Istanbul: Στο σταυροδρόμι των πολιτισμών

στις
Παραδοσιακή Κωνσταντινούπολη
Παραδοσιακή Κωνσταντινούπολη

Κωνσταντινούπολη. Ένα μέρος που δε μοιάζει με κανένα άλλο. Κτισμένη στο σταυροδρόμι Δύσης και Ανατολής προσφέρει το δυτικό στοιχείο μαζί μ’ εκείνο της Ανατολής – κι αυτό συνιστά την ομορφιά και την ιδιαιτερότητα αυτής της πόλης των 12 και πλέον εκατομμυρίων κατοίκων – συμπεριλαμβανόμενης της Ανατολικής ακτής, της Δυτικής και των γύρω περιοχών.

Σε τι συνίσταται το δυτικό στοιχείο; Υπερπολυτελή ξενοδοχεία (Ciracan Palace, Hilton, Conrad, Intercontinental, Four Seasons), καταστήματα με όλες τις σύγχρονες τάσεις της μόδας, μοντέρνα φαγητά με προεξέχοντα τα δημοφιλή ροφήματα – όλοι οι τύποι των καφέδων (capuccino, espresso, latte)  και των γλυκών (brownie, tiramisou, chocolate pie), συγκοινωνίες σύγχρονες με ένα τραμ μοντέρνο που πραγματικά σε πάει γρήγορα στον προορισμό σου, καραβάκια για τα γύρω νησιά  (Πρίγκηπος, ) σε καθημερινή βάση, εξυπηρέτηση φιλική στα καφέ και εστιατόρια, ασφαλή μετακίνηση.

Ως προς το ντόπιο, ανατολικό στοιχείο: Τα περίφημα κεμπάπ και πίτες, τα σοροπιαστά γλυκά, οι μιναρέδες με τη φωνή του μουεζίνη να καλεί σε προσευχή στον Αλλάχ, οι ψαράδες της γέφυρας του Γαλατά, το αναζωογονητικό αεράκι των στενών του Βοσπόρου – ένα βοριαδάκι που κατεβαίνει δροσερό και απαλό που σε τυλίγει σαν βρεθείς δίπλα στη θάλασσα με τα ελαφρώς αναταρασσόμενα κύματα. Στο λιμάνι η κίνηση στο ζαχαροπλαστείο του Gioulioglou και του Koska είναι ακατάπαυστη. Εκεί τα περίφημα γλυκά και λουκούμια, τα γλυκά του κουταλιού, οι χαλβάδες, περιμένουν τον επισκέπτη που θα τα παραλάβει μέσα σε ωραίες συσκευασίες.

Κόσμος πολύς κάθεται  και απολαμβάνει τον καφέ ή το φαγητό του συνοδευόμενο με τσάι τις περισσότερες φορές έτσι που να λες πως είναι το τσάι και όχι ο καφές το εθνικό τους ρόφημα. Σερβιρισμένο σε μικρά διαφανή ποτηράκια με βάση μπρούτζινη με χερούλι – το πρώτο που θα σε ρωτήσουν όπου μπεις “Θέλετε ένα τσάι;” Στο Ιστικλάλ Καντεσί (İstiklâl Caddesi)  (η περιοχή Πέραν με τα παλιά ιστορικά κτίρια) – παντού κόσμος τα Σάββατα – το ίδιο και στο Σουλτάν Αχμέτ: συνωστισμός. Η διακριτικότητα και η ευγένεια όντως είναι παρούσες σε κάθε στιγμή. Η φιλική εξυπηρέτηση το ίδιο.

Ένας λαός που διχάζεται ανάμεσα στον πλούτο και τη φτώχεια, όμως που έχει μάθει να συνυπάρχει αρμονικά με όλα όσα τον περιστοιχίζουν. Το παλιό με το νέο, την παράδοση με τη σύγχρονη εξέλιξη. Από τη μια η αφίσα με τη μοντέρνα γυναικεία ομορφιά καθώς περνάει από κάτω η ρασοφορεμένη Τουρκάλα με το μαντήλι να της κρύβει το μισό πρόσωπο. Ένας λαός που κινείται ελεύθερα πάντως μέσα στον κυκεώνα των τάσεων, της εξέλιξης που πάει δίπλα με την παράδοση και αυτό είναι που προσδίδει στη μαγεία αυτής της πόλης.

Οι τοποθεσίες ενδιαφέροντος είναι πολλές. Από την Αγία Σοφία, το Μπλε Τζαμί, το Τοπ-καπί, το Ντολμά-μπαξέ, το τζαμί Ορτάκιοϊ, το Σιραχάν Παλάς, το Χίλτον, το Βυζαντινό Υδραγωγείο, οι περιστρεφόμενοι Δερβίσηδες, πάντα σημεία ενδιαφέροντος για τον επισκέπτη που βρίσκεται μέσα στο σταυροδρόμι της πολιτισμικότητας – του Οθωμανικού και του Χριστιανικού στοιχείου, του μπαρόκ των ιστορικών κτιρίων με το Αναγεννησιακό των καθολικών εκκλησιών, με τα σύγχρονα κτίσματα της περιοχής Ταξίμ να συνυπάρχουν με τη παλιά περιοχή της περιοχής του Σουλτάν Αχμέτ και του Καρακιοϊ.

Σίγουρα η ανακήρυξη για το 2010 της Ίστανμπουλ ως πολιτιστική πρωτεύουσα είναι σωστή επιλογή για ένα μέρος με τόσο πολιτισμικά έντονο χαρακτήρα που όμως παραμένει δύσκολα προσεγγίσιμος, λόγω της αντιφατικότητας και της πολυπλοκότητας αυτών των ιδίων των στοιχείων – που συνιστούν αυτό το πολύχρωμο μωσαϊκό.

Top-Kapi – Σκηνοθεσία Jules Dassin 1964
Cities of Interest - Μία λίστα ταινιών 🌇

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *