Η νέα κυβέρνηση και η σκληρή διαπραγμάτευση

στις

Αναδρομή στο πολιτικό status quo – 7 χρόνια πριν…

Νίκη Συριζα στις εκλογές 2015

Αθήνα, Ελλάδα – Η πρώτη κυβέρνηση της αριστεράς ξεκίνησε την Τετάρτη 21 τρέχοντος, με σκοπό να αποκαταστήσει την ελληνική κυριαρχία και ανάπτυξη καθώς είχε υποσχεθεί στις εκλογές. Για να πραγματοποιηθεί αυτός ο στόχος ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, θα πρέπει να επαναφέρει τον περισσεύοντα πλούτο από τους υπερπόντιους δανειστές στη φτωχή και χειμαζόμενη μεσαία τάξη.

Πρώτος σκοπός της κυβέρνησης είναι η αναδιάρθρωση του χρέους που φτάνει τα 365 δις$ 175% του ΑΕΠ καθώς η εξυπηρέτηση του κοστίζει περισσότερα απ’ όσα η Ελλάδα μπορεί σήμερα να παράγει. Ο Τσίπρας με το νέο υπουργό Οικονομικών τον οικονομολόγο – απόφοιτο του Καποδιστριακού πανεπιστημίου Ιωνάννη Βαρουφάκη, είναι έτοιμοι ν’ αρχίσουν τις μακρές – καθώς διαφαίνεται διαπραγματεύσεις, με τους πιστωτές αυτή την Παρασκευή.

Greek Tsolias
Έλληνας Τσολιάς

Με τον ερχομό του Ολλανδού υπουργού οικονομικών και τωρινό προεδρεύοντα της Ν.Ε. (Εurogroup) Jeroen Djisselbloem – ο οποίος αναμένεται στην Αθήνα την Παρασκευή 30 τρέχοντος. “Θα τους υποστηρίξουμε στο αίτημα τους για οικονομική ανάκαμψη. Είμαστε ευτυχείς που η επιδίωξη τους είναι να το πετύχουν μέσα στην Ευρωζώνη – κάτι που είναι και η δική μας η βούληση επίσης” είπε ο Jeroen Djisselbloem την Δευτέρα (26 τρέχοντος), ευθύς αμέσως ο Συριζα (Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς), κέρδισε με 36,3 στις βουλευτικές εκλογές.

Όμως αυτό δεν είναι μια συνήθης διαδικασία καθώς ο Συριζα είχε προεκλογικά υποσχεθεί να καταργήσει τη λιτότητα που είχε ενσωματωθεί στις πολιτικές των προηγουμένων κυβερνήσεων. Το νέο υπουργικό συμβούλιο συνίσταται σε ένα  σχήμα πρωτοεμφανιζόμενων αριστερών ακαδημαϊκών ορισμένοι των οποίων είχαν κατά το παρελθόν κάποια σχέση με το Κ.Κ.

Ελευθερία από τα δεσμά του χρέους

Ο Βαρουφάκης είναι ένας από τους πιο ειλικρινείς επικριτές των μέτρων λιτότητας. Ερωτηθείς από το Al Jazeera στο τέλος του 2013 εάν η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίζει να εξυπηρετεί το χρέος, απάντησε “επ’ ουδενί λόγω” – προβλέποντας πως έτσι θα παρέμενε στο σκοτεινό σύννεφο ενός διαρκούς προβλήματος και σε αιώνια δεσμά χρέους.

Η Ελλάδα αναδιάρθρωσε το χρέος της μια φορά ήδη το 2012 ελαττώνοντας το κατά 117δις $ (103δις €). Αυτή η αναδιάρθρωση σήμερα θα είναι δυσκολότερη διότι το χρέος αγοράστηκε από ισχυρούς της ΕΕ και κάθε διαγραφή θα πρέπει να περνάει από τα εθνικά κοινοβούλια.
Ενώ ο Συριζα διατείνεται πως θα πρέπει να διαγραφεί το μισό τουλάχιστον, ο Βαρουφάκης δεν πιστεύει πως αυτό θα μπορούσε να γίνει αποδεκτό.
Η τρόικα των επισήμων δανειστών έχει δύο εναλλακτικές λέει. “Μία είναι να διαγραφεί μονομιάς ύψος χρέους π.χ. 100 με 120 δις ευρώ, κατόπιν ν’ αφήσουν την Αθήνα να επιστρέψει στις αγορές για να επαναχρηματοδοτεί το υπόλοιπο. Αλίμονο αυτό θα μπορούσε να σημάνει πως η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ θα το ανακοίνωνε στο Κοινοβούλιο της, ενάντια σε όσα είχε πει προηγουμένως και πως οι Γερμανοί φορολογούμενοι θα είχαν την αναλογούμενη επιβάρυνση. Αυτό απλά, δεν θα το κάνει ποτέ”.

Η πιο ρεαλιστική συμφωνία θα ήταν να λεχθεί στους Ευρωπαίους φορολογούμενους πως “το χρέος της Ελλάδας δεν θα διαγραφεί, αλλά ο χρόνος αποπληρωμής του θα επιμηκυνθεί στο μέλλον και το επιτόκιο θα μειωθεί κοντά στο μηδέν. Αυτό είναι ένα σενάριο που κρίνεται αποδεχτό. Ακόμη μια φορά προτείνεται μια λύση – μη λύση, που απλά θα παρατείνει στο χρόνο τα δεσμά του χρέους με κόστος για τους Ευρωπαίους φορολογούμενους που κρίνεται ανώφελα υψηλό.”

Ήδη οι δυνάμεις που εμπλέκονται στη λύση δηλαδή η τρόικα από τους εκπροσώπους της Ε. Κεντρικής Τράπεζας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΔΝΤ δεν έκαναν αυτή την πρόταση στην προηγούμενη κυβέρνηση – ενδεχομένως υπό το φως της προοπτικής της νίκης του Συριζα. Ένας υψηλά ιστάμενος εκπρόσωπος που ζήτησε ανωνυμία, είπε στο Al Jazeera, ότι υπήρξαν ανεπίσημες συνομιλίες του Συριζα με την Γερμανική κυβέρνηση “για μήνες”.
Όμως, ακόμη κι αν οι πιστωτές προσφέρουν αυτή την επιμήκυνση, δεν υπάρχει καμμία εγγύηση ότι ο Συριζα θα τη δεχτεί.

Ο Βαρουφάκης είχε ήδη πει από το 2013, πως μόνο μια συμφωνία θα μπορούσε να προχωρήσει, αν η η Ευρώπη υπέγραφε ένα συμφωνητικό με την Ελληνική κυβέρνηση που θα περιελάμβανε ένα ελαστικό σχεδιάγραμμα για τα επόμενα 30 χρόνια που θα στηριζόταν σε ανεπίσημες αποπληρωμές στηριγμένες στην παράμετρο του ύψους αύξησης του ΑΕΠ, χωρίς τις αξιολογήσεις της τρόικας.
Με άλλα λόγια η Ελλάδα θα υπεχρούτο να πληρώνει σύμφωνα με τους ρυθμούς ανάκαμψης που θα είχε.
Αυτή θα ήταν η μόνη φόρμουλα για μια βιώσιμη λύση λέει ο Βαρουφάκης “που θα επέτρεπε στην Ελλάδα να ξεφύγει από τη θηλειά του χρέους ενώ η κ. Μέρκελ θα είχε την ευκαιρία να απευθυνθεί προς τους ψηφοφόρους της πως δεν επιτρέπεται στην Ελλάδα να διαγράψει το χρέος της”.

Οι διαπραγματευτές

Ο Βαρουφάκης δεν θα είναι ο μόνος διαπραγματευτής. Ο Τσίπρας είπε πως θα συγκροτηθεί μια εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης. Αυτή θα περιελάμβανε τον Χάρη Θεοχάρη γνωστός στην Ελλάδα καθώς υπήρξε γραμματεύς δημοσίων εσόδων – αποτελεσματικός στη συλλογή των φόρων. Η απομάκρυνση του τον Ιούνιο, δυσαρέστησε τους δανειστές. Τώρα βρίσκεται στο Ποτάμι ένα κεντρώο ανανεωτικό κόμμα. Όμως η εμπροστοφυλακή θα είναι σαφώς προς τα αριστερά. Ρόλο κλειδί θα παίξει ο Γιάννης Δραγασάκης που θέλει επίσης, μια κοινοβουλευτική επιτροπή διερεύνησης της οικονομικής πολιτικής των κυβερνήσεων του παρελθόντος.
“θεωρούμε ότι το πως φθάσαμε εδώ είναι ένα ανοιχτό ζήτημα. Πως φθάσαμε στα ελλείμματα και στο χρέος πριν το 2009” δήλωσε σε διαβούλευση ομάδας οικονομολόγων.

Επίσης κλειδί στη διαπραγμάτευση θα είναι και ο Γιώργος Σταθάκης, οικονομολόγος του Πανεπιστημίου Κρήτης επικεφαλής τώρα του υπερ-υπουργείου Aνάπτυξης. Τέσσερα υπουργεία το συγκροτούν θέτοντας τον επικεφαλής του συντονισμού της παραγωγικής οικονομίας – εμπόριο, εξαγωγές, εμπορική ναυτιλία και τουρισμό.
Ο Σταθάκης στα επόμενα χρόνια θα έχει να απορροφήσει πάνω από 12δις $ μέσω των ευρωπαϊκών ολοκληρωμένων προγραμμάτων ως επίσης κονδυλίων για τον τουρισμό. Αυτού ολοκληρωθέντος, θα αντιστοιχήσει πάνω από 2.9% στην ανάπτυξη που η Ελλάδα καλείται να επιτύχει στο τρέχον έτος.

Ερωτηθείς λίγο πριν από τις εκλογές ο Σταθάκης είπε πως η κυβέρνηση θα πρέπει να εκτελέσει έργο ύψους τουλάχιστον 2δις $ στον κοινωνικό τομέα – μέρος των 12δις $ των εξαγγελιών της. “Αυτό σαφώς θα επιτελέσουμε – ως μέρος του προγράμματος κόστους 1.8δις ευρώ που εξαγγείλαμε” λέει, “Οι διακηρύξεις βρίσκονται εντός του πλαισίου του προϋπολογισμού και θα πετύχουμε να εκπληρώσουμε τις υποσχέσεις μας. Το ποσό των 1.8 δις €, που προσμετράται στο πρωτογενές πλεόνασμα του 2014, θα ενταχθεί στο πρόγραμμα οικονομικής ανακούφισης του Συριζα”.

Οι DJ

Τη βραδιά των εκλογών ο Συριζα είχε στήσει ένα περίπτερο κοντά στο κτίριο της Βουλής όπου οι συγκεντρωμένοι οπαδοί περίμεναν την ομιλία του Τσίπρα. Ενώ οι ψήφοι προσμετρούνταν, οι ομιλητές παρενέβαλαν ένα τραγούδι του Λέοναρντ Κοέν.
Με καταδίκασαν σε 20 χρόνια πλήξης
γιατί προσπάθησα ν’ αλλάξω το σύστημα.
Έρχομαι τώρα να τους ανταμοίψω.
Πρώτα πήραμε το Μανχάταν, τώρα σειρά το Βερολίνο έχει.

Απρόοπτα το τραγούδι σταματούσε στο μέσο του τελευταίου στίχου, μάλλον για να μην εκληφθεί ως προσβολή. Ήδη ο Συριζα μπήκε μπροστά στην αξίωση μιας επανάστασης ενάντια στη λιτότητα – που θα απομακρύνει ενδεχομένως τη λιτότητα σε όλη την Ευρώπη. Αυτό που μένει να επακολουθήσει είναι το αν ο Τσίπρας, DJ αυτής της πολιτικής, θα υποχρεωθεί ν’ αλλάξει το τραγούδι.

“Η νέα Κυβέρνηση: Έτοιμη να πιάσει δουλειά” – Ιανουάριος 28, Ιωάννης Ψαρόπουλος για το Al Jazeera άρθρο – εικόνα Αρχική πηγή

New Greece government ready to toil

Athens, Greece – Greece’s first fully left-wing government went to work on Wednesday to make good on its core election promise: to restore Greek sovereignty and growth. To do this, Prime Minister Alexis Tsipras wants to redirect the country’s sliver of surplus wealth from overseas creditors to the poor and battered middle class. His government’s first…
Goodbye!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *