Παρίσι Τέξας

στις

Paris, Texas

Παρίσι Τέξας 1984

Παρίσι, Τέξας Jane, Hunter

Περίληψη

Ο Τράβις Χέντερσον είναι ένας μόνος, απελπισμένος άνθρωπος, που περιπλανιέται στην έρημο του Δυτικού Τέξας, χωρίς σκοπό, εξαφανισμένος εδώ και τέσσερα χρόνια – όμως πρέπει να επανασυνδεθεί με την κοινωνία, τον εαυτό του και την οικογένεια του και αυτό θα το επωμισθεί ο αδελφός του που τον παίρνει μαζί του προσπαθώντας να τον κάνει να ξαναβρεί τον παλιό του εαυτό. Μια λέξη που θα εκστομίσει μια μέρα προς τον αδελφό του – “Paris“, θα τον επαναφέρει σιγά σιγά στην πραγματικότητα.

Harry Dean Stanton
Travis Henderson /Harry Dean Stanton

Σύνοψη

Παρίσι Τέξας
Παρίσι Τέξας σκην. Βιμ Βέντερς 1984

Ο Τράβις βρίσκεται σε κακή κατάσταση σε μια κλινική, όταν ειδοποιείται ο αδελφός του Ουάλτερ να τον παραλάβει. Δεν μιλάει, δεν ακούει βρίσκεται παραδομένος στον κόσμο του ποτού. Ο αδελφός τον παίρνει μαζί του στο σπίτι του όπου ζει με τη γυναίκα του και το ανιψάκι του που το έχουν πάρει υπό την προστασία τους ως εγκαταλελειμμένο πριν από τέσσερα χρόνια απ’ τους γονείς του.

Τι έχει συμβεί αλήθεια; Ώσπου να αποκαλυφθεί το μυστικό, ο μικρός Χάντερ δέχεται ως αληθινό πατέρα τον Τράβις και τώρα έχει – και το θείο του και τον πατέρα του, σαν δύο μπαμπάδες. Μετά από την προβολή της ταινιούλας που είχαν τραβήξει προ τετραετίας από τις διακοπές τους στη θάλασσα – απ’ τα παλιά ευτυχισμένα χρόνια με τον Τράβις τη Τζέιν, το γιο τους, την Αν και τον Ουάλτ – όλη η οικογένεια, ο Χάντερ δηλώνει πως θέλει να ξαναβρούν τη μητέρα του – κάτι που γίνεται, καθώς ξέρουν από ποιο μέρος καταθέτει χρήματα στο λογαριασμό του σαν απόθεμα για όταν μεγαλώσει.

Φεύγουν προς αναζήτηση της Τζέιν και όταν τη βρίσκουν ακολουθώντας το αυτοκίνητο της στον αυτοκινητόδρομο, μέχρι τη δουλειά της (ένα peep-shop) δίνει ο Τράβις ραντεβού μαζί της για να δει τον μικρό στο ξενοδοχείο όπου διαμένουν, ενώ εκείνος απομακρύνεται με το αυτοκίνητο. Μόλις η Τζέιν συναντιέται με το γιο της, αγκαλιάζονται σφιχτά, μια νέα αρχή μπορεί πλέον να ξεκινήσει – ή μάλλον να ενωθεί το νήμα που τους έδενε, με την παλιά, ευτυχισμένη τους ζωή.

Κέντρο όπου συνομιλείς με τον “πελάτη” χωρίς να τον βλέπεις με έναν διπλής όψης καθρέφτη ανάμεσα όπου συζητάτε απ’ το τηλέφωνο – διαδεδομένη νυχτερινή “διασκέδαση” κατά τα 80’s

Ένα μέρος για όνειρα, ένα μέρος για ραγισμένες καρδιές, ένα μέρος για να μαζέψεις τα κομμάτια σου

Παρίσι, Τέξας

Slogan Ταινίας

Παρίσι Τέξας Ναστάζια Κίνσκι, Χάρι Ντην Στάντον
Ναστάζια Κίνσκι – Χάρι Ντην Στάντον

Στοιχεία ταινίας

Paris, Texas (1984) on IMDb
  • Τίτλος: Παρίσι Τέξας (Paris, Texas)
  • Σκηνοθεσία: Βιμ Βέντερς
  • Πρωταγωνιστούν: Χάρι Ντην Στάντον, Ναστάζια Κίνσκι, Ντιν Στόκουελ
  • Συγγραφεις: L.M. Kit Carson, Σαμ Σέπαρντ
  • Έτος: 1984
  • Είδος: Δραματική
  • Διάρκεια: 145΄
  • Τόπος γυρισμάτων: (κατά σειρά αφήγησης) Έρημος Νεβάδα, Τέξας, LA (Αεροδρόμιο), Χιούστον
  • Τιμητικές διακρίσεις: Χρυσός Φοίνικας Κάνες, Βραβείο FIPRESCI (1984), Bodil
  • Αξιολόγηση: 💚💚💚💚

Κριτική

Μια λεπτομερής ματιά “εκ των έσω” των Η.Π. της Αμερικής

Background Paris, Texas

Ένα road movie με θαυμάσιες λήψεις των νυχτερινών ερημικών δρόμων στην έρημο, με τα φώτα από τα νέον να φωτίζουν με απόκοσμες λάμψεις, τους γυαλιστερούς απ’ τη βροχή δρόμους. Οι ατέλειωτοι δρόμοι μέσα στην έρημο όπου το αυτοκίνητο – μια παλιά σακαράκα που θα οδηγήσει τον Τράβις με τον γιο του στη μητέρα του. Ένας έπαινος τιμής προς την αδελφική αγάπη, τη συμπόνοια, τη στοργή. Μια ταινία για τις νύχτες που φεύγουν αφήνοντας πίσω τους ρημαγμένες ζωές.

Ένα σημείο κάπως ασύνδετο είναι πως ενώ στην ταινία βλέπουμε ευτυχισμένο το ζευγάρι με τον μικρό τους γιο – τότε τριών ετών, τον κουνιάδο με τη γυναίκα του, να γελάνε, να αστειεύονται πως η σχέση χάλασε αργότερα με αποτέλεσμα η Τζέιν να φύγει ή ακόμη – ίσως, σε μια άλλη εκδοχή πως πήρε φωτιά το τροχόσπιτο τους και ο Τράβις δεν βρήκε μέσα τη γυναίκα του και τον μικρό.

Στη διήγηση του τέλους του Τράβις προς τη Τζέιν της λέει πως γύρισε πίσω στο τροχόσπιτο και δεν τους βρήκε…Πράγματι η Τζέιν είχε καταφύγει στον κουνιάδο της για να του παραδώσει τον μικρό καθώς η ίδια δεν είχε τα μέσα να τον μεγαλώσει. Ο Τράβις τρελαμένος από τη στενοχώρια και την εγκατάλειψη έχοντας τη βραδιά της φωτιάς περιπλανηθεί χωρίς να σταματήσει πουθενά – “ένα τεράστιο κενό” όπως εξομολογείται αργότερα στον αδελφό του, ούτε καν στο σπίτι του αδελφού του πήγε μήπως και βρει εκεί τη γυναίκα του και το παιδί του, έχοντας πάθει ολοκληρωτική αμνησία καταφεύγει στο ποτό σαν σωτηρία από την απελπισία του και το “τεράστιο κενό”.

Nastassja Kinski - Wim Wenters
Ναστάζια Κίνσκι Βιμ Βέντερς 1984 – Από τα γυρίσματα

Ερωτήματα που αφήνει αναπάντητα η σκηνοθεσία, θέλοντας να δείξει τις δύο εκδοχές – από την πλευρά του Τράβις, από την πλευρά της Τζέιν – ωστόσο, στο τέλος, όλα δένουν σε ένα ενιαίο σύνολο μιας πικρής και συνάμα με αίσιο τέλος ιστορίας. Οι συζυγικοί καυγάδες, η οικονομική ανέχεια, η έλλειψη των μέσων για το προς το ζην οδήγησαν τη Τζέιν να εγκαταλείψει το σπίτι ήταν και η φωτιά, ήταν και η εξαφάνιση του Τράβις που έπαθε κάτι σαν αμνησία από το σοκ της διάλυσης του σπιτιού του.

Casting: Οι Henderson’s

  • Travis Henderson /Harry Dean Stanton, (γ. 1926 Κεντάκι – θ. 2017, Λος Άντζελες )
  • Walt Henderson /Dean Stockwell,
  • Jane Henderson /Nastassja Kinski,
  • Ann Henderson /Aurore Clément
  • Hunter age 3 /Justin Hogg
  • Hunter Henderson /Hunter Carson

Η ταινία αυτή μετά το “Η Αλίκη στις πόλεις“, με την οποία έχει αρκετή συνάφεια, καθιέρωσε τον Γερμανό σκηνοθέτη σαν έναν από τους μετρ του σύγχρονου ευρωπαϊκού κινηματογράφου.

Harry Dean Stanton Quotes

Θα μπορούσα να είχα παίξει και σε άλλες ταινίες - δεν το έκανα γιατί τι χρόνος θα μου απέμενε για τον εαυτό μου; (Είχε ήδη παίξει σε 200!)
Paris, Texas Σκηνοθεσία Wim Wenders 1984

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *