Πανακότα

στις
Panacotta
Γλύκισμα Πανακότα

Αυτό είναι ένα πανεύκολο γλυκό που αρέσει σε όλους. Μοιάζει με τη γνωστή μας κρέμα καραμελέ. Κάποτε είχα φτιάξει κρέμα καραμελέ – όχι μια φορά αλλά μερικές φορές… Μου είχε πάρει αρκετή ώρα με όλη τη πολύπλοκη ετοιμασία (μπαιν-μαρί όπου ανακάτευες τα αυγά για να γίνουν λεία μαζί με το γάλα) – τέλος πάντων θυμάμαι πως είχα περάσει αρκετή ώρα στην κουζίνα για να τη φτιάξω.

Το αποτέλεσμα ήταν πολύ καλό βέβαια. Πάντως με την πανακότα θέλει κανείς λίγη ώρα ετοιμασίας. Δε διαφέρει στη γεύση από την κρέμα καραμελέ είναι όμως πιο ανάλαφρη σαν υφή και πιο δροσερή. Το καλύτερο, είναι κάτασπρη σαν χιόνι!

Ως προς το γαρνίρισμα το σιρόπι με βύσσινα είναι το καλύτερο και γευστικά και στην όψη. Στο ιταλικό που πηγαίνω, μια φίλη που είχε φάει στην Ιταλία είπε πως δεν είχε καμιά σχέση – τόσο πιο ανάλαφρη και λεπτής γεύσης ήταν εκεί. Τους το είπε, και εξ αυτού δε μας τη κέρασαν όπως έκαναν συνήθως! Για μια γιορτινή ετοιμασία προσφέρεται σαν ιδέα λόγω της ευκολίας παρασκευής και του εντυπωσιακού αποτελέσματος.

Η τέλεια «panna cotta» (μαγειρεμένη κρέμα, στα ιταλικά) πρέπει ίσα να στέκεται, να μην είναι σφιχτή, αλλά μαλακή και κρεμώδης για να λιώνει στο στόμα.

Dulcis of Italy
Γνήσια Ιταλική πανακότα πηγή συνταγής olivemagazine.gr
  • 4 ½ φύλλα ζελατίνας μικρά ή 7 γρ. ζελατίνη σε σκόνη
  • 200 ml γάλα
  • 300 ml κρέμα γάλακτος 35% παχύρρευστη, για ζαχαροπλαστική
  • 80 γρ. ζάχαρη άχνη
  • τα σποράκια από 1 λοβό βανίλιας

Μουλιάζουμε τα φύλλα της ζελατίνας σε λίγο κρύο νερό. Χτυπάμε το γάλα και την κρέμα γάλακτος σε ένα μπολ και ρίχνουμε περίπου 1/4 από αυτό το μείγμα σε ένα κατσαρολάκι. Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά μαζί με τα σποράκια της βανίλιας. Ρίχνουμε και τη ζάχαρη στο κατσαρολάκι και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει.
Τραβάμε το σκεύος από τη φωτιά. Στύβουμε τα φύλλα ζελατίνας και τα ρίχνουμε στο κατσαρολάκι με το γάλα. Ανακατεύουμε ελαφρά να διαλυθούν, βάζοντας ξανά το κατσαρολάκι στη φωτιά αν χρειαστεί. Περνάμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας από ψιλό σουρωτήρι ή σήτα (γιατί ίσως λίγη ζελατίνα να μην έχει διαλυθεί) και το ανακατεύουμε στο μπολ με το υπόλοιπο μείγμα κρέμας και γάλακτος.
Το αφήνουμε να κρυώσει, ανακατεύοντας ανά διαστήματα. Μόλις το μείγμα κρυώσει, το μοιράζουμε σε μικρές φόρμες και τις βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να κρυώσει και να πήξει η πανακότα (εναλλακτικά, χρησιμοποιούμε χαμηλά ποτηράκια, μπολάκια ή ποτήρια του μαρτίνι κ.λπ.) Για να σερβίρουμε, βυθίζουμε τις φόρμες σε ζεστό νερό για λίγα δευτερόλεπτα για να ξεφορμάρουμε κάθε πανακότα πιο εύκολα σε πιατελάκι.

Pannacotta

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *