Ο Αμερικάνος

στις

Για τους ανθρώπους χρυσός είναι μόνο ο Θεός…

Ταινία “Ο Αμερικάνος” λόγια του παπά του χωριού προς τον “Αμερικάνο”
Ο Αμερικάνος
Ο Αμερικάνος του Άντον Κορμπίζν

Ένας δολοφόνος κρύβεται στα περίχωρα μιας ειδυλλιακής Ιταλικής κωμόπολης. Αποστολή του είναι μια δολοφονία που θα είναι και η τελευταία του, καθώς θέλει να αποδεσμευτεί απ’ τα αφεντικά του – όμως αφού πρώτα πάρει εκδίκηση, για το χαμό της αρραβωνιαστικιάς του.
Ένας ρόλος κομμένος και ραμμένος στα μέτρα του Κλούνει: Απόμακρος, σιωπηλός, με τη κομψή του σιλουέτα να διασχίζει τους δρόμους της κωμόπολης, το αινιγματικό χαμόγελο, τη σκιά μελαγχολίας στα μάτια του…

Ωστόσο, αυτή η μοναχική, διακριτικά κομψή Περσόνα, εμπεριέχει και τα χαρακτηριστικά ενός αήττητου μαχητή: Γυμνασμένος εκτελεστής δολοφόνος, που χειρίζεται με περισσή άνεση τα όπλα – εργαλεία της δουλειάς του, δρομέας των πιο άγριων κυνηγητών απ’ τους διώκτες του – συνάμα συνεργάτες, μαφιόζους, αντιμετωπίζεται απ’ τους ντόπιους με περιέργεια ανάμεικτη με καχυποψία:

Είσαι Αμερικάνος; – τον ρωτάει με καχυποψία ο κάτοικος του χωριού.

Έχω έρθει εδώ για να εργαστώ στις διακοπές μου! Si, I’m working on vacation! του απαντά αινιγματικά. Κι ο παπάς -πρόσωπο απαραίτητο στον περίγυρο της Ιταλικής επαρχίας- όταν του λέει πως για τους ανθρώπους Χρυσός είναι μόνο ο Θεός, εκείνος απαντά πως δεν ενδιαφέρεται για το ΘεόI’m not interested in God father! αποκαλύπτοντας την αμετανόητη εσώτερη υπόσταση του – για να συμπληρωθεί η πρώτη του ρήση όταν ερωτάται τι κάνει εδώ. Δουλειά είναι αυτό που κάνει – ένα επάγγελμα. Κι αυτή του η οπτική δεν αφήνει περιθώριο ούτε για προβληματισμούς, πολύ περισσότερο για τύψεις και ενοχές. Μόνη του μέριμνα στην Ιταλική απομακρυσμένη κωμόπολη, είναι πως θα βρει και θα εξοντώσει τους εκτελεστές της αρραβωνιαστικιάς του.

Ο Αμερικάνος (2010) on IMDb


Μια μοναχική σκληρή, συνάμα ευάλωτη φιγούρα, ένας ξένος στη πόλη, ξένος στον εαυτό του – αυτός είναι ο Αμερικάνος που απέδωσε με περισσή πειστικότητα ο Αμερικανός ακτιβιστής (βλέπε αγώνες του ηθοποιού για τις συνθήκες διαβίωσης στο Σουδάν) ηθοποιός.

“Ο Αμερικάνος” (2010) του Anton Corbijn

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *