Edgar Degas – Το σώμα σε κίνηση

στις
Maître Edgar Degas (1834-1917)
Degas
Αυτοπροσωπογραφία

Edgar Degas self portrait 1855.jpeg
Edgar Degas self portrait 1855
από τον Εντγκάρ Ντεγκά – Musée d’Orsay, Paris. Υπό την άδεια Κοινό Κτήμα μέσω Wikimedia Commons.

DegasCapture
Χορεύτριες
Degas3Capture
Χορεύτρια με συνοδό
Degas2Capture
Ιπποδρομίες
Degas4Capture
Στο μπάνιο

Ο Edgar Degas γεννήθηκε στο Παρίσι το 1834 από ευκατάστατη οικογένεια. Μαθήτευσε στη Σχολή Τεχνών αφήνοντας τη Σχολή Νομικής, αρχική του επιλογή, για τη ζωγραφική και εντάσσεται ως ζωγράφος στο γενικότερο ρεύμα του Ιμπρεσιονισμού.

Μαθητής αρχικά του ιδιοφυούς Ingres, ταξίδεψε στην Ιταλία επισκεπτόμενος τις κυριότερες πόλεις – Φλωρεντία, Ρώμη, Νάπολη, για να μελετήσει το έργο των ζωγράφων της Αναγέννησης αλλά αργότερα εγκατέλειψε τον Ακαδημαϊσμό καθώς  επηρεάστηκε από τον  Edouard Manet με τον οποίον υπήρξε φίλος, εναρμονιζόμενος στην πορεία προς τις γενικές αρχές του Ιμπρεσιονισμού.

Δημιουργεί  τον δικό του κόσμο με όλα όσα του κινούσαν το ενδιαφέρον αλλά που βρίσκονταν σε τροχιά. Αυτό σήμαινε τη στροφή του προς την αποτύπωση της κίνησης του ανθρώπινου σώματος, τη παγίδευση του φωτός στη συγκεκριμένη στιγμή. Ο σύγχρονος του Γάλλος συγγραφεύς Charles Baudelaire, με τον οποίο είχε συνάφεια ως προς την ενασχόληση με το γράψιμο, τον χαρακτήρισε ως  ζωγράφο της αρμονίας του ανθρώπινου κινούμενου σώματος (harmonie matérielle) – κάτι που του αποδόθηκε για το σύνολο του έργου του, χαρακτηρίζοντας τον ως ζωγράφο – αυθεντία, του ανθρωπίνου εν κινήσει σώματος.

Τα θέματα του τα εμπνεύστηκε κυρίως από τις χορεύτριες – πότε στη σκηνή, πότε στα καμαρίνια, πότε στη μπάρα ασκήσεων της Σχολής Χορού (Conservatoire de Paris) πότε σε ζωγραφικά έργα αλλά και σε έργα χαρακτικά και μικρογλυπτικής.  Επίσης εμπνεύσθηκε από τις Ιπποδρομίες και τα άλογα.

Κατά τον Γαλλο-πρωσσικό πόλεμο (1870)  κατατάχτηκε στο Πυροβολικό αλλά έκτοτε η όραση του άρχισε να μειώνεται ώσπου να βλέπει πια ελάχιστα. Ωστόσο δεν κλείσθηκε στο ατελιέ του αλλά περιφερόταν στους δρόμους του Παρισιού ως τυφλός Όμηρος. Κατά την περίοδο αυτή ασχολήθηκε με τη γλυπτική περισσότερο.

Ήταν ζωγράφος που γνώρισε την αναγνώριση γρήγορα – περί το 1880, καθώς  ήδη δέκα χρόνια μετά την δημιουργία του προσωπικού του ατελιέ το 1859, τα έργα του πωλούνταν σε υψηλές τιμές. Τα χρήματα αυτά τα διέθετε για την αποπληρωμή χρεών από τον πατέρα του August Degas, που καίτοι εύπορος τραπεζίτης δημιούργησε οφειλές. Σύντροφος του υπήρξε η Αμερικανίδα ιμπρεσιονίστρια ζωγράφος Mary Cassatt

Η όραση του χειροτέρευε πράγμα που τον εξανάγκασε να σταματήσει τη ζωγραφική και να στραφεί προς άλλες μορφές τέχνης όπως η γλυπτική – και στη ζωγραφική τα παστέλ που δεν απαιτούσαν οξεία όραση. Ήταν η εποχή που έβγαινε και περιπλανιόταν στους δρόμους του Παρισιού αφήνοντας το κλειστό χώρο του ατελιέ.

Εγκατέλειψε τον κόσμο το 1917 στο Παρίσι, μετά από 83 χρόνια παρουσίας του σ’ αυτόν. Τον αποχαιρέτησαν μεταξύ άλλων οι Claude Monet και ο επιστήθιος φίλος του Jean-Louis Forain. Ο τάφος τους βρίσκεται στη συνοικία Μονμάρτρης του Παρισιού.

Κείμενο: Διασκευή από el.wikipedia.org Εντγκάρ Ντεγκά – Zωγραφικά έργα Degas: αρχική πηγή herakleidon-art.gr Museum Shop Posters Edgar Degas
Έργα Degas – περισσότερα

Edgar Degas Video Gallery
Ο Degas στους δρόμους του Παρισιού
Στο Καπελάδικο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *