Με τον φακό της Σαμπίν

στις
Sabine Weiss

Sabine Weiss Φωτογράφος του δρόμου

Πρωτοπόρος της φωτογραφίας

Η πρωτεργάτης φωτογράφος Σαμπίν Βάις γεννήθηκε στην Ελβετία αλλά έζησε στη Γαλλία, στο Παρίσι. Από τα 18 της με μια φωτογραφική μηχανή στο χέρι, αργότερα – συχνά με τον άνδρα της ζωγράφο Hugh Weiss, γύριζαν στους δρόμους του Παρισιού όπου αποθανάτιζε το φευγαλέο. Γνώριζε πως αυτό κρατάει ελάχιστα δευτερόλεπτα αλλά η δύναμη του ήταν τεράστια καθώς προσδιόριζε το αντικείμενο στο χώρο ακριβώς τη στιγμή που εκείνο δρούσε ή και απλά υπήρχε. Ήταν μια εποχή που τη χαρακτήρισε ως “φωτογράφο των δρόμων”.

Ο Alberto Giacometti ζωγραφίζοντας τη γυναίκα του Anette

Είχε διδαχτεί φωτογραφία στη Γενεύη, αλλά μετά τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο πήγε στο Παρίσι δημιουργώντας το δικό της στούντιο. Στην γαλλική πρωτεύουσα επί 70 χρόνια φωτογράφιζε σκηνές στους δρόμους του Παρισιού αρχικά σε μαύρο – άσπρο, τοποθετώντας τη αυτή της η ενασχόληση, στο επίκεντρο της τέχνη της φωτογραφίας στο Παρίσι.

Άνδρας που ανάβει τσιγάρο τη νύχτα

Φωτογραφίζω ό,τι μ’ αρέσει

Φωτογράφισε σκηνές του δρόμου αρχικά – στην πορεία μαζί με τις σκηνές από φωτογραφίες του Παρισιού, σε κλειστό χώρο διασημότητες των 50’s – ηθοποιούς, ζωγράφους, γενικά ανθρώπους της Τέχνης. Περισσότερο δεν ήξερε να σου πει αν της αρέσει η φωτογράφιση σε κλειστό ή ανοικτό χώρο – τη νύχτα ή τη μέρα: “Φωτογραφίζω αυτό που μ’ αρέσει” ήταν η η απάντηση της.

Μπριζίτ Μπαρντό – μόδα των ρούχων στυλ Vichy

Πάντα έλεγε πως πήγε παντού για τις φωτογραφίσεις της: σε εργοστάσια, κοιμητήρια, φωτογραφίζοντας πλούσιους και διάσημους, τα πάντα – γιατί της άρεσε να παίρνει φωτογραφίες. “Κλέβω τις στιγμές” έλεγε, παρατηρώντας το αρχείο της, αποτελούμενο από 200.000 αρνητικά…
Το 1952 γνώρισε τους επίσης φωτογράφους Robert Doisneau και Edward Steichen και συνέστησαν από κοινού το φωτογραφικό πρακτορείο, “Rapho“.

Άλογο στην Αποβάθρα Porte de Vanves – Σηκουάνας Παρίσι
Σαμπίν Βάις Από το ντοκιμαντέρ Traversée de Paris 2011

Ως το τέλος της ζωής της ασχολιόταν με τη παρακολούθηση της Τέχνης στο Παρίσι, καθώς και με το αρχείο των φωτογραφιών της. Πέθανε στις αρχές Ιανουαρίου ’22, σε ηλικία 97 ετών στο Παρίσι και το αρχείο με τις φωτογραφίες της – στο οποίο δούλευε τα τελευταία χρόνια δώρησε στη Γκαλερί” Μουσείο Elysée της Λωζάνης.

Κείμενο, φωτο  Αρχική πηγή : bbc.com & artnews.com
Bonjour, Je suis Sabine Weiss!
Sabine Weiss – Photographe – Η φωτογράφος Σαμπίν Βάις

Σχετικό άρθρο “Κοιτώντας στο Φακό”

Man Ray Είναι αυτό; Όχι. Είναι εκείνο; Όχι. Τότε τι είναι; Είναι Dada! – συνέχεια, βλέπε εδώ