Μικροαπατεώνες

στις

Little Crooks – Μικροαπατεώνες

Small Time Crooks

Small Time Crooks

📽 Woody Allen’s
Movies Scenes

Στη διαδρομή του ως σκηνοθέτης από το 1970 που ξεκίνησε με το “Ζητείται εγκέφαλος για ληστεία” /Take the money and run (1969), ο Woody Allen ακολούθησε είτε το δρόμο του δράματος είτε της κωμωδίας, κινούμενος παράλληλα στο είδος Romance, Retro: Μετά τη δραματική ταινία “Συμφωνίες και Ασυμφωνίες” /Sweet and lowdown, τέλος 90’s, ακολούθησε η κωμωδία “Μικροαπατεώνες” /Little crooks, ακολουθούμενης ως το 2005, από τις κωμωδίες στη σειρά: “η Κατάρα του πράσινου σκορπιού” /The Curse of the jade scorpion, “Παίζοντας στα τυφλά” /Hollywood ending, “Έρωτας και τίποτε άλλο” /Anything else. Πρόκειται για την καλύτερη κωμωδία του Woody Allen. Στο σύνολο 20 και πλέον κωμωδιών που έγραψε και σκηνοθέτησε, η ταινία “Μικροαπατεώνες” στέκεται στην κορυφή των ταινιών του είδους.

Υπόθεση

Little Crooks – Μικροαπατεώνες

Ένα φτωχό ζευγάρι σκέπτεται να ληστέψει τη τράπεζα που βρίσκεται παραδίπλα στο σπίτι τους καθώς υπάρχει ένα σημείο όπου μπορούν να περάσουν μέσα σ’ αυτή σ’ ένα διπλανό μαγαζί. Το σχέδιο αποτυγχάνει όμως το μαγαζί που νοίκιασαν και το έκαναν μπισκοτοπωλείο πάει πολύ καλά. Έκαναν χρήματα από τις πωλήσεις μπισκότων καθώς ο κόσμος συνωστίζονταν ν’ αγοράσει. Έτσι και γίνεται τώρα με τα λεφτά που κερδίζουν μπορούν να κάνουν ό,τι ονειρεύτηκαν: αγοράζουν σπίτι, το επιπλώνουν πολυτελώς και καλούν κόσμο με σκοπό να τους εντυπωσιάσουν ότι ανήκουν στην υψηλή κοινωνία. Η γυναίκα του περισσότερο διακατέχεται από την εξέλιξη τους κοινωνικά – να συμπεριφέρεται με φινέτσα, να γνωρίζει τα της Τέχνης, ενώ ο άνδρας της άλλο δεν επιθυμεί παρά να αράξει στο Μαϊάμι, να κάνει μπάνια και να απολαμβάνει μια χαλαρή ξεκούραση.

🎬Woody Allen
όλες οι ταινίες εδώ
Ταινία ν. 28 στη λίστα

Αναθέτουν σε ένα φίλο τους μορφωμένο στα περί Τέχνης να τους μυήσει στη Τέχνη και στη Λογοτεχνία. “Εδώ έζησε ο Χένρι Τζέιμς” τους ξεναγεί στη πόλη “Ποιος ο τρομπετίστας άνδρας της Ντέμπι Ρέϊνολντς της ηθοποιού του σινεμά”; “όχι ο συγγραφεύς” τους λέει. Όπως είναι αναμενόμενο τίποτα δε γνωρίζουν και ειδικά ο σύζυγος, εν αντιθέσει με τη γυναίκα του που θέλει να μάθει οπωσδήποτε και να μορφωθεί, αυτός δεν ενδιαφέρεται καθόλου γι’ αυτά τα ζητήματα και δεν ακολουθεί σε επισκέψεις σε μουσεία ή ό,τι άλλο προφασιζόμενος κούραση, αδυναμία, για να πάει να παίξει πάλι χαρτιά με τους φίλους του από τα παλιά.

Small Time Crooks (2000) on IMDb

Στην εξέλιξη της υπόθεσης, η επιχείρηση χρεοκοπεί από κακή διαχείριση των λογιστών. Όμως πάντα υπάρχει ένας τρόπος να βγουν τα χρήματα – σκαρφίζονται άλλα “κόλπα”, αυτό όμως που μετράει τελικά δεν είναι τα λεφτά τα οποία σήμερα είναι, αύριο δεν είναι μας λέει ο Γούντι προς το τέλος της αφήγησης αλλά η αγάπη μεταξύ τους. Έτσι θα γίνει το όνειρο να πάνε διακοπές οι δυο τους χωρίς τα τερτίπια πια της επιδιωκόμενης από τη γυναίκα του ένταξης τους στην “υψηλή κοινωνία”.

Διάλογοι

  • Ρέι προς Μπένι: “Θυμάσαι τότε στη στενή ποιο ήταν το παρατσούκλι μου; “
  • Μπένι: ο Εγκέφαλος;
  • Ρέι: Φυσικά, ο Εγκέφαλος, μη το ξεχνάς!
  • Μπένι: Μα αυτό το ‘λεγαν για πλάκα! σαρκαστικά!

Quotes

Woody Allen: Επέλεξα για τον Α΄ γυναικείο ρόλο την Tracey Ullman γιατί είναι η μόνη ηθοποιός που με κάνει να γελάω…

Small Time Crooks

  • Τίτλος: Μικροαπατεώνες (Little Crooks)
  • Σκηνοθεσία: Γούντι Άλεν
  • Σενάριο: Γούντι Άλεν
  • Πρωταγωνιστούν: Γούντι Άλεν (Ray), Τρέισι Ούλμαν (Frenchy), Χιου Γκραντ (David), Τζώνυ Λόβιτς (Benny)
  • Είδος: Κωμωδία
  • Έτος: 2000
  • Διάρκεια: 94΄
  • Τόποι γυρισμάτων: Μανχάταν, Νέα Υόρκη
  • Μουσική επένδυση: Harry Warren -Τραγούδι With plenty of money and you
  • Βραβεύσεις: American Comedy Awards Tracey Ullman, NCFC Elaine May (υποστηρικτικός ρόλος), Χρυσές Σφαίρες (υποψηφιότητα καλύτερου ρόλου Τρέισυ Ούλμαν), OFCS Elaine May (υποστηρικτικός ρόλος)
  • Αξιολόγηση: ❣❣❣❣

With Plenty of Money and You – Hal Kemp & his Orchestra 1936

Κριτική

Πήραν μια γερή δαγκωνιά από την κρέμα μπισκότου της τράπεζας

They took a bite out of crime biscuit – Little Crooks Slogan

Μια υπέροχη κωμωδία με επικεφαλής το τρίο των πρωταγωνιστών Wood Allen, Tracey Ullman, Hugh Grant, που εντυπωσιάζει με τη πειστικότητα της ηθοποιίας, την ευρηματικότητα του σεναρίου, τους κλειστούς χώρους με το πολυτελές πλην όμως άκρως κακόγουστο ντεκόρ, τη θαυμάσια μουσική επένδυση.

Ο λόγος; δεν πλατυάζει, δεν είναι φορτωμένη με ανούσιες ορισμένες φορές πολυλογίες, το θέμα είναι εξόχως ενδιαφέρον – αυτό της κοινωνικής ανέλιξης προς κάποια “πρότυπα”που μπορεί καλώς ή κακώς να έχουν κάποιοι ως στόχο – και το κυριότερο, έχει μια τέλεια διανομή των ρόλων.

“Μικροαπατεώνες” 2020 σκηνή με τον “δάσκαλο” τους στην “εκπαίδευση” Hugh Grant το ζευγάρι Woody Allen – Tracey Ullman

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *