Οι ουρακοτάγκοι του Μπόρνεο

στις
Borneo Orangutan
Ουρακοτάγκος νήσου Borneo – Μαλασία, Ασία

Ουρακοτάγκος Άνθρωπος του δάσους – Διεθνής οργάνωση για τη διάσωση τους

πρόεδρος Ιδρύματος: Birutė Galdikas
Orang Utang
Ο κόκκινος Ουρακοτάγκος του Μπόρνεο
Orangutan of Borneo Island
Ουρακοτάγκος Μπόρνεο
Borneo river
Borneo River

Οι άγριοι ουρακοτάγκοι του Μπόρνεο:
Στην καρδιά της ζούγκλας του Μπόρνεο, ανάμεσα σε χιλιάδες φυτείες φοινικιών έχουν απομείνει οι ελάχιστοι πια ουρακοτάγκοι και ορισμένοι από αυτούς περιθάλπονται στο Σέπιλοκ. (Ουρακοτάγκος: άνθρωπος του δάσους) καθώς σε ποσοστό 97% μοιάζουν με τους ανθρώπους – καθώς είναι το πιο κοντινό είδος στην άγρια φύση, με τον homo sapiens.

Κοντά στο Σέπιλοκ (Κέντρο διάσωσης των ουρακοτάγκων) στη Μαλαισιανή Μπόρνεο, είναι το τροπικό δάσος, όπου όσο πιο βαθειά περπατούν στη ζούγκλα οι εθελοντές για τη διάσωση των δασών και των ουρακοτάγκων, τόσο ελαττώνεται το φως. Αποστολή τους το ξεδιάλεγμα και η συλλογή φυτών που τρώνε οι ουρακοτάγκοι.

Σήμερα μέσα στα δάση του Borneo, η κάλυψη εδάφους με δένδρα έχει κατέλθει σε ποσοστό 32,6% από 73,7% το 1985, εξ αιτίας της αποψίλωσης των δασών. Αιτία οι καλλιέργειες με φοίνικες που είναι τα δένδρα από τα συστατικά των οποίων παράγονται από σαμπουάν μέχρι πατατάκια – γενικότερα μεγάλης ζήτησης προϊόντα, από την υλοτομία, οι ουρακοτάγκοι κινδυνεύουν από εξαφάνιση λόγω έλλειψης καταλύματος με τις αποψιλώσεις των δασών, φυσικά και τροφής αλλά και τη θήρευση για διάθεση στο εμπόριο – τσίρκα, ζωολογικοί κήποι.

Η νύχτα έρχεται γρήγορα στον Τροπικό και πρέπει να μαζευτούν τα δενδρύλλια. Οι εργαζόμενοι στο Σέπιλοκ, ψάχνουν το έδαφος του δάσους με 45 βαθμούς ζέστη συλλέγοντας τα φυτά – 200 δενδρύλλια σε μόνο 2 ώρες (μικρά μεγάλα δενδρύλλια) – δείγματα τα οποία πρέπει να επιστρέψουν στην κατασκήνωση. Ο βαθμός επικινδυνότητας είναι μεγάλος καθώς υπάρχουν κροκόδειλοι και καρχαρίες  στα νερά του ποταμού που διασχίζει τη πυκνή βλάστηση.

Στο παρθένο δάσος της ζούγκλας (rainforest) υπάρχουν επίσης και άγρια θηρία, έντομα, χιλιάδες . Οι ουρακοτάγκοι; Έχουν απομείνει 55.000 Στο φυτώριο της WWF πίσω, φυτεύονται τα δενδρύλλια: πρώτα μπαίνουν σε σακίδια από μπαμπού – τα βάζουν σε μικρές σακούλες με χώμα και τα πηγαίνουν στη ζούγκλα μέσα στη ζέστη και την υγρασία. 114 έτοιμες σακούλες πρέπει να φυτευθούν.

Λόγω της υπερβολικής υλοτομίας τα δένδρα χρήσιμα για τις φυσικές ανάγκες των ουρακοτάγκων έχουν χαθεί και η δενδροφύτευση είναι η επιστήμη της υπομονής: Γεμίζουν όλες τις τρύπες που έμειναν τοποθετώντας πρώτα πασσάλους σε γραμμές σε απόσταση 3 μέτρων για να μπορεί να περνάει ο ένας ουρακοτάγκος μετά τον άλλο χωρίς να πέφτει στο έδαφος. Τα δένδρα που πρέπει να φυτευθούν είναι 100. Το περιβάλλον έχει καταστραφεί και τα δένδρα πρέπει να φυτευθούν.

Οι ουρακοτάγκοι ζουν στο βασίλειο του τροπικού δάσους. Κοιμούνται πάνω στα δένδρα όπου έχουν τις φωλιές τους – μάλιστα φτιάχνουν κάτι σαν κρεβάτι με μαξιλάρι, κουβέρτα, στέγη – από φύλλα των τροπικών φυτών. Όταν βρέχει βάζουν στο κεφάλι τους φύλλα για να προστατεύονται.

Στη ζούγκλα ο ήλιος καίει και η υγρασία έχει φθάσει στο 90%. Η ομάδα είναι εξαντλημένη μέσα σε μια σάουνα με 120 βαθμούς! Τα δενδρύλλια όμως πρέπει να φυτευθούν και όσοι κάνουν αυτή τη δουλειά πηγαινοέρχονται ανάμεσα στη ζούγκλα και το φυτώριο όλη μέρα ώσπου να πέσει ο ήλιος. Μια αληθινά κοπιαστική και επικίνδυνη δουλειά.

Τοποθεσία Μαλαισίας σχετικού ενδιαφέροντος – Πρόταση διαμονής

Πληροφορίες από skai-tv, wiki

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *