George I. Gurdjieff: Συναντησεις με αξιοσημειωτους ανθρωπους

στις

Από τον Ελληνισμό του Πόντου ένας Έλλην Μυστικιστής Φιλόσοφος

GurdjieffCapture
Γεώργιος Γκουρτζίεφ

G. I. Gourjieff - Συναντήσεις με αξιοσηείωτους ανθρώπους
G. I. Gurjieff – Συναντήσεις με αξιοσηείωτους ανθρώπους

Meeting with Remarquable Men
G. I. Gurjieff – Meetings with Remarquable Men

Peter Ouspensky
Peter Ouspensky

Ο Γεώργιος Γκουρτζίεφ (Γεώργιος Γεωργιάδης) —Georges Ivanovitch Gurdjieff, ήταν Ελληνο-Αρμένιος μυστικιστής φιλόσοφος και πνευματικός δάσκαλος. Γεννήθηκε στην Αλεξανδρούπολη (Gyumri), της σημερινής Αρμενίας (τότε περιοχή της Ρωσικής Αυτοκρατορίας), από πατέρα Πόντιο και Αρμένια μητέρα. Το ακριβές έτος της γέννησής του κυμαίνεται μεταξύ του 1866 και του 1877 και δεν είναι γνωστό με βεβαιότητα. Μεγάλωσε στο Καρς του Καυκάσου και στα νεανικά του χρόνια ταξίδεψε σε πολλά μέρη του κόσμου (Κεντρική Ασία, Αίγυπτος, Ρώμη, Ελλάδα και αλλού), πριν επιστρέψει στην Ρωσία το 1912.

Το 1912 ο Γκουρτζίεφ αρχίζει να συγκεντρώνει τους μαθητές του και να οργανώνει ομάδες στη Μόσχα και στην Αγία Πετρούπολη. Την ίδια χρονιά παντρεύεται την Julia Ostrowska. Το 1916 δέχεται ως μαθητή του τον Πήτερ Ουσπένσκυ.

Την εποχή της Ρωσικής Επανάστασης (1917), μαζί με ομάδα μαθητών του, αφήνει την Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη και μετακινείται στην περιοχή του Καυκάσου και κατόπιν στην Κωνσταντινούπολη. Το 1922 εγκαθίσταται με πολλούς μαθητές του στο Παρίσι και ιδρύει εκεί το “Ινστιτούτο για την αρμονική ανάπτυξη του Ανθρώπου” που στεγαζόταν στο Chateau de Prieure, κοντά στο Παρίσι. Το 1924 επισκέπτεται τις Η.Π.Α., και διαλύει το Ινστιτούτο του, χωρίς ωστόσο να σταματήσει να διδάσκει. Ο Γκουρτζίεφ πέθανε τον Οκτώβριο του 1949 και κηδεύτηκε στο Παρίσι.
Η βασική του θέση και διδασκαλία είναι ότι ο άνθρωπος κατά τη διάρκεια του βίου του ζει σε μία μορφή ύπνου και σχεδόν καθ’ ολοκληρία μηχανικά χωρίς να έχει πραγματική γνώση ούτε της εξωτερικής αλλά κυρίως της εσωτερικής του πραγματικότητας. Από αυτή την κατάσταση ο άνθρωπος μπορεί να δραπετεύσει μέσω δικής του συνειδητής προσπάθειας και θεληματικής ταλαιπωρίας και με τη βοήθεια ανθρώπων που έχουν ήδη προχωρήσει πριν από αυτόν σε κάποιον βαθμό προς αυτή την κατεύθυνση. Η ανακάλυψη του τι ακριβώς σημαίνουν οι όροι “συνειδητή προσπάθεια” και “θεληματική ταλαιπωρία” που χρησιμοποιούσε ο Γκουρτζίεφ αποτελεί η ίδια τμήμα της διαδικασίας της εξέλιξης του κάθε ανθρώπου.

Το σύστημα διδασκαλίας που πρότεινε, απευθύνεται στην πλειονότητα των ανθρώπων, χωρίς να τίθεται ζήτημα φύλου, καταγωγής, θρησκείας, κ.λ.π.. Για τους περισσότερους μελετητές ο Γκουρτζίεφ θα παραμένει ένα αίνιγμα, κάτι που ίσως αποτελούσε και την επιθυμία και του ίδιου, χωρίς αυτό σε καμία περίπτωση να σημαίνει απομάκρυνση από τον κοινό άνθρωπο, αλλά το αντίθετο. Άλλωστε μια από τις φράσεις – διδασκαλία του είναι “Αν θες κάτι δικό σου για πάντα, δώρησε το”, μια φράση κλειδί για την προσφορά στον συνάνθρωπο.

Άλλα έργα του Ιστορίες του Βελζεβούλ στον εγγονό του, Η ζωή είναι αληθινή μόνο όταν “Είμαι”, Θεωρήσεις του πραγματικού κόσμου“. Τη διδασκαλία του διετύπωσε γραπτώς ο στενός του φίλος και μαθητής Πήτερ Ουσπένσκυ με τα έργα του Ο κόσμος του θαυμαστού, ο Τέταρτος Δρόμος, το Tertium Organum.

Υπόθεση Ο συγγραφεύς εδώ γράφει για την κραυγή αγωνίας που τον διακατέχει. “Υποφέρω, υποφέρεις από το χάος που βρίσκεται μέσα σου“. Μας λέει ν’ ανοίξουμε τα μάτια μας, μας ρωτάει γιατί βρισκόμαστε εδώ, τι επιθυμούμε, σε ποιές δυνάμεις υπακούουμε. Μας ρωτάει αν καταλαβαίνουμε αληθινά το ποιοί είμαστε. Μερικώς βιβλίο περιπέτειας και περιπλάνησης, μερικώς πνευματικό οδήγημα, αυτό το σύγγραμα είναι διαποτισμένο με την αναζήτηση για τη μοναδική αλήθεια που πίστευε ο Γκουρτζίεφ: “Τι είμαι πραγματικά;”.

Caucasus Greek Orthodox cleric and community leaders.jpg
Έλληνας ιερεύς και αξιωματούχοι του Καυκάσου

Με γλαφυρότητα και γοητεία μας περιγράφει τις περιπλανήσεις του με τη συνοδεία αξιόλογων ανθρώπων που τον συνόδευαν με ενθουσιασμό στην αναζήτηση της Αλήθειας στις χώρες της Μέσης Ανατολής και της Κεντρικής Ασίας . Μεταξύ αυτών ο πατέρας του, ένας ρώσος πρίγκηπας αφοσιωμένος στην αναζήτηση της Αλήθειας, ένας Χριστιανός Ιεραπόστολος, μια γυναίκα που διέφυγε την σκλαβιά για να γίνει πιστό μέρος της συντροφιάς αυτής. Το “Συναντήσεις με αξιωσημείωτους ανθρώπους”, καλύπτει το νόημα του τι σημαίνει να ζεις πραγματικά —με συνείδηση, σκοπό και καρδιά.

πληροφορίες public.gr “Συναντήσεις με Αξιοσημείωτους ανθρώπους” (κατόπιν παραγγελίας ISBN: 9789602642058 – Κωδ. Προϊόντος: #0772390)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *