Semih Kaplanoglu Η τριλογία του Γιουσούφ

στις

Το Αυγό

Σκηνοθετες του Κοσμου – Τουρκια – Semih Kaplanoglu
Το Αυγό

Yumurta Το Αυγό – Sut Το Γάλα – Bal Το Μέλι: Η τριλογία των ηλικιών

Το αυγό (The egg) 2007, το Γάλα (Milk) 2008, το Μέλι (Honey) 2010 – ένα οδοιπορικό προς τα πίσω – στην παιδική αθωότητα, από τον Τούρκο σινεφίλ δημιουργό Σεμίχ Καπλάνογλου (Semih Kaplanoglu) που γεννήθηκε στη γνωστή μας Σμύρνη – πορεία στα άδυτα της ψυχής της χώρας του και των συμπατριωτών του – κατοίκων των απομονωμένων χωριών της Τουρκίας, με την ευαισθησία του ποιητή Γιουσούφ – πρωταγωνιστή και στις τρεις ταινίες.

Τούρκοι δημιουργοί – Σεμίχ Καπλάνογλου
Το Αυγό
Το Αυγό – Yumurta, 2007 (Ωριμότητα)
Το Γάλα
Το Γάλα – Süt, 2008 (Νεανικότητα)
Το Μέλι
Το Μέλι – Bal, 2010 (Παιδικότητα)

Semih Kaplanoglou – (Ymurta) Το Αυγό – Παρουσίαση

Στο πρώτο μέρος της τριλογίας Το Αυγό (Yumurta) 2007, (η δεύτερη ταινία του Τούρκου σκηνοθέτη) ξεδιπλώνεται η επστροφή στην μακρινή, ιδιαίτερη πατρίδα. Πρόκειται για ένα οδοιπορικό στα ενδότερα της Τουρκίας του ποιητή Γιουσούφ στο δρόμο για το πατρικό του σπίτι, στο χωριό όπου μεγάλωσε και όπου μόλις έχει πεθάνει η μητέρα του Zehra.

Στο σπίτι ερειπωμένο πια, συναντά μια νεαρή κοπέλα, την Ayla που έμενε με τη μητέρα του. Εκείνη του ζητά να περάσουν από κάποια άγνωστα σ' αυτόν μέρη, όπου θα παρευρεθούν σε πανηγύρια, θα δουν χορούς των χωρικών, τη καθημερινή τους ζωή, τα φαγητά που ετοιμάζουν οι γυναίκες σταυροπόδι στο έδαφος καθώς πλάθουν τις πατροπαράδοτες πίτες, σκυφτές μετά στον υπαίθριο φούρνο με τα φτυάρια του φουρνίσματος, με τις χαρακτηριστικές τους φορεσιές - τα σαλβάρια (βράκες) και το άσπρο μαντήλι στο κεφάλι να κρύβει τα μαλλιά, δετό στο σαγόνι.

H απόμακρη αυτή - από μια άλλη εποχή θαρρείς, ύπαιθρος —άνθρωποι και φτωχικά σπίτια, ήθη και παραδόσεις - ένα οδοιπορικό όπου το βλέμμα του ποιητή Γιουσούφ, πέφτει πάνω σ' αυτούς τους απομονωμένους (olvidados) (ξεχασμένους), —για να θυμηθούμε και τον Μπυνυέλ (Luis Buñuel), που ζουν στο πίσω μέρος της βιτρίνας που είναι η Κωνσταντινούπολη, η Άγκυρα, της γειτονικής μας - άγνωστης για μας τους πολλούς, τουρκικής ενδοχώρας. 
Η ταινία σε σενάριο του σκηνοθέτη είναι έγχρωμη διάρκειας 97΄και γυρίστηκε στην ευρύτερη περιοχή της Σμύρνης - τόπος καταγωγής του Σεμίχ Καπλάνογλου

To Aυγό – Σεμίχ Καπλάνογλου 2007 Η ταινία προβλήθηκε από την τηλεόραση της Βουλής, τον Σεπτέμβριο του 2014. Ysuf, o Nejat Isler

Egg (2007) on IMDb

Συνέχεια της τριλογίας αποτελεί το Γάλα (Kut) 2008 – που μιλάει για τη νεανική ανησυχία. O Γιουσούφ αποτυγχάνει στις εξετάσεις. Για να κερδίσει τη ζωή του πουλάει γάλα με την Zehra, αλλά όταν η τιμή του πέφτει, αδυνατεί να κερδίσει τα προς το ζην. Η ποίηση τον ικανοποιεί μόνο – αποτελώντας μια διέξοδο, ένα πάθος, φυσικά μη προσοδοφόρο.

🎬 Directors Asian
Μια λίστα
Semih Kaplanoglou ν. 38

Η Τριλογία ολοκληρώνεται με το Μέλι (Bal) 2010 – ταινία για την παιδική αθωότητα, που απέσπασε το βραβείο σκηνοθεσίας τον Χρυσό Λέοντα στο φεστιβάλ Βενετίας (Mostra 2010). Πρόκειται για τη ζωή ενός αγοριού που ζει με την οικογένεια του στο δάσος όπου ο πατέρας του συλλέγει μέλι. Η ζωή τους θα κινδυνεύσει όταν ο πατέρας του ο μελισσοκόμος δεν θα επιστρέψει στο σπίτι.

Mια τριλογία των ηλικιών – ωριμότητα (To Αυγό), νεανικότητα (Το Γάλα), παιδικότητα {Το Μέλι) χρονικά αντίστροφα εξιστορημένη, μια πορεία προς τα πίσω, την πηγή-αρχή, της ζωής, πάντα στο ίδιο μουντό, έρημο τοπίο των φτωχών Τούρκων κατοίκων, από τον Τούρκο δημιουργό.
Yumurta 2007, (The Egg) —ελληνικός Τίτλος Το Αυγό trailer ελληνικοί υπότιτλοι / (όλη η ταινία / διάρκεια 133)

Πριν γίνει γνωστός στο ελληνικό κοινό ο σκηνοθέτης για την τριλογία του εξ αιτίας του βραβείου Χρυσός Λέων, γύρισε και τον έκπτωτο Άγγελο (Fall), (Melegin Düisüsü) 2005. Πρόκειται για την ιστορία μιας σεξουαλικής κακοποίησης από τον πατέρα προς την κόρη. Σ’ ένα ιδιόκτητο επαρχιακό ξενοδοχείο η κόρη που εκτελεί χρέη καθαρίστριας, δεν μπορεί να βγει, να κάνει ούτε βήμα χωρίς να ξεφύγει από το άγριο, βέβηλο βλέμμα του πατέρα της. Η σχέση με το νεαρό που συμπαθεί γίνεται αδύνατη λόγω της άρρωστης μανίας του πατέρα της. Η εκδίκηση όμως δεν θ’ αργήσει.
πληροφορίες, φωτο: seven art gr

Και το πικρότερο φρούτο έχει ζάχαρη μέσα.

– Terry a O’Neal

Τα δένδρα που αργούν να μεγαλώσουν κάνουν τα ωραιότερα φρούτα.

– Molière

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *