θάρρος του θα γινόταν το πλέον καταξιωμένο μέλος της ναυτικής ιστορίας στη μάχη κατά των πειρατών του Αιγαίου Πελάγους, δίνοντας κι αυτή ακόμη την ίδια του τη ζωή.

περισσότερα για το βιβλίο “Ο καπετάνιος του Παναγιώτη”.

2 Σχόλια Προσθέστε το δικό σας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *