Το μινόρε της Αυγής

στις
Ο Φώτης Μεσθεναίος με τον Γιώργο Ξηντάρη κατά τα γυρίσματα

Ο Φώτης Μεσθεναίος υπήρξε ο δημιουργός της δημοφιλούς σειράς “Το Μινόρε της Αυγής”.  Ήταν μια σπουδαία σειρά της Ε.Ρ.Τ από αυτές που δεν ξαναγίνονται.
Σκηνοθέτης μεγάλης πνοής, ο Φώτης Μεσθεναίος ήταν ανιψιός του ρεμπέτη Μήτσου Περδικόπουλου ο οποίος και του εμφύσησε την αγάπη του προς το ρεμπέτικο τραγούδι.

Rebetiko

Πράγατι, μ’ αυτή τη σειρά, έκανε μια βαθειά κατάδυση στο κόσμο του ρεμπέτικου τραγουδιού ξεκινώντας από τις 10ετίες ’30, ’40 με εκτενείς αναφορές στο πρώτο κύκλο των επεισοδίων στους μεγάλους συνθέτες του ρεμπέτικου Τσιτσάνη, Βαμβακάρη (Αντώνης Καφετζόπουλος), φθάνοντας ως αυτή του ’70 (εποχή της Χούντας) έως το τέλος της – ουσιαστικά, λίγο πριν από την εποχή που πραγματώνεται η σειρά, που κράτησε από το 1983 – 1984 – με το Β΄κύκλο επεισοδίων.

 Ο «πυρήνας» της θεματολογίας της σειράς ήταν η δημιουργία και δράση της θρυλικής ρεμπέτικης τετράδας του Πειραιά, η οποία το 1934 «γέννησε» αυτό το είδος και την αποτελούσαν οι Μάρκος Βαμβακάρης, Γιώργος Μπάτης, Ανέστης Δελιάς και Στράτος Παγιουμτζής.

🎥 Δες όλους τους Έλληνες Σκηνοθέτες σ’ αυτή τη λίστα

Ο Φώτης Μεσθεναίος γεννήθηκε το 1931 στο Ρέθυμνο, απεβίωσε το 1988, λίγο μετά αφού είχε ολοκληρώσει το “κύκνειο άσμα” του “Σαν τα τρελά πουλιά” από το μυθιστόρημα της Μαρίας Ιορδανίδου (συγγραφέως της Λωξάνδρας), πάλι μια τηλεοπτική παραγωγή της ΕΤ1.

Μεγάλου μήκους ταινία του ήταν η “Νύχτες με τη Σιλένα” (1986) – κι αυτή ταινία “Κύκνειο Άσμα”, που γνώρισε επιτυχία.
Άνθρωπος βαθιάς κουλτούρας ζούσε και στο Λονδίνο τα τελευταία χρόνια – από το ’80 περίπου, όπου διέμενε με τη Βρετανίδα γυναίκα του Ελίζαμπεθ.

Μουφλουζέλης - Βιογραφία
Μουφλουζέλης Βιογραφία

Λεπτομέρειες: Στο Α΄Επεισόδιο (1983) της σειράς, εμφανίζεται ο Γιώργος Μουφλουζέλης γνωστός ρεμπέτης που παίζει με τον τζουρά του. Ο Φώτης Μεσθεναίος απομαγνητοφώνησε τις συνομιλίες του συγγράφοντας το βιβλίο – Αυτοβιογραφία του Γιώργου Μουφλουζέλη “Όταν η λήγουσα είναι μακρά”.

Επεισόδια της σειράς στο Ψηφιακό Αρχείο της ΕΡΤ.

Γιώργος Μουφλουζέλης – Που ‘σουν μάγκα το χειμώνα

Ένα Σχόλιο Προσθέστε το δικό σας

  1. Ο/Η Elizabeth Mesthenaiou λέει:

    I can provide more information about him if required. I prefer writing in English but live here in Athens since 1983. So Greek is not an issue.
    Fotis was Director of Ert, (1975-78) made short documentaries in Greece. In the 1960s. Wrote a book about and with Mouflouzelis.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *