Ο Χέμινγουεϊ στη Παμπλόνα

στις

Ο Χέμινγουεϊ (Α) με φίλους στη Παμπλόνα

Η Παμπλόνα ή Ιρούνια βρίσκεται στην Ισπανία και είναι η ιστορική πρωτεύουσα της Ναβάρρας. Έχει πληθυσμό περίπου 200.000 κατοίκους. Λέγεται πως ιδρύθηκε από τον Ρωμαίο στρατηγό Πομπήιο. Τον 9ο αιώνα έγινε πρωτεύουσα του Βασιλείου της Παμπλόνα.

Wikipedia

Ο Έρνεστ Χέμινγουεϊ πέρασε το διάστημα 1920 – 1930 μεταξύ Παρισιού και Παμπλόνα. Ήταν λάτρης των ταυρομαχιών και γενικά του Ισπανικού τρόπου ζωής. Είχε ορισμένους φίλους που τον συνόδευαν σ’ αυτά του ταξίδια. Μαζί του βέβαια ήταν και η γυναίκα του Ελίζαμπεθ Χάντλι Ρίτσαρντσον.

Η πόλη είναι διάσημη για το Φεστιβάλ του Σαν Φερμέ, το οποίο γίνεται κάθε χρόνο από τις 6 έως τις 14 Ιουλίου, και για τις ταυροδρομίες. Το φεστιβάλ αυτό απέκτησε και λογοτεχνική σημασία το 1926 έπειτα από το βιβλίο που έγραψε ο Έρνεστ Χέμινγουεϊ “The Sun Also Rises”, (Ο ήλιος ανατέλει ξανά) όπου αναφέρεται διεξοδικά για τη ζωή του στη μικρή Ισπανική κωμόπολη.

Hemingway – Ντoκιμαντέρ για την Αμερικανική TV

Jake Barnes – Brett Ashley

Ήμασταν στο αυτοκίνητο. Γυρίζει η Μπρετ και μου λέει: “Και όμως, διάολε, θα μπορούσαμε να είμαστε τόσο ευτυχισμένοι οι δύο…” Την ίδια στιγμή ο τροχονόμος σήκωσε το μπαστούνι του για να ξεκινήσουμε. Με το απότομο ξεκίνημα του αυτοκινήτου η Μπρετ έγειρε δίπλα μου “Ναι, έτσι είναι που το λες, συμφωνώ απόλυτα” της απάντησα. – “Ο ήλιος ανατέλλει ξανά” 1926
Αναμνήσεις από το Παρίσι – Η ζωή στη Παμπλόνα

Ο ήλιος ανατέλλει ξανά

Ο ήλιος ανατέλλει ξανά 1957

Το θέμα του βιβλίου είναι για μια ομάδα εκπατρισθέντων φίλων συγγραφέων, που ζουν απελευθερωμένα και ηδονιστικά περνώντας μήνες μεταξύ Παρισιού και Παμπλόνας (Pamplona, περιοχή Navarra). Περίπου αυτοβιογραφικά – ως Jake Barnes (Tayrone Power στη ταινία), περιγράφει με ειλικρινή τρόπο τις εντυπώσεις της ζωής από την Ισπανία – σε ό,τι αφορά τη ζωή στη Παμπλόνα, τη ζωή με τη γυναίκα του με το όνομα Lady Brett Ashley (Ava Gardner στη ταινία). Η ταινία που γυρίστηκε το 1957 από τον σκηνοθέτη του Χόλιγουντ Henry King ακριβώς περιγράφει τη ζωή στη πόλη του “κυνηγιού του ταύρου” ως ετήσιο έθιμο, καθώς και τις αισθηματικές διακυμάνσεις, καθώς και τις αλλαγές συντρόφου μεταξύ των ζευγαριών.

Περισσότερα για την ταινία Sun also rises

Στην Ισπανία ο Χέμινγουεϊ έλαβε μέρος στον Εμφύλιο πόλεμο μεταξύ των Δημοκρατικών και των οπαδών του Φράνκο καθώς ήταν ακόμη και ανταποκριτής της Toronto Star.

Η πρώτη του γυναίκα του Hadley Richardson προφανώς δεν άντεξε αυτή την περιπετειώδη ζωή έτσι παρέμειναν παντρεμένοι μεταξύ των ετών 1920-1927.

Αν και η Χάντλι ξαναπαντρεύτηκε (1933) και εκείνος (1927) ποτέ δεν τη ξέχασε και αυτή ήταν και μία από τις αιτίες της κατάθλιψης που τον οδήγησε σε έναν επιδεινούμενο νευρικό κλονισμό με παράλληλα παθολογικά αίτια που τον οδήγησαν να θέσει τέρμα ο ίδιος στη ζωή του, το 1961. Ήταν ο πρώτος γάμος μετά την απόρριψη άγνωστο γιατί, από μια νοσοκόμα κατά τον Α΄παγκόσμιο πόλεμο που υπηρετούσε ως ανταποκριτής της “Σταρ” (εφημερίδα της γενέτειρας του) που του στοίχισε ψυχολογικά.

Βλέπε Χέμινγουεϊ αλληλογραφία.

The sun also rises – Quotes

Αγορά βιβλίου εδώ

Σύζυγοι του Χέμινγουεϊ

Ernest Hemingway – Pauline Pfeiffer 2η σύζυγος (Παρίσι 1927)

Ο Χέμινγουεϊ παντρεύτηκε τέσσερις φορές: σύζυγοι ήταν Hadley Richardson (1921-’27), Pauline Pfeiffer (1927-’40), Martha Ghelhorn (1940-’45), Mary Welsh (1946-)

Ο Χέμινγουεϊ κέρδισε το λογοτεχνικό Αμερικανικό βραβείο Πούλιτζερ 1953 καθώς και το Σουηδικό Νόμπελ Λογοτεχνίας 1954. Υπήρξε λάτρης των σπορ και του κυνηγιού, επίσης αγαπημένο του θέαμα υπήρξαν οι ταυρομαχίες.

Κοντινές με τη Παμπλόνα /Pamplona πόλεις είναι το Σαν Σεμπάστιαν όπου γίνεται το συνώνυμο φεστιβάλ κινηματογράφου και το Μπιλμπάο.

Μη το χάσεις!

Daily writing prompt
Do you enjoy your job?

2 Σχόλια Προσθέστε το δικό σας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *